Prajitura Dobos

de T I M E A in Prajituri, 8 Noi 2014 | 90257 vizualizari

 

Recunosc ca nu prea mancam prajitura sau tort Dobos din comert pentru ca mi se parea crema mult prea dulce si gretoasa insa cu cea facuta acasa e alta poveste si pot si eu gusta si manca chiar o felie intreaga.
Chiar daca o sa va ia ceva vreme pentru a face aceasta prajitura, eu zic ca merita sa o incercati macar o data, e DELICIOASA :)
Nu ma prea laud cu aspectul Dobos-ului meu, dar nici nu a contat pentru ca a fost pe placul tuturor.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt
  • Crema
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 1 + 1/2 ling. unt
  • 250 gr unt 82% grasime, nesarat
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri zahar pudra
  • Caramel
  • 100 gr zahar
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Dobos:

Foi:

Intr-un bol mixam albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile le frecam cu untul topit si racit si le adaugam peste spuma. La final incorporam faina folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lasa spuma. 

Din aceasta compozitie coacem pe rand doua foi in tava mare de la aragaz, tapetata pe fund cu hartie de copt. Lasam la cuptor 12-15 minute la 175 de grade.

Foile le scoatem din tava si le indepartam hartia de copt.

Daca s-au racit complet, le punem una peste alta si la taiem in trei.

Si asa am obtinut 6 foi cate avem nevoie pentru Dobos.

Crema

Intr-un vas rezistent la caldura amestecam ouale cu zaharul si zaharul vanilat si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si mixam cu mixerul.

Separat intr-un alt vas punem ciocolata rupta bucatele impreuna cu o lingura de unt si o topim pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca putin (cat sa nu fie fierbinte) apoi o adaugam treptat peste compozitia de oua mixand de fiecare data.

Intr-un bol mixam untul cu zaharul pudra si cu cacaoa pana devine foarte cremos.  La final impreunam cele doua compozitii adaugand din crema de ciocolata, cate putin, la crema de unt. 

Asamblare: 

Asezam pe un platou pima foaie si o ungem cu crema, apoi procedam la fel cu restul de 4 foi. In total 5 foi pt. ca una vine unsa cu caramel. 

Ungem tot tortul cu crema si deasupra facem 16 moturi (8 pe o parte si 8 pe cealalta de-a lungul prajiturii) peste care urmeaza sa vina asezate feliile cu caramel.

Pentru caramel punem vasul cu zaharul pe foc si lasam sa se caramelizeze. Zaharul trebuie sa fie complet topit dar atentie sa nu fie ars.

 Foaia de blat o taiem 4 (o sa fie mai usor de manevrat) si ungem pe rand cele 4 bucati cu caramel si fiecare bucata vine taiata in 4 cu un cutit trecut prin unt. 

Asezam pe rand cele 16 felii cu caramel peste moturile cu crema.

Dam tortul la frigider 2-3 ore inainte de a-l servi.  

 

TIPS-URI

1

Trebuie sa intindeti cu grija foile in tava pentru a avea cam aceeasi grosime

2

Indepartati cu grija hartia de copt pentru a nu rupe foile cand sunt inca usor caldute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (42)

monik80 1

14.03.2015, 09:06

Dorka 1

21.03.2016, 11:39

MInunat!!!

silvi0ara 1

26.05.2016, 14:29

Super.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec savarina cu frisca si capsuni
  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!