Socul si socata, beneficii - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Mai 2016, 10:41

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va oferi cateva sfaturi despre soc.

In parcuri sau in gradini, ne atrag aroma si bogatia florilor de soc, bucuria iubitorilor de socata si un semn ca vara e aproape. Mentionat inca din antichitate in diferite teritorii cucerite de romani, socul a fost utilizat pentru proprietatile lui terapeutice - se folosesc mugurii, florile, fructele, frunzele, chiar si scoarta tulpinii.

Florile au un continut ridicat de flavonoide care le cofera proprietati sudorifice, laxative, colagoge, fiind utilizate (infuzii) asociate la dieta pentru scadere in greutate. Stimlueaza lactatia tinerelor mamici. 

Atat florile cat si frunzele se folosesc in medicina populara in afectiuni respiratorii, pentru efectul antiviral si imunomodulator.

Pentru dureri artrozice se fac bai calde cu flori de soc sau se utilizeaza cataplasme cu infuzie; nu se pun flori proaspete direct pe locul afectat, putand cauza reactii locale neplacute.

In bucatarie, florile pot aromatiza diverse deserturi: clatite, crema de lapte, jeleuri (in special de agrise sau rubarba), dar celebra ramane socata, bautura traditionala romaneasca, preparata impreuna cu zahar (sau miere), lamaie si drojdie.

Bautura cu efect revigorant ce ne poarta inapoi in copilarie, socata ramane o placere pentru intreaga familie.

Bautura de soc este populara in Europa, unde se comercializeaza sub denumirea de Elderflower cordial, fiind preparata din flori de soc, lamaie, zahar si acid citric.

La specia Sambucus Nigra se folosesc si fructele negre, recoltate dupa coacere, in lunile iulie-august.

Bogate in minerale, vitamina C, betacaroten si alti fitonutrienti, sunt incluse in bucatarie in diverse preparate, in functie de zona si talent culinar: suc, socata, dulceata sau gem, peltea, vin.

Datorita culorii puternice, se pot folosi ca si colorant alimentar. Fructele necoapte consumate crude pot fi toxice datorita unor glicozide cianogene, dar pot fi consumate dupa preparare termica.

Sursa foto: libertatea.ro
Surse articol: en.wikipedia.org Ghid terapeutic naturist - Speranta Anton

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (2)

16.05.2016, 14:59

Teo

Teo
18.05.2016, 23:30

Multumim pentru sfaturi!cui nu-i place socata !!!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert guguluf cu mere
  • 12

    D

  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!