Spre Slanic Moldova….

Postat de alilianaa in Bucataras hai hui pe 11 Iul 2013, 08:15

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza

Cand mergi intr-un loc, si daca  dupa ce te intorci, ramai cu amintiri profunde, inseamna ca trebuie sa mai mergi si a doua oara. Va mai fi o a doua oara…. Au mai fost destinatii de unde am venit incantata.  Slanic Moldova era un loc unde nu am mers niciodata si pe care am dorit sa-l vad. De ceva timp...

Si  s-a infaptuit.

Am pornit la drum 43 de oameni, cei mai multi copii.  De fapt, in mod deosebit pentru ei am organizat plecarea. Un  traseu  frumos, peisajele se perindau unul dupa altul, care mai de care mai frumoase.  Stiam  cate ceva despre traseu, o parte l-am mai parcurs,  dar nu pot sa nu judec fiecare portiune de traseu si din alt  punct de vedere, al profului de geografie.

M-am bucurat de bucuria copiilor. Ma bucur de bucuria lor…ma bucur cand imi cer sa mai mergem intr-o excursie, cred, sper, ca le-a fost bine. A fost excursia a trei generatii…  Popasuri multe  spre statiune, drum cu serpentine, copii cu diferite stari.  Unul din locurile in care am poposit mai mult a fost localitatea Oituz, de unde am luat paine cu cartof- 7 lei si kurtos.  Cat am stat, copiii au remarcat ceva: de ce oamenii aceia nu vorbesc limba romana. Le-am explicat, au inteles, mergem mai departe. Casele, satele de la noi din localitate pana la destinatie sunt tot atatea idei, obiceiuri, traditii, istorii….se schimba atat de natural si de firesc.

Intr-o ora de dupa amiaza ajungem la locul de cazare. O pensiune foarte primitoare si cu oameni deosebiti. Casa Donna Byanca, daca ajungeti la ea, nu o ocoliti…...Lasam bagaje, ne tragem sufletul si plecam sa hoinarim.  Si sa tot fi hoinarit in asa frumos loc.  Pe mine m-a incantat statiunea…plina de flori, curata, cu oameni linistiti. Pe drum am vazut o impunatoare Biserica catolica….copiii au fost surprinsi de marimea statuetelor, de interiorul cladirii, dar mai ales de mesajul,, Dumnezeu te cauta, dar nu la telefon…inchideti telefoanele” . Am prins pana in gura serii sa vedem Parcul Izvoarelor, nu in intregime, ce-i drept,  deosebit de frumos..la fiecare izvor  exista explicatiile de rigoare.  Si cum stiam ca mai era ceva foarte frumos macar de vazut, doar ca  nu am avut timp sa-l si parcurgem, Traseul celor 300 de scari, care mergea sus in munte de unde se vad foarte bine izvoarele Slanicului. Am urcat 10 trepte din 300, marcand bucuria ca exista asa ceva. In centrul statiunii un parc  mare, frumos amenajat, foarte curat si o bisericuta ortodoxa, un loc de promenada pentru toate varstele.

Drumul de intoarcere, mai lin, ne-a oferit mai multe popasuri: Salina de la Tg. Ocna care adaposteste si o biserica. M-am bucurat sa vad ca merg oamenii la salina, desi sunt constienta ca multi merg pentru anumite nevoi…este deosebita….Apoi, Muzeul Satului Vrancean – sectia de etnografie, din crangurile Petresti, la 5 km de Focsani, un loc de odihna binemeritat.   Intrarea la acest muzeu este un leu. Atat. Am  ramas fara cuvinte cand am auzit….un leu. I-am fi facut donatie, dar ni s-au dat tot atatea tichete de intrare cati oameni eram acolo…Intreband localnicii despre acest loc, ne spuneau,, nu-i nimic acolo, bateti drumul degeaba”. Cred  ca fiecare localnic ar trebui sa spuna un cuvant frumos despre acel loc, chiar merita vazut, pastrat si  dezvoltat. Dupa popasul destinat mesei de la Focsani,  pana la Buzau ne-a insotit o ploaie torentiala, numai buna pentru somnorosi.

In prag de seara,  conform zicalei,, calatorului ii sta bine cu drumul”, am intrat si pana la Vulcanii noroiosi.  Ploaia, insa, nu ne-a lasat sa patrundem in incinta rezervatiei…..vorba domului de la intrare,, daca 40 de insi intra pe noroiul asta, acolooo” si avea dreptate.  Un loc vazut de la distanta, mi-a dat impresia ca ma uit la un  Etna de noroi.  Cata minunatie trebuie sa fie pe pamantul asta?  Intoarecerea la Buzau ne prins pe la opt seara,  seara poposea repede, oboseala si mai repede ( copiii au fost ca liliecii noaptea:D) asa ca am tinut drumul spre casa in liniste, ascultand doar muzica din autocar. Din cand in cand, dupa o portie de somn, se mai fredona cate un refren….

Ma voi intoarce la Slanic Moldova.

PS. ..si am un obicei, dupa fiecare excursie spun ,, e ultima”…..dar mereu ma gandesc la o alta. 

Comentarii (11)

11.07.2013, 15:37

ma bucur ca ati vizitat un loc atat de frumos. stii, ca fapt divers, la Slanic, rata infractiunilor este 0 si mie imi place sa revin in acest loc frumos, fie vara, fie iarna!

11.07.2013, 16:20

Foarte frumos,sigur nu exista ultima....

Teo

Teo
04.08.2013, 22:24

Ce coincidenta...!am fost in aceeasi perioada,numai ca eu am stat de pe 9iulie pana le 27;si eu am ramas cu imaginea parcului,curat,cu flori diverse;serile ne ''imbatau''cu parfumul teilor;si cu toate astea mi s-a parut un orasel aproape pustiu;nu aveai de unde cumpara o rosie sau o alta leguma,cu au piata,nu cofetarie...;a fost un festival la mestesugarilor de Sf.Ilie si casa de cultura era goala,mirosea a mucegai,cred ca nu mai fusese deschisa de 1 an...!pentru aer si peisaj si eu as reveni!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!