Reforme si contrareforme

Postat de Mutulica in Bucataras in oras pe 4 Dec 2012, 13:14

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza
Reforme si contrareforme

 Ni se vorbeste despre reforma asigurarilor sociale , reforma pensiilor , reforma sistemului sanitar , a spitalelor . Ni se spune ca platim foarte putini bani dar observ ca nu primim servicii medicale  pe masura banilor alocati din veniturile noastre  . Si cu toate astea  , 60 % dintre romani sunt subventionati de la bugetul de stat .

Dupa 23 de ani de experiente democratice de tot soiul , Sanatatea pare a fi pe patul de moarte . Statul ,  prin decidentii sai alesi ori numiti , se face vinovat pentru deciziile criminale pe care le-a luat . De peste  doua decenii se invoca motivul lipsei banilor . 

Argumentul e adevarat dar in spatele lui se ascund hotii si neglijente criminale deoarece banii colectati de la populatie nu au fost niciodata folositi in totalitate pentru sanatatea poporului . S-au instituit tot felul de taxe , chiar si pe viciu dar chiar credeti ca fumatorii si bautorii de alcool beneficiaza macar de un mic procent din fondurile astronomice adunate la buget ? Probabil , o mica parte din sumele stranse este folosita  pentru modernizarea preferentiala a unor spitale si pentru achizitionarea de medicamente la preturile cele mai ridicate sau la calitatea cea mai indoielnica . Grosul banilor e mancat de sobolanimea ce misuna in jurul partidelor . Studiile statistice intocmite de organizatii internationale la diferite rubrici cu boli plaseaza Romania pe primele locuri . Subfinantarile s-au cronicizat , devenind in ultima perioada de-a dreptul acute.

Bomboana pe coliva sanatatii natiunii a fost pusa in aprilie 2011 cand s-au desfiintat 67 de spitale , in numele reformei .

Stiu ca spitalele mici au mari hibe , duc lipsa de cadre medicale dedicate acestei  meserii nobile , n-au aparatura sau medicamente , insa desfiintarea lor este sinonima cu condamnarea la moarte a locuitorilor din zonele respective .

Tatal meu  , daca locuia intr-un oras mare , ar fi putut beneficia de un medicament revolutionar , care ar fi limitat distrugerile provocate de infarct . Spitalul din Fetesti nu se incadreaza in rangul spitalelor care au dreptul sa primeasca astfel de medicamente , asa ca a fost transferat la spitalul judetean din Slobozia , care nici el nu avea medicamentul  si , cu multe interventii , tata a ajuns la un spital din Bucuresti  dar acel medicament nu mai are efect daca nu este administrat in primele momente dupa producerea infarctului , asa ca soarta tatatalui meu era pecetluita .

Medicii au facut lucruri extraordinare , sistemul medical a cheltuit cu tatal meu mult mai multi bani decat daca spitalul din localitatea de resedinta ar fi fost dotat corespunzator ,  pentru a obtine doar rezultate incerte . In numele economiei de fonduri de fapt se transfera niste bani in alte buzunare  iar la final rudele contribuie la boom-ul magazinelor care ofera sevicii funerare .   

Ce eficienta au spitalele , vreo 25 daca nu ma lasa memoria , care nu au o linie de garda ? Alte 42 de spitale detin doar una . Nu sunt bani si nu vor fi nicidata suficienti dar de ce trebuie sa plateasca contribuabilii si pentru sanatatea celor care nu au contribuit niciodata si nu o vor face pana la sfarsitul veacurilor ? Intr-o dimineata am vazut cum o salvare ridica de la Poarta 5 a Portului Constanta  o tiganca gravida , care avea un copil in brate si unul ce abia stia sa mearga , in timp ce sotul a ramas langa cortul sprijinit de gardul portului  unde isi castiga banii necesari traiului  furand tot ce-i cade in mana . Poate nu li s-a oferit o alta varianta de existenta  dar ce efect social-economic  are o asemenea populatie care doar fura si se inmulteste ?

