Desert mucenici moldovenesti

de Irina in Dulciuri, 10 Mar 2015 | 4455 vizualizari

 

Anul acesta mi-am propus sa fac mucenici moldovenesti sau "Sfinti" cum li se zice la mine acasa. Asta pentru ca tanjesc dupa ei in fiecare an cand imi spune mama ca se apuca de framantat si ea e prea departe sa pot da o fuga sa ii gust si eu. E a doua oara in viata mea cand ii pregatesc si cred ca am gasit reteta ideala. Pufosi, aromati, usor insiropati, acoperiti mai apoi cu miere de albine si presarati cu nuca macinta din belsug. Ce ziceti, suna bine? Va poftesc sa luati aminte cum i-am pregatit. :)

 

INGREDIENTE

  • 1200 g faina alba 000
  • 50 g drojdie (2 pachetele de 25 g)
  • un praf de sare
  • 4 oua
  • 300 g zahar brun
  • esenta de rom
  • 500 ml lapte caldut
  • 160 g unt
  • 2 galbenusuri pentru uns
  • 400 ml sirop de apa cu zahar
  • miere de albine
  • nuca macinata
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert mucenici moldovenesti:

Faina am pus-o in vasul robotului, am facut un locsor in ea unde am pus drojdia dizolvata in putin lapte caldut si 1 lingurita cu zahar. Am lasat-o la crescut 15 min.


Am adaugat pe rand ouale, esenta de rom, apoi laptele putin cate putin, zaharul, untul, mixand in continuu.


Daca aluatul se desprinde usor de pe marginile vasului e gata, daca nu, mai adaugati putina faina.


Am lasat la crescut aluatul vreo doua ore, asa ca s-a revarsat din vas. Semn bun, zic eu. Inseamna ca o sa-mi iasa tare buni!


Cum am modelat mucenicii: am rupt bucati din aluat si am format bilute din care am modelat apoi bastonase. Am facut doua modele diferite de colacei: ori am format opturi din cate un bastonas, ori am rasucit cate doua bastonase si abia apoi am format opturile. Faceti cum va place mai mult, in al doilea caz ies si mai grasunei mucenicii.


Am pus mucenicii in tavi, i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte, pentru a-i unge mai usor, dupa care i-am lasat la crescut inca 30 minute.


Cred ca vreo 40 de mucenici mi-au iesit din cantitatile de mai sus.


Am pus tavile in cuptorul incins la 180 grade pentru 20 minute, pana ce mucenicii s-au rumenit frumos. I-am lasat la racit.


Fiecare mucenic l-am scufundat in siropul de apa cu zahar, fara a-l tine prea mult, apoi l-am uns cu miere de albine cu ajutorul unei pensule de silicon, acoperindu-l in final cu multa nuca macinata.





 

TIPS-URI

1

Laptele se incalzeste putin inainte de a se folosi;

2

Aluatul pentru mucenici este gata atunci cand se desprinde usor de marginile vasului in care a fost framantat;

3

Daca e suficient framantat, aluatul face basicute atunci cand il strangeti intre degete;

4

Daca preferati sa pregatiti mucenicii de post puteti taia ouale din lista ingredientelor, untul il puteti inlocui cu ulei, iar laptele cu apa sau lapte de soia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei

Panini Maker

- 32 %
249.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (26)

MOKUSKA 1

06.05.2015, 14:24

vasy16 1

07.03.2016, 10:50

Arata foarte bine,multimesc pentru reteta.O sa fac si eu saptamana asta sa-mi cinstesc barbatul de ziua barbatilor.

noiinbucatarie 1

31.08.2016, 21:20

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Ciorba de pui cu taietei de casa
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Mucenici moldovenesti (2)