Sfaturile medicului pentru masa de Pasti - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 25 Apr 2016, 12:24

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va oferi cateva sfaturi pentru masa de Pasti.

Se apropie marea sarbatoare a crestinatatii, cand familia se intregeste si fiecare dintre noi simte bucuria Invierii.

Aceste zile ne aduc clipe de ragaz, dar, de multe ori, si mese multe si prea bogate. Din meniul de Pasti, la loc de cinste stau delicatesele pregatite in casa, cu drag, de gospodine:

OUA ROSII

Ciocnitul oualor este primul moment al sarbatorii in familie. In mod traditional ouale sunt vopsite in rosu, dar in ultimii ani avem la dispozitie culori cat mai vii. Poate mai putin aspectuoase, dar cu un farmec aparte sunt culorile naturale, obtinute dupa retetele bunicilor, pentru care folosim sfecla sau varza rosie, ceapa, coji de nuci, urzici, patrunjel.

Stim ca fierberea indelungata determina coagularea proteinelor si distruge din vitamine, dar este singura modalitate pentru a pastra ouale cateva zile (recomandat la frigider).

!Nu apartin acestei sarbatori ouale umplute sau alte preparate cu maioneza.

E bine, de asemenea, sa nu exageram cu ouale de ciocolata, ele reprezinta bucuria copiilor ce le cauta prin toata casa.

DROB DE MIEL

Dintre aperitive, drobul este vedeta. Este recomandat sa adaugam in compozitie cat mai multe verdeturi. La vecinii nostri bulgari traditionala este si salata cu castraveti si salata verde, care aduce prospetime si culoare mesei.

!Nu au legatura cu aceasta sarbatoare salata boeuf, piftia, evitati foitajele, dar puteti improviza diverse salata cu spanac, andive, ceapa, ridichi.

CIORBA DE MIEL

Pentru ciorba alegem carne mai slaba, adaugam cat mai multe legume si o acrim natural cu macris. Pentru o varianta mai dietetica, se recomanda ca grasimea ce se aduna deasupra sa fie indepartata inainte de consum.

Cei ce nu iubesc mielul o pot inlocui cu ciorba de curcan sau supa de legume.

FRIPTURA DE MIEL

Friptura preparata din timp la cuptor cu mirodenii si sos de vin sau un gratar cu prietenii reprezinta fundatia mesei. Sa alegem carne mai slaba, din pulpa de miel. Pentru cei ce opteaza pentru variante mai dietetice, este de preferat carnea alba de curcan sau peste.

Avem din nou nevoie de ajutorul legumelor si al salatelor, dar si al imaginatiei pentru o masa cat mai colorata si mai sanatoasa. Prin fibre si prin fitonutrienti, legumele ajuta digestia si contribuie la eliminarea toxinelor.

!Nu este sarbatoarea sarmalelor, a fost deja suficienta carne in meniu!

COZONACUL

Desert cu origini indepartate, posibil chiar in Egiptul antic, unde era indulcit cu miere si umplut cu seminte (aviz gospodinelor dornice de retete noi), cozonacul se regaseste sub diferite forme pe masa de Pasti a multor popoare: este umplut cu nuci, mac, rahat sau fructe uscate, dupa traditia locului si a fiecarei familii.

Aroma de cozonac la cuptor este de neegalat. Totusi, fiind o combinatie de grasimi cu glucide rafinate, poate fi greu de digerat si daca nu il toleram il putem inlocui cu un desert usor, o tarta de fructe sau un sorbet.

PASCA CU BRANZA DE VACI

Este o varianta specifica sarbatorii, de unde ii deriva si numele, la care se foloseste ca umplutura branza proaspata si stafidele.  

VINUL

Consumul de vin este legat din cele mai vechi timpuri de sarbatori religioase, nu poate lipsi acum.

Important este sa alegem unul de calitate si sa il consumam moderat dupa servirea mancarii, cand este mai usor metabolizat.

Stim ca vinul are efecte benefice datorita poliolilor antioxidanti, dar excesul poate avea efecte dezastruoase, mai ales in combinatie cu atatea delicatese culinare. Carnea de miel se asociaza de obicei cu vin rosu, insa uneori acesta e asociat cu dureri de cap (datorita taninurilor).

Da, meniul traditional nu este unul foarte lejer, dar este un moment in care ne rasfatam, ne simtim bine impreuna, sa alegem alimente cat mai naturale si sa nu exageram din punctul de vedere al cantitatii.

Daca pofta e mare, este ideal sa impatim toate aceste bunatati in mai multe mese si sa ii dam ragaz organismului sa se odihneasca intre felurile principale. Suntem norocosi daca in familie avem o adevarata gospodina, care a gatit bunatatile cu pricepere si cu iubire, uneori mai putin norocosi daca toata aceasta masa vine direct din supermarket.

Dupa masa de sarbatoare corpul ne cere sa ne intoarcem la o dieta usoara, cu multe fructe, legume, iaurturi vii, miscare si somn pentru refacere.

Sursa foto: isis-med.ro

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (2)

25.04.2016, 12:39

25.04.2016, 13:01

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura delicioasa zmeura
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Dobos

de anca_rm 6

la 11:30

Salata cu mozzarella si pesto

ieri la 22:00

Desert inghetata straciatella pe bat

ieri la 20:58

Gris cu lapte

de RODIMUR 4

ieri la 20:44