Urzicile, cea mai hranitoare dintre verdeturile de primavara - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 8 Mar 2016, 10:07

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile consumului de urzici si despre efectele pe care le au acestea asupra sanatatii noastre.

Odata cu venirea primaverii, va recomand ca prima alegere in piata sa fie de culoarea verde. Au aparut urzicile, untisorul, papadia, leurda, stevia, spanacul, ceapa verde, alimente necesare regenerarii de primavara.

Dintre acestea, urzica este, probabil, cea mai hranitoare. Desi saraca in calorii, ea are un continut foarte important de minerale (calciu, fier, potasiu, siliciu), vitamine ( in special A, C, B2, K), dar si proportii importante de proteine (aproximativ 2,7%), fibre etc.

Frunzele in diferite stadii de maturizare contin carotenoizi: in special luteina, betacaroten, dar si xantin sau licopen. Intre acizii grasi, frunzele contin in special acid alfa-linolenic, iar in seminte predomina acidul linoleic. 

In bucatarie, din frunzele tinere se prepara supe, piureuri, diverse umpluturi. Raspandita in multe regiuni, este folosita in diferite preparate traditionale: in Albania are o placinta a ei, In Irlanda este folosita intr-un anumit tip de bere, iar in Marea Britanie este utilizata intr-o reteta de branza.

Se combina cu orez salbatic, paste, mamaliga, iar daca nu sunteti incantati de aroma specifica, le puteti asocia cu usturoi sau leurda.

In medicina naturista se foloseste planta intreaga: flori, frunze, tulpina, radacina. Florile au efect expectorant, diuretic, usor sedativ. Sunt indicate si in dismenoree, tulburari gastro-intestinale.

Se considera ca radacinile au efecte imunomodulatoare, regenerante epiteliale si ale firului de par. Atat radacinile cat si frunzele au efect usor hipoglicemiant, fiind recomandate la persoanele cu diabet (o cana de ceai consumat inainte de mesele principale).

Sucul proaspat, foarte bogat in minerale, se poate combina pentru un gust mai placut cu suc de morcovi si mere sau cu supa de legume, este indicat in bronsita, insuficienta venoasa, ca depurativ in dieta de primavara.

Senzatia neplacuta care apare la contactul pielii cu urzicile se datoreaza eliberarii de catre urzica a unei combinatii de substante (acetilcolina, histamina). In popor se spune ca ajuta in "tratarea reumatismului". Putem folosi ca remedii o crema cu antihistamince sau corticosteroizi sau o solutie cu calamina.

Sursa foto: akentishhophead.com

Comentarii (2)

08.03.2016, 20:17

14.03.2016, 15:36

Mie imi plac foarte mult, doar de 2-3 ani le folosesc, pana sa gust prima data a durat mult

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu crema de vanilie, reteta simpla si rapida

de Miha 9

la 13:46

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!