Chiar credeti ca cei 16500 de medici si asistenti plecati in strainatate  numai  intr-un sigur an ,  2011 ,  nu au fost motivati si de asemenea pacienti ?

Oamenii in halate albe invata cel putin noua ani pentru a primi un salariu derizoriu  care , datorita situatiei economice dezastruoase , nu mai poate fi  “completat” corespunzator de catre o populatie  aflata intr-o continua pauperizare . Cealalta populatie , cea inlocuitoare , nu contribuie dar stie sa ceara  si , mai ales , stie sa pedepseasca personalul medical cand un pacient mai negricios si  considerat discriminat moare in spital . Nu trebuie insa sa scuzam sistemul inuman , lipsa de respect fata de pacienti si coruptia generalizata .

Care este unul dintre scopurile reformei ? Ne-a spus-o Vasile Cepoi , secretarul  de stat insarcinat sa coordoneze dezbaterile cu "societatea civila " pe tema reformei sistemului sanitar :"Scoaterea spitalelor din cadrul institutiilor bugetare" . Noi maimutarim institutiile occidentale (incapabili de a le intelege rostul  si de a-l respecta) si facem o comisie cand vrem sa aruncam vina pe altii . De fapt , dezbaterile sunt un joc de imagine , un fum aruncat peste populatia incapabila sa reactioneze corect .

Motorul reformei sanatatii este F.M.I. care ne spune ca trebuie sa inchidem , sa restructuram dar nu ne ofera solutii de dezvoltare viabila  ce ar impiedica aparitia problemelor  pe care nu suntem in stare sa le rezolvam .

Intr-o tara tot mai saraca , bugetul Sanatatii a crescut de patru ori in sase ani , cheltuindu-se 5,5 miliarde de euo in 2011 . Desigur , banii sunt insuficienti fata de necesitati dar cand sunt doar 6 milioane de cotizanti si de vreo  trei ori mai multi beneficiari , rezultatele nu pot fi decat dezastruoase  . Insuficienta finantare este insotita de gestionarea proasta si coruptia endemica . Un director de spital este numit in aceasta functie de catre un partid , asa ca administratorul spitalului trebuie sa cotizeze la pusculita partidului si inevitabil ajunge sa se manjeasca si el , pentru ca nimeni nu fura doar pentru  altii (asta ar fi culmea hotiei ).

Actualul sistem de asigurari a determinat aparitia retelelor de cabinete , farmacii , laboratoare , importatori si distribuitori de echipamente medicale  , controlate de cei aflati in anturajul partidelor politice , cu consecinte inevitabile . Ni se spune ca , daca sistemul public de sanatate ar fi inlocuit de catre asiguratorii privati , am ajunge in raiul sanatatii .

Eu am avut un coleg in scoala generala care dadea drumul in clasa la un guster urcand profesoara pe catedra si fetele pe banci , apoi el iesea la rampa ca unica persoana salvatoare in stare sa prinda lighioana , devenind eroul zilei . In prezent , pe scena vietii noastre publice li s-a dat drumul la mai multi gusteri si persoanele slabe de inger se isterizeaza iar voluntarii alearga bezmetici dupa gusteri , asa ca tot mai putini oameni au ragazul de a gandi si munci . Am auzit fraze sforaitoare , ”pact national de sanatate” , totusi ma simt ca si cum as fi pacientul doctorului Mengele de la Auschwitz , de cand am aflat ca cea mai serioasa garantie pentru a avea o lege buna in acest domeniu este faptul ca ea face parte din acordul cu F.M.I ...Cat despre vointa reala de reformare a sanatatii , politicienii ar trebui sa o dovedeasca printr-o curatenie radicala a zonei care controleaza banii publici , aspect neinteresant pentru cei ce guverneaza sistemul nostru clientelar si corupt .

