Vinurile portugheze

Postat de cristeena20 in Bauturi pe 2 Mai 2013, 16:26

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza
Vinurile portugheze

Cred ca tututor ne place sa servim la o masa  delicioasa  un vin bun de calitate. Este important sa alegem vinul potrivit in functie de ce mancam. Eu personal apreciez vinul si de trei ani incoace am renuntat la bauturile gazoase si alte sucuri  inlocuindu-le la masa cu un vin bun.

Si cum traiesc intr-una din tarile cu cel mai bun vin (datorita climei generaose) am dorit sa  impart cu voi ce am invatat aici. Astfel voi vorbi de tipurile de vinuri , cum si cu ce se servesc.

   

Vinul alb- un vin usor , suav si aromatic, care se serveste intotdeauna rece.In Portugalia exista

Vinul verde, un vin usor mineral, gazos si cu alcoolemie mai redusa .Se serveste intotdeauna rece la mese unde se serveste peste, fructe de mare, salate  sal ca aperitiv.Totodata merge foarte bine la macarea sud-asiatica.Vinul alb cu  aroma  de lemn  poate face buna legatura cu mancarea afumata. (Ex: Vinurile din casta Alvarinho, Gatão, Lusitano,Cartuxa)

Vinul rosé-prezinta o aciditate lejera, cu o alcoolemie mai scazuta si este o bautura usoara care , la fel ca vinul alb, se serveste rece.Este bun cu aporape orice tip  de alimente, ideal alaturi de mancarurile lejere si nu foarte condimentate (e.g salatele). Cel mai renumit rosé portughez este Mateus.

Vinul rosu este aici cu precadere un vin sec cu o alcoolemie de la 11 % la 14% , deosebit de bun si apreciat  in toata lumea.Il servim intotdeauna la temperatura camerei si alaturi de carne de orice fel , sardine, branzeturi,  carne afumata si  mezeluri.Cele mai bune vinuri le gasim in regiunea Alentejo, Ribatejo si Bairrada.(Alecrim, Cartuxa,Casa Cadaval, Quinta de Carmo,Dom Rafael,etc)

Vinul spumant este produs in zonele mai racoroase din Portugalia (regiunea Bairrada, Tavóra). Acest vin este ideal vara cand este foarte cald, servit rece dar totdata este deosebit de bun si iarna . Alimentul ideal servit alaturi de vinul spumant este pestele si fructele de mare. Dar este bun si cu salate proaspete de legume.(Mateus, Caves Marques )

Vinul de Porto , cel mai celebru vin portughez, deosebit de dulce, este impartit in trei categorii: Branco (alb), Tawny si Ruby.Vinurile de porto Branco pot  fi de culoare alba sau de tonalitatea ambarului. Cel Tawny este  intre culoare ambarului si castaniu, iar aroma lui duce a alune de padure sau smochine uscate. Acestea sunt mai alcoolice odata cu trecerea anilor (pot avea intre 10-40 ani).Se servesc reci ca si aperitive (atentie cu ce pahare il beti), la sfarsitul unei mese, alaturi de desert. De asemenea este bun alaturi de branza puternic aromata si ciocolata neagra. Din família vinurilor Ruby gasim celebrele Vintage. (Ferreira, Cruz, Sandeman, Velhotes, Donha Antonia, Vintage, Taylor Fladgate, Fonseca, )

 

Comentarii (8)

02.05.2013, 17:12

ar fi fain..va astept la o intalnire...

03.05.2013, 08:09

Vin si eu

02.12.2013, 00:59

Premium Drinks - Vinuri albe, roze, spumante si vinuri de Porto, traditie, cultura si excelenta din Portugalia. Vinul este o arta ... invata sa-i asculti povestea!
Va asteptam cu drag la www.premiumdrinks.ro

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

pe 13.06 la 18:56

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

pe 13.06 la 18:51

Cartofi gratinați cu gorgonzola

pe 13.06 la 18:43

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate