Tot ce trebuie sa stiti despre gluten - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 3 Noi 2016, 11:17

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre gluten.

Glutenul este o mixtura de proteine intalnita in cereale: in grau, secara si orz. 

Glutenul nu este o proteina de inalta calitate nutritionala, dar confera preparatelor proprietati vascoleastice si prospetime de durata. De aceea, fata de stramosii nostri, noi consumam soiuri de cereale, in special grau, cu continut crescut de gluten (pentru produse pufoase, proaspete timp indelungat si saracite in minerale si vitamine prin prelucrarea industriala).

Consumat timp in delungat, in cantitati poate din ce in ce mai mari, se poate vorbi de o sensibilizare a anumitor persoane la aceasta componenta; cred, totusi, ca este vorba in primul rand de o moda, popularizata de vedete, de a renunta la consumul de cereale fara un motiv medical intemeiat. Exista totusi 2 mari patologii pe care trebuie sa le descifram:

1. BOALA CELIACA

Este o afectiune autoimuna indusa de gluten, maifestata prin sindrom de malabsorbtie, cu atrofie a vilozitatilor intestinului subtire si risc de complicatii, de la anemie feripriva, la ostoporoza sau chiar limfom intestinal.  

Tratamentul consta in excluderea completa si definitiva a glutenului din alimentatie. Stim ca glutenul este prezent in grau, orz si secara (se renunta la paine, biscuti, covrigi, paste, cereale de mic dejun).

Este indicat ca in boala celiaca sa fie exclus si ovazul, deoarece el poate fi contaminat in procesul de productie. Dar este de mentionat ca glutenul este folosit si in anumite preparate vegetariene care imita carnea sau ca stabilizator in preparate ca inghetata sau ketchup, dar si la anumite produse cosmtetice (rujuri). Pacientii cu boala celiaca vor evita orice urma de gluten in alimentatia lor.

Dieta va fi alcatuita din alte cereale: porumb, orez, hrisca, mei, cartofi, quinoa, proteine din carne, oua, leguminoase, fructe oleaginoase, plus fructe si legume. Produsele lactate trebuie evitate in primele saptamani de la diagnostic, datorita posibilei asocieri si a intolerantei la lactoza.

2. SENSIBILITATEA LA GLUTEN NON-CELIACA 

Este o patologie cu simptomatologie gastro-intestinala asemanatoare cu sindromul de intestin iritabil sau cu manifestari generale, de tip cefalee, oboseala - simptome care se amelioreaza sau pot disparea dupa renuntarea la consumul de gluten in alimentatie. Nu apare malabsosrbtie, iar aspectul intestinal este normal. 

Aceasta este o patologie mai putin inteleasa, e posibil ca reactia sa nu fie la gluten, ci la alte proteine sau chiar la glucidele din aceste cereale. De asemenea, intoleranta poate sa fie doar tranzitorie.

Care ar fi pericolul renuntatii la gluten in alimentatie?

O dieta fara gluten poate sa fie o dieta echilibrata, completa. Chiar daca proteinele din gluten nu au cea mai mare valoare nutritionala, renuntand la cereale, dieta ar putea sa fie saraca in fibre sau cu deficit de fier, vitamine din grupul B, nutrienti care vor trebui adusi din alte categorii de alimente.

Sursa foto: gnet.org

Comentarii (3)

03.11.2016, 12:06

03.11.2016, 15:35

Multumim!

05.11.2016, 04:05

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!