Specialistii ne spun ca un proiect va fi cu adevarat reformist atunci cand statul va lua mana de pe banii Sanatatii iar instrumentul politic de dirijare a acestora , Casa Nationala de Sanatate , va disparea . Nu stiu cine ar trebui sa controleze banii publici , insa stiu cum ar trebui sa fie oamenii respectivi dar nu stiu de unde sa-i iau . Din acest punct de vedere , proiectul Vladescu a fost o mare ratare . El ne propunea ca banii colectati de la populatie , prin contributii obligatorii , sa aiba acelasi circuit ocult destinat deturnarii lor , ca pana acum . Banii   trebuiau colectati prin ANAF la Trezorerie , in contul comun al Asistentei Sociale . Indiferent de suma stransa , doar guvernul putea hotara cat aloca in fiecare an Casei Nationale de Sanatate . Casa de Sanatate urma sa imparta acest fond , garantat de stat , asiguratorilor privati , tinandu-se cont de niste tarife fixe per asigurat . Asiguratorul nu era intrebat cum isi negocia relatia cu spitalele , cu medicii ,  cu producatorii de medicamente si echipamente medicale . Panaceul universal , libera concurenta  era prezenta doar  pe relatia asigurator -prestator de servicii medicale . Asiguratorul privat ar fi eliminat mare parte din abuzurile si coruptia din sistem  dar gestionarea banilor urma sa fie facuta de CNAS , care intotdeauna are in fruntea ei un politruc capabil sa jongleze cu banii publici . Existenta CNAS si a tarifelor fixe per asigurat erau motivele pentru care specialistii aveau mari indoieli ca asiguratorii privati puternici  , dupa cum cerea legea , s-ar fi aratat interesati . Normal ar fi ca asiguratul , inainte de a-si alege asiguratorul , sa poata negocia tarifele direct cu el  , asa cum cere mult laudata piata libera dar daca nu avem pe cine alege , sau nu suntem in stare de un gest rational !?

In primul an de functionare a acesteia , Casa de Sanatate colecta direct banii de la asigurati , fara interventia ANAF . Era independenta financiar de la colectare pana la gestionare . Bugetul Sanatatii a fost , incredibil pentru criticii administrarii de catre stat a banilor publici , masiv excedentar . Adrian Nastase a confiscat acesti bani trecand fondul Sanatatii in administrarea Ministerului de Finante , adica a lui Serban Mihailescu (Miki Spaga)  , pe vremea aia secretar general al guvernului   , care a considerat ca banii nu sunt ai asiguratilor , ci ai guvernului care avea dreptul sa faca ce vroia cu acei bani .

Cand a venit randul lui Mihai Tanasescu , acesta a hotarat ca excedentul Sanatatii sa fie inghitit de niste "boli" pe care , din cauza slabei mele pregatiri medicale , sunt nevoit sa le numesc gauri negre . Datorita acestui eminent (?)  finantist , recompensat pentru serviciile sale , bugetul Sanatatii a inceput sa aiba deficit , care nu mai era determinat de banii ce puteau fi colectati de la populatie ci de cat erau dispusi reprezentantii statului sa aloce pentru Sanatate din ce se colecta .

Nu doar firmele private uita sa plateasca sumele destinate bugetului Sanatatii . Marile intreprinderi de stat au avut mereu restante  .Complexele energetice Gorj ar trebui sa plateasca un miliard de euro iar datoriile TVR si CFR au fost reesalonate pe o perioada de  sapte ani . Pana de curand  , aceste datorii erau sterse .

