"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe

de Mihaela11_jo in Supe, 31 Mai 2011 | 4215 vizualizari

 

Iuta (Corchorus olitorius) este o plantă anuală din familia „Malvaceae” care se cultivă pentru fibrele care se obţin din tulpina plantei care se utilizează la confecţionarea frânghiilor sau unei pânze pentru saci.
In limba araba este cunoscuta sub numele de "mlukhieh".
"Mlukhieh" este una dintre cele mai populare mancaruri din lumea araba.
Se cumpara sub forma de tulpini de 70-100 cm lungi; se culeg doar frunzele; trebuie cca 2 kg de tulpini pentru a obtine 500 de grame de frunze.
Se poate gati si cu carne de miel sau de vita.
Tara de origine pare sa fie Egiptul unde este cunoscuta inca din epoca faraonica si se prepara foarte frecvent cu carne de iepure sau crevete.
Este pregatita de patura mai saraca doar cu cuburi de Maggi de pui .
Supa ia o consistenta mucilaginoasa , asemanator supei de bame.

 

INGREDIENTE

  • 1/2 kg  frunze de nalba( l. araba:mlukhieh, nume stiintific: corchorus olitorium)  
  • 4 piepturi de pui( sau un pui intreg)  
  • 1 ceapa de marime medie taiata marunt  
  • 7-8 catei de usturoi taiat marunt  
  • 1 lingura de coriandru verde taiat marunt  
  • 3 rosii de marime medie  
  • 1 ardei iute taiat marunt( optional)  
  • 3 linguri de ulei de porumb pentru calit usturoiul si coriandrul verde  
  • 3-4 linguri de ulei de masline pentru pui  
  • 1/2 ligurita condiment mixt macinat( All spice,cuisoare,coriandru,ghimbir, cardamom,scortisoara,foi de dafin)  
  • sare dupa gust  
  • piper proaspat macinat dupa gust  
  • 1,5 litrii de apa  
  • sucul de la o lamaie( optional)  
  • ketchup  
  • 2 fire de rozmarin
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe:

Se spala puiul si se pune la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa, rosiile intregi( doar crestate putin) si condimentele intr-o cratita de fiert sub presiune 30 de minute.


Cand puiul este fiert se scoate intr-un vas termorezistent, se asezoneaza cu ketchup, se sareaza si pipereaza, se stropeste cu putin ulei de masline si se pune la cuptor cu putin din supa in care a fiert si 2 fire de rozmarin. Se lasa la cuptor pana se roseste bine.


Frunzele de mlukhieh se spala, se usuca pe un prosop de bucatarie, apoi se taie marunt( manual sau cu ajutorul unui mixer). Rosiile se scot din supa, se decojesc si se readauga impreuna cu frunzele de mlukhieh taiate marunt. Se fierb bine pana supa scade( trebuie sa aiba un aspect mucilaginous).


La ultimele clocote se adauga usturoiul calit in ulei cu coriandrul verde. Se serveste cu garnitura de orez simplu si muraturi asortate. Optional se poate adauga in farfurie suc de lamaie sau ardei iute verde.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra ""Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Mihaela11_jo 1

06.06.2011, 21:19

Deyutzky

Doralinda 1

02.12.2012, 22:29

Da, arata bine! Dar depinde de la tara la tara. Versiunea mea e cum ai vazut din egipt si se numeste molokhia, dar eu nu gasesc aici frunze proaspete! La tine e usor in amann, dar tot e bine ca gasesc si congelata! Oricum, e foooaaaarte gustoasa!!

samira2 1

27.09.2013, 12:44

Este o mancare pe cat de gustoasa pe atat de sanatoasa,atat eu cat si membrii familiei o adoram..ce mai adaug eu in plus este zeama de la lamaie,inca odata felicitari pentru asa reteta deosebita,pupik.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Piept de pui umplut cu legume

de oanapl 5

ieri la 23:26

Somon la cuptor cu 4 garnituri

de Oana 8

ieri la 18:24

Snitele din muschi de porc in crusta de cascavea cu mustar si pesmet

pe 21.09 la 21:46

RETETA RECOMANDATA
Supa de rosii cu taitei de casa