Urzicile, cea mai hranitoare dintre verdeturile de primavara - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 8 Mar 2016, 10:07

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile consumului de urzici si despre efectele pe care le au acestea asupra sanatatii noastre.

Odata cu venirea primaverii, va recomand ca prima alegere in piata sa fie de culoarea verde. Au aparut urzicile, untisorul, papadia, leurda, stevia, spanacul, ceapa verde, alimente necesare regenerarii de primavara.

Dintre acestea, urzica este, probabil, cea mai hranitoare. Desi saraca in calorii, ea are un continut foarte important de minerale (calciu, fier, potasiu, siliciu), vitamine ( in special A, C, B2, K), dar si proportii importante de proteine (aproximativ 2,7%), fibre etc.

Frunzele in diferite stadii de maturizare contin carotenoizi: in special luteina, betacaroten, dar si xantin sau licopen. Intre acizii grasi, frunzele contin in special acid alfa-linolenic, iar in seminte predomina acidul linoleic. 

In bucatarie, din frunzele tinere se prepara supe, piureuri, diverse umpluturi. Raspandita in multe regiuni, este folosita in diferite preparate traditionale: in Albania are o placinta a ei, In Irlanda este folosita intr-un anumit tip de bere, iar in Marea Britanie este utilizata intr-o reteta de branza.

Se combina cu orez salbatic, paste, mamaliga, iar daca nu sunteti incantati de aroma specifica, le puteti asocia cu usturoi sau leurda.

In medicina naturista se foloseste planta intreaga: flori, frunze, tulpina, radacina. Florile au efect expectorant, diuretic, usor sedativ. Sunt indicate si in dismenoree, tulburari gastro-intestinale.

Se considera ca radacinile au efecte imunomodulatoare, regenerante epiteliale si ale firului de par. Atat radacinile cat si frunzele au efect usor hipoglicemiant, fiind recomandate la persoanele cu diabet (o cana de ceai consumat inainte de mesele principale).

Sucul proaspat, foarte bogat in minerale, se poate combina pentru un gust mai placut cu suc de morcovi si mere sau cu supa de legume, este indicat in bronsita, insuficienta venoasa, ca depurativ in dieta de primavara.

Senzatia neplacuta care apare la contactul pielii cu urzicile se datoreaza eliberarii de catre urzica a unei combinatii de substante (acetilcolina, histamina). In popor se spune ca ajuta in "tratarea reumatismului". Putem folosi ca remedii o crema cu antihistamince sau corticosteroizi sau o solutie cu calamina.

Sursa foto: akentishhophead.com

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (2)

08.03.2016, 20:17

14.03.2016, 15:36

Mie imi plac foarte mult, doar de 2-3 ani le folosesc, pana sa gust prima data a durat mult

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Fasole batuta
  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Placinta cu ton, ardei și masline

de oanapl 6

ieri la 23:43

Negresa de post cu nuci

ieri la 17:52

Cartofi la grill, cu spanac și usturoi

de RODIMUR 5

ieri la 17:43

Placinta impletita cu branza, pere și mere

de oanapl 6

ieri la 16:16

Salată de cartofi, cu ton și măsline

de RODIMUR 5

ieri la 15:47