Eu cred ca exista premise serioase pentru continuarea dijmuirii prin metode oculte a sumelor destinate asigurarilor de sanatate . Privatizarea Caselor de Sanatate poate duce la o totala lipsa de transparenta in ceea ce priveste felul in care sunt cheltuiti banii . Nu stiu daca se mai publica informatia incorecta din punct de vedere politic , cum ca in Cuba ar exista cel mai eficient sistem sanitar din lume . S.U.A . , tara in care se cheltuie sume colosale , fara echivalent chiar si pentru cea mai mare putere a lumii , are un procent din ce in ce mai mare din populatie care nu beneficiaza de niciun fel de asistenta medicala . Cei care au bani sunt mentinuti artificial in viata , atata timp cat casele de asigurari au pe cine sa mulga si cat timp rudele cobailor nu indraznesc din motive sentimentale sa ceara deconectarea de la aparate . Medicina occidentala a ajuns la performanta perversa de a da ani vietii dar nu si viata anilor , deoarece acest lucru ii aduce cel mai mare profit . Niciun sistem sanitar occidental nu si-a pus intrebarea daca cresterea sperantei medii de viata pe seama ingerarii unei cantitati din ce in ce mai mari de medicamente chiar determina o crestere a calitatii  vietii !?

Cand am ocazia sa ma plimb prin cimitirele vechi din Romania observ ca acum o suta de ani erau totusi zone in tara unde  destui oameni  depaseau copios actuala speranta medie de viata din occident , fara sa inghita zilnic pastile , fara sa cunoasca insulina , stimulatoarele cardiace si cine mai stie ce tehnici chirurgicale . Sper sa nu va plictisesc  daca v-a spun ca in China , deseori ,  medicul de familie este concediat cand  i se imbolnaveste un pacient , caci asta este de fapt scopul normal al medicinii : mentinerea pe o durata cat mai mare a unei stari de sanatate care sa permita oamenilor sa-si desfasoare activitatile zilnice !

La  noi , parerile celor mai avizati specialisti converg spre ideea ca  intreaga clasa politica ar trebui  sa-si demonstreze vointa reformatoare in domeniul sanatatii si sa lase libera concurenta in sistem , scotandu-si  mana din bugetul sanatatii , deoarece fara independenta financiara nu exista nici concurenta si  nici reforma . Totusi  , ni se spune ca nimeni nu se baga la asa ceva pana nu au loc alegerile ! Si vreti sa-i consider  de buna credinta pe specialistii astia ? Oare ne va fi mai bine daca vindem serviciile de sanatate catre clientela politica ?

Daca  sistemul sanitar nu poate sa fie revitalizat decat dupa ce alegatorii isi vor fi exprimat sufragiile , asta inseamna , dupa cei doi neuroni ai mei , ca legea salvatoare de fapt nu salveaza decat interesele oculte .  Pacientii vor continua sa suporte ineficienta si hotia  , altfel de ce s-ar teme politicienii sa puna in aplicare o lege considerata buna , care le-ar aduce voturi !?

Eu nu sunt ca multi romani , priceput la toate , ba chiar cred ca sunt tare prost . De aceea , eu pot doar sa pun niste intrebari si sa sper ca cei priceputi si bine intentionati vor  hotara ce-i mai bine pentru noi toti  .

 Nu va ascund admiratia mea  pentru Raed Arafat   dar am devenit circumspect de cand a ajuns ministru , deoarece nu cred in povestile siropoase cum ca un adversar al sistemului ajunge sa fie  pus sa faca parte din acest  ultramediatizat efort pentru reformare , decat daca este un naiv care nu-si da seama ca va fi compromis si Arafat  nu imi pare a fi deloc naiv , daca studiez mai atent modul in care negociaza contractele pentru SMURD .

Specialistii trebuie lasati sa-si faca treaba si politicienii  trebuie sa  respecte decizia expertilor , nu inainte de a avea si o metoda prin care partile implicate ar putea fi trase la raspundere in mod eficient si exemplar .

Societatea civila ,  care ar trebui sa se implice , este sublima dar lipseste aproape cu desavarsire .  La noi ,  neexistand de fapt clase sociale  nici constiinta sociala nu exista . Drept urmare , principalii beneficiari ai sistemului de sanatate sunt pusi in situatia de a face alegeri imposibile si nu pot confirma teoria cum  ca Bilderbergii chiar au de gand sa reduca drastic numarul romanilor  deoarece  nu am reusit sa stau de vorba cu niciunul , eu nefiind capabil sa sustin financiar nici macar o masa alaturi de servitorii acestora . Am observat totusi ca diminuarea drastica a numarului populatiei nu duce automat si la cresterea procentului de oameni adevarati in stare sa ia decizii corecte .

