Socul si socata, beneficii - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Mai 2016, 10:41

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va oferi cateva sfaturi despre soc.

In parcuri sau in gradini, ne atrag aroma si bogatia florilor de soc, bucuria iubitorilor de socata si un semn ca vara e aproape. Mentionat inca din antichitate in diferite teritorii cucerite de romani, socul a fost utilizat pentru proprietatile lui terapeutice - se folosesc mugurii, florile, fructele, frunzele, chiar si scoarta tulpinii.

Florile au un continut ridicat de flavonoide care le cofera proprietati sudorifice, laxative, colagoge, fiind utilizate (infuzii) asociate la dieta pentru scadere in greutate. Stimlueaza lactatia tinerelor mamici. 

Atat florile cat si frunzele se folosesc in medicina populara in afectiuni respiratorii, pentru efectul antiviral si imunomodulator.

Pentru dureri artrozice se fac bai calde cu flori de soc sau se utilizeaza cataplasme cu infuzie; nu se pun flori proaspete direct pe locul afectat, putand cauza reactii locale neplacute.

In bucatarie, florile pot aromatiza diverse deserturi: clatite, crema de lapte, jeleuri (in special de agrise sau rubarba), dar celebra ramane socata, bautura traditionala romaneasca, preparata impreuna cu zahar (sau miere), lamaie si drojdie.

Bautura cu efect revigorant ce ne poarta inapoi in copilarie, socata ramane o placere pentru intreaga familie.

Bautura de soc este populara in Europa, unde se comercializeaza sub denumirea de Elderflower cordial, fiind preparata din flori de soc, lamaie, zahar si acid citric.

La specia Sambucus Nigra se folosesc si fructele negre, recoltate dupa coacere, in lunile iulie-august.

Bogate in minerale, vitamina C, betacaroten si alti fitonutrienti, sunt incluse in bucatarie in diverse preparate, in functie de zona si talent culinar: suc, socata, dulceata sau gem, peltea, vin.

Datorita culorii puternice, se pot folosi ca si colorant alimentar. Fructele necoapte consumate crude pot fi toxice datorita unor glicozide cianogene, dar pot fi consumate dupa preparare termica.

Sursa foto: libertatea.ro
Surse articol: en.wikipedia.org Ghid terapeutic naturist - Speranta Anton

Comentarii (2)

16.05.2016, 14:59

Teo

Teo
18.05.2016, 23:30

Multumim pentru sfaturi!cui nu-i place socata !!!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de conopida cu iaurt grecesc

ieri la 12:26

Reteta de briose sarate cu sunca si cascaval

pe 27.03 la 15:04

Reteta de Chupe de camarones- supa peruana de creveti, reteta nr.46 din Best soups in the World

de Ksenya 5

pe 27.03 la 13:30

Reteta de prajitura de post cu foi si crema de budinca cu fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]