Desert mucenici moldovenesti

de Irina in Dulciuri, 10 Mar 2015 | 12895 vizualizari

 

Anul acesta mi-am propus sa fac mucenici moldovenesti sau "Sfinti" cum li se zice la mine acasa. Asta pentru ca tanjesc dupa ei in fiecare an cand imi spune mama ca se apuca de framantat si ea e prea departe sa pot da o fuga sa ii gust si eu. E a doua oara in viata mea cand ii pregatesc si cred ca am gasit reteta ideala. Pufosi, aromati, usor insiropati, acoperiti mai apoi cu miere de albine si presarati cu nuca macinta din belsug. Ce ziceti, suna bine? Va poftesc sa luati aminte cum i-am pregatit. :)

 

INGREDIENTE

  • 1200 g faina alba 000
  • 50 g drojdie (2 pachetele de 25 g)
  • un praf de sare
  • 4 oua
  • 300 g zahar brun
  • esenta de rom
  • 500 ml lapte caldut
  • 160 g unt
  • 2 galbenusuri pentru uns
  • 400 ml sirop de apa cu zahar
  • miere de albine
  • nuca macinata
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert mucenici moldovenesti:

Faina am pus-o in vasul robotului, am facut un locsor in ea unde am pus drojdia dizolvata in putin lapte caldut si 1 lingurita cu zahar. Am lasat-o la crescut 15 min.

Am adaugat pe rand ouale, esenta de rom, apoi laptele putin cate putin, zaharul, untul, mixand in continuu. 

Daca aluatul se desprinde usor de pe marginile vasului e gata, daca nu, mai adaugati putina faina.

Am lasat la crescut aluatul vreo doua ore, asa ca s-a revarsat din vas. Semn bun, zic eu. Inseamna ca o sa-mi iasa tare buni!

Cum am modelat mucenicii: am rupt bucati din aluat si am format bilute din care am modelat apoi bastonase. Am facut doua modele diferite de colacei: ori am format opturi din cate un bastonas, ori am rasucit cate doua bastonase si abia apoi am format opturile. Faceti cum va place mai mult, in al doilea caz ies si mai grasunei mucenicii. 

Am pus mucenicii in tavi, i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte, pentru a-i unge mai usor, dupa care i-am lasat la crescut inca 30 minute.

Cred ca vreo 40 de mucenici mi-au iesit din cantitatile de mai sus.

Am pus tavile in cuptorul incins la 180 grade pentru 20 minute, pana ce mucenicii s-au rumenit frumos. I-am lasat la racit. 

Fiecare mucenic l-am scufundat in siropul de apa cu zahar, fara a-l tine prea mult, apoi l-am uns cu miere de albine cu ajutorul unei pensule de silicon, acoperindu-l in final cu multa nuca macinata. 

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Laptele se incalzeste putin inainte de a se folosi;

2

Aluatul pentru mucenici este gata atunci cand se desprinde usor de marginile vasului in care a fost framantat;

3

Daca e suficient framantat, aluatul face basicute atunci cand il strangeti intre degete;

4

Daca preferati sa pregatiti mucenicii de post puteti taia ouale din lista ingredientelor, untul il puteti inlocui cu ulei, iar laptele cu apa sau lapte de soia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

MOKUSKA 1

06.05.2015, 14:24

vasy16 1

07.03.2016, 10:50

Arata foarte bine,multimesc pentru reteta.O sa fac si eu saptamana asta sa-mi cinstesc barbatul de ziua barbatilor.

Rahela Velicu 1

31.08.2016, 21:20

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Brownie cu nuca si caramel