Secretele fructelor din supermarketuri - unele sunt iradiate si vechi de jumatate de an

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 10 Ian 2017, 12:11

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Ne-am obisnuit sa gasim in supermarketuri fructe proaspete chiar si in lunile de iarna. De asemenea, ne-am dezobisnuit sa ne mai intrebam cum este posibil acest lucru. 

Daca o sa va spunem ca multe dintre legumele si fructele proaspete din magazinele romanesti au o varsta chiar si de 6 luni, nu o sa ne credeti. Insa, aceasta durata mare de depozitare si conservare se obtine prin iradierea alimentelor. Nu este ceva recent, ci o practica veche de zeci de ani de zile. 

Dr. ing. Nastasia Bellc, de la institutul de cercetari alimentare, a folosit un dispozitiv care poate determina varsta unui aliment si a descoperit ca unele fructe din supermarketurile din Romania au stat chiar si 6 luni la depozitare, inainte de a fis puse la vanzare. 

Cum functioneaza iradierea 

Alimentele vegetale sunt expuse la razele X sau gamma care omoara bacteriile responsabile pentru alterarea alimentelor. Efectul este cam acelasi ca la fierbere sau pasteurizare.

In principiu, este un procedeu sigur, daca dupa iradiere alimentele sunt pastrate timp de 3 saptamani departe de rafturile supermarketurilor. Insa, de multe ori nimeni nu controleaza daca aceasta conditie este respectata. Mai trebuie mentionat ca in urma iradierii, fructele si legumele NU devin radioactive. Totusi, structura le este schimbata. Singura metoda de conservare care nu schimba structura naturala a fructelor este congelarea. 

Avand in vedere ca multe din fructele de pe piata romaneasca sunt aduse cu vaporul din tari exotice, iar astfel de calatorii dureaza destul de mult (cateva luni), este foarte probabil ca fructele sa fie iradiate inainte de a-ssi incepe calatoria spre rafturile din Romania.

Sursa foto: wall-street.ro
Sursa articol: stirileprotv.ro

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (2)

10.01.2017, 12:29

Interesant!

10.01.2017, 14:48

Anul trecut pe vremea aceasta am luat cateva prune, mari , frumoase , sa le folosesc decor la o tarta.Au trecut vreo 2 saptamani si aratau l;a fel . Zic; Hai sa vad cat or sta ca eu nu ma grabesc sa prepar dulciuri .Au trecut doua luni si aratau aproape ca si in prima zi Sincer mi-a fost frica sa le mai folosesc . Imi plac in schimb in acest sezon legumele congelate !

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Gogonele murate in saramura
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!