Sunt derutat de faptul ca  ni se spune de ce trebuie sa avem proiecte reformiste si nu ni se spune nimic despre necesitatea crearii unui sistem social  , politic si economic in care sa  nu mai fie necesara promulgarea de legi reformiste , pentru ca acel sistem va fi capabil sa  urmeze  interesele nationale si nu pe cele ale unor grupuri de interese . Intr-un asemenea sistem  , insasi notiunile de reforma si restructurare ar disparea , deoarece ar fi capabil sa evite  deciziile  generatoare de crize  si  probleme insurmontabile .

Cat timp vom fi preocupati in primul rand de eradicarea bolilor de orice fel , cu un profit pentru cei care gestioneaza problemele si nu de prevenirea aparitiei lor ,  sanatatea societatii va fi doar o Fata Morgana .

Acel indispensabil profit ar trebui sa rezulte din insasi atingerea scopului fundamental al unei societati echitabile , numai ca ar trebui mai intai sa stabilim care este scopul societatii noastre si pentru cine muncim noi .  


Comentarii (16)

04.12.2012, 20:22

Trist si din ce in ce mai trist pentru ca ne conduc altii toate sistemele tarii, nu ca ai nostri ar fi capabili de ceva.....
Stiu ce inseamna sistemul medical ca m-am lovit de el destul de des in ultima vreme. Unul din baietii mei a suportat 3 operatii la nas in ultimii trei ani, ultima in vara aceasta. Am optat pentru Spitalul Panduri si am intalnit acolo niste medici minunati, le-am dat cat am considerat, ei nu au cerut, dar asta e sistemul, nu puteam sa ma abat. Acum dupa operatie si antibiotice administrate de-alungul a trei luni de zile trebuie sa reparam stomacul alti medici, alti bani.....
Poate Raed Arafat ar face ceva bun cu sistemul sanitar.

Ina

Ina
04.12.2012, 22:05

Merisor, ne imbatam cu apa rece... Nu cred ca Arafat este atat de sfant cum incercam sa-l facem noi...
Smurdul nu a facut decat sa distruga, incet-incet, ambulanta pe care o stim noi. Pe ambulanta esti insotit doar de o asistenta medicala, care nu are voie sa-ti administreze absolut nimic si nici aparatura medicala nu exista. Doar pe smurd exista si medic, iar acolo unde nu exista, asistenta poate administra medicatie. De asemeni, pe smurd exista aparatura pentru cardiaci sau cei ce au nevoie de perfuzii, oxigen, etc...
Din cauza smurdului ambulanta noastra a devenit un simplu....TAXI

10.12.2012, 10:51

Intr-un final am reusit sa citesc tot articolul! Greu imi gasesc cuvintele. Sistemul medical, ca si alte institutii, e foarte gaunos.Pe langa cei care fura, sa stii ca si noi participam la hai sa-i spun " la acest jaf" Eu nu sunt de acord, cu faptul ca e obligatoriu,sau cum se mai spune asa se cade, sa dai ceva medicului, asistentei sau infirmierei. Ei au semnat un contract de munca, asta-i serviciul lor si trebuie sa se limiteze aici. Dar vezi cum e romanul, pai daca nu dai nu-ti face nimic. Eu cred ca daca am avea taria si puterea, toti romanii, sa renuntam la a da mita, incet, incet s-ar remedia situatia. Stiu ca ce gandesc eu e ceva de domeniul SF, si am ajunge la o societate ideala. Iar cel mai ciudat, e faptul ca, a ajuns un strain sa gestioneze acest minister

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola