Amintiri culinare - Savarina cu inghetata de frisca

de klausenburger_adica Lacrima in Prajituri, 22 Iul 2009 | 6947 vizualizari

COMENTARII (20)

ala_oancea 1

22.07.2009, 09:50

Foarte frumoase si gustoase

klausenburger_adica Lacrima 1

22.07.2009, 12:21

multumesc mult Ala combinatia de aluat de savarina insiropat cu lichior dulce si cu inghetata e tare fina. a fost o curiozitate a mea, dar o gasesc rafinata; sa-mi zici si mie cum ti se par daca incerci reteta pentru ca eu ma recunosc subiectiva

ala_oancea 1

22.07.2009, 14:00

Nu-mi mai zice ca mor de pofta Trebuie sa le incerc si eu, sa vad numai cand le vine randul.

Bunica 1

22.07.2009, 21:12

Draga klausenburger, savarinele pecare ti le amintesti erau facute din compozitie de cozonac, umplute cu frisca si deasupra un sirop de visine.Cand am "inceput eu a ma ridica dragalita doamne", savarinele costau 1,60 lei si era un privilegiu daca aveai bani de o savarina. Imi plac foarte mult introducerile tale

Bunica 1

22.07.2009, 21:21

De prajiturile" Cartof" iti mai amintesti?

klausenburger_adica Lacrima 1

23.07.2009, 00:24

De "cartof" nu-mi amintesc. Nu stiu daca le-am mai apucat prin magazine. Daca mi-ar fi placut le-as fi remarcat. In schimb am prins epoca "albinita" si "porumbita" ca prajituri. Era o dementa atat de vanate erau prajiturile astea prin '88.

Vechile savarine probabil ca erau facute asa. Oricum eram totusi destul de copila pentru a sti unele lucruri, iar pe de alta parte nu aveam suficiente lucruri la indemana pentru a incerca eu insami sa fac... deci... cum erau facute sau din ce chiar nu mai stiu. Le-am refacut pentru ca intamplator am mancat o savarina care mi-a amintit ca gust de acelea, fara a fi fost facuta din compozitie de cozonac . Imi aduc aminte doar ca erau dulci si pline de sirop. Si se mai batea lumea pe cate un "cremes" sau "mamaliga muncitoreasca" cum radeau de ea adultii din jurul meu. Cam astea sunt amintirile mele

Sar'mana Bunico draga de apreciere.
Daca stii reteta de "cartof" sau o intuiesti as vrea sa o stiu si sa o incerc, evident adaptand-o un pic

klausenburger_adica Lacrima 1

23.07.2009, 01:15

multumesc tudorel... apreciez

Savarina nu e o prajitura de creatie romaneasca. Pe la 1930 un oarecare Henry Adrouet a creat-o si i-a dat numele unui gastronom de felul lui si politician si avocat: Jean Anthelme Brrilat-Savarin.

In momentul de fata nu stiu sa fi ramas in cofetariile franceze... personal nu cunosc Franta "pe viu", deci s-ar putea sa ma insel. Poate ne spune cineva care cunoaste bine Franta daca in prezent savarina mai exista in oferta patiseriilor pariziene si cum e?

Oana 1

23.07.2009, 23:41

Super savarina si comentariile pe masura Eu imi amintesc ca preparam "cartof" la scoala, la orele de ...nu mai tin minte cum se numeau...gospodarie, ceva de genul asta...fetele gateau si baietii erau prin atelier si taiau traforaje "Cartoful" e un fel de salam de biscuiti, dar zici ca-s facute toate ingredientele la masina de tocat si apoi era tavalit prin cacao, tare bun

klausenburger_adica Lacrima 1

24.07.2009, 01:28

wow Oana...da... "cartoful" asta e teribil de versatil!!! numai bine ca maine am de pregatit un nou party si o sa incerc sa refac acest cartof, un pic altfel

cum erau orele de gospodarie? eu nu le-am mai prins. le auzeam doar pe colegele mai mari ca trebuiau sa mearga acolo. si cand mi-a venit randul tot n-am ajuns pe acolo pentru ca eram implicate in multe alte cercuri de tot felul... chiar se invata gatitul?

Oana 1

24.07.2009, 01:37

Pai ne dadeau reteta, lista cu ingrediente si cu ustensilele ce trebuia sa le aducem noi. Si eram toate fetele cu halate albe, cu bonetica si chiar faceam niste chestii interesante...salata beof, cartof, tort de biscuiti...nu mai stiu...partea cu ornatul era cea mai interesanta Mie imi placea mult ora aia

Oana 1

24.07.2009, 01:40

Aaa, si inca o chestie haioasa. Cand aveam ora respectiva si intram in sala mirosea a esenta de rom si a prajituri si noi trebuia sa facem salata beof

klausenburger_adica Lacrima 1

24.07.2009, 01:45

haha, ce tare!!!! ma intreb ce specializare avea profa care va invata?

uite chestia asta de ora ar trebui sa reapara in programa cred... acum chiar imi pare rau ca n-am bagat macar nasu' pe usa la orele astea in anii aia...oricum erau ultimii ani de comunism si multe erau doar forme fara continut, iar la orele de gospodarie era tot mai greu de dus produsele, doar le primeai la "ratie"... cam asta e ce imi amintesc eu

Bunica 1

24.07.2009, 09:22

Orele de gospodarie erau predate de cadre didactice care absolvisera liceul pedagogic la sectia de "maestre" Exista si acum aceste cadre , dar se gasesc pe la cluburile copiilor.

Oana 1

24.07.2009, 15:32

klausen, eu nu tin minte sa fi fost greu sa duc ce trebuie, materiile prime adica , abia asteptam sa merg cu mama la cumparaturi si apoi sa pregatesc geanta cu "de toate"...profa cred ca era o fericita, manca de la toata lumea

Bucataras 1

27.07.2009, 21:26

Extraordinare. Mie imi placeau si indienele, ti le amintesti?

klausenburger_adica Lacrima 1

28.07.2009, 20:50

daaa... imi amintesc si indienele! mereu eram confuza de ce le cheama asa ))

si odata am sa va povestesc despre faimosul turc clujean... doar sa reusesc sa refac una dintre faimoasele lui retete de odinioara

gaby_gabytza 1

13.09.2011, 12:49

apetisante

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 23:47

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tiramisu reţeta cu frisca