Mucenici moldovenesti

de Irina in Dulciuri, 10 Mar 2015 | 3457 vizualizari

 

Anul acesta mi-am propus sa fac mucenici moldovenesti sau "Sfinti" cum li se zice la mine acasa. Asta pentru ca tanjesc dupa ei in fiecare an cand imi spune mama ca se apuca de framantat si ea e prea departe sa pot da o fuga sa ii gust si eu. E a doua oara in viata mea cand ii pregatesc si cred ca am gasit reteta ideala. Pufosi, aromati, usor insiropati, acoperiti mai apoi cu miere de albine si presarati cu nuca macinta din belsug. Ce ziceti, suna bine? Va poftesc sa luati aminte cum i-am pregatit. :)

 

INGREDIENTE

  • 1200 g faina alba 000
  • 50 g drojdie (2 pachetele de 25 g)
  • un praf de sare
  • 4 oua
  • 300 g zahar brun
  • esenta de rom
  • 500 ml lapte caldut
  • 160 g unt
  • 2 galbenusuri pentru uns
  • 400 ml sirop de apa cu zahar
  • miere de albine
  • nuca macinata
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti:

Faina am pus-o in vasul robotului, am facut un locsor in ea unde am pus drojdia dizolvata in putin lapte caldut si 1 lingurita cu zahar. Am lasat-o la crescut 15 min.

Am adaugat pe rand ouale, esenta de rom, apoi laptele putin cate putin, zaharul, untul, mixand incontinuu. 

Daca aluatul se desprinde usor de pe marginile vasului e gata, daca nu mai adaugati putina faina.

Am lasat la crescut vreo doua ore aluatul, asa ca s-a revarsat din vas. Semn bun, zic eu. Inseamna ca o sa-mi iasa tare buni. 

Cum am modelat mucenicii: am rupt bucati din aluat si am format bilute din care am modelat apoi bastonase. Am facut doua modele diferite de colacei: ori am format opturi din cate un bastonas, ori am rasucit cate doua bastonase si abia apoi am format opturile. Faceti cum va place mai mult, in al doilea caz ies si mai grasunei mucenicii. 

Am pus mucenicii in tavi, i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte, pentru a-i unge mai usor, dupa care i-am lasat la crescut inca 30 minute.

Cred ca vreo 40 de mucenici mi-au iesit din cantitatile de mai sus.

Am pus tavile in cuptorul incins la 180 grade pentru 20 minute, pana s-au rumenit frumos mucenicii. I-am lasat la racit. 

Fiecare mucenic l-am scufundat in siropul de apa cu zahar, fara a-l tine prea mult, apoi l-am uns cu miere de albine cu ajutorul unei pensule de silicon, acoperindu-l in final cu multa nuca macinata. 

 

 

 

 

 

TIPS-URI

1

laptele se incalzeste putin inainte de a se folosi;

2

aluatul pt mucenici este gata atunci cand se desprinde usor de marginile vasului in care a fost framantat;

3

daca e suficient framantat, aluatul face basicute atunci cand il strangeti intre degete;

4

daca preferati sa pregatiti mucenicii de post puteti taia ouale din lista ingredientelor, untul il puteti inlocui cu ulei, iar laptele cu apa sau lapte de soia.

RETETA IN IMAGINI

Mucenici moldovenesti-0
Mucenici moldovenesti-1
Mucenici moldovenesti-2
Mucenici moldovenesti-3
Mucenici moldovenesti-4
Mucenici moldovenesti-5
Mucenici moldovenesti-6
Mucenici moldovenesti-7
Mucenici moldovenesti-8
Mucenici moldovenesti-9
Mucenici moldovenesti-10
Mucenici moldovenesti-11
Mucenici moldovenesti-12
Mucenici moldovenesti-13
Mucenici moldovenesti-14

COMENTARII (26)

MOKUSKA

MOKUSKA 1

06.05.2015, 14:24

vasy16

vasy16 1

07.03.2016, 10:50

Arata foarte bine,multimesc pentru reteta.O sa fac si eu saptamana asta sa-mi cinstesc barbatul de ziua barbatilor.

noiinbucatarie

noiinbucatarie 1

31.08.2016, 21:20

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!