Desert prajitura Dobos

de T I M E A in Prajituri, 8 Noi 2014 | 94507 vizualizari

 

Recunosc ca nu prea mancam prajitura sau tort Dobos din comert pentru ca mi se parea crema mult prea dulce si gretoasa insa cu cea facuta acasa e alta poveste si pot si eu gusta si chiar manca o felie intreaga. Chiar daca o sa va ia ceva vreme pentru a face aceasta prajitura, eu zic ca merita sa o incercati macar o data, e DELICIOASA :) Nu ma prea laud cu aspectul Dobos-ului meu, dar nici nu a contat pentru ca a fost pe placul tuturor.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt
  • Crema
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 1,5 linguri unt
  • 250 gr unt 82% grasime, nesarat
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri zahar pudra
  • Caramel
  • 100 gr zahar
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Dobos:

Foi: Intr-un bol mixam albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile le frecam cu untul topit si racit si le adaugam peste spuma. La final incorporam faina folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lasa spuma.


Din aceasta compozitie coacem pe rand doua foi in tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. Lasam la cuptor 12-15 minute la 175 de grade.


Foile le scoatem din tava si le indepartam hartia de copt. Daca s-au racit complet, le punem una peste alta si la taiem in trei. Si asa am obtinut 6 foi cate avem nevoie pentru Dobos.


Crema: Intr-un vas rezistent la caldura amestecam ouale cu zaharul si zaharul vanilat si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si mixam cu mixerul.


Separat intr-un alt vas punem ciocolata rupta bucatele impreuna cu o lingura si jumatate de unt si o topim pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca putin (cat sa nu fie fierbinte) apoi o adaugam treptat peste compozitia de oua mixand de fiecare data.


Intr-un alt bol mixam untul cu zaharul pudra si cu cacaua pana devine foarte cremos. La final amestecam cele doua compozitii, adaugand din crema de ciocolata, cate putin, in crema de unt.


Asamblare: Asezam pe un platou prima foaie si o ungem cu crema, apoi procedam la fel cu restul de 4 foi. Pastram ultima foaie pe care o vom unge cu caramel.


Ungem tot tortul cu crema si deasupra facem 16 moturi (8 pe o parte si 8 pe cealalta de-a lungul prajiturii) peste care urmeaza sa vina asezate feliile cu caramel.


Pentru caramel, punem vasul cu zahar pe foc mic si lasam sa se caramelizeze. Zaharul trebuie sa fie complet topit, dar atentie sa nu se arda.


Ultima foaie de blat o taiem in 4 (o sa fie mai usor de manevrat) si o ungem cu caramel. Fiecare bucata vine taiata iar in 4 bucati, cu un cutit trecut prin unt.


Asezam pe rand cele 16 felii cu caramel peste moturile cu crema.


Dam tortul la frigider 2-3 ore inainte de a-l servi.

 

TIPS-URI

1

Trebuie sa intindeti cu grija foile in tava pentru a avea cam aceeasi grosime

2

Indepartati cu grija hartia de copt pentru a nu rupe foile cand sunt inca usor caldute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 32 %
249.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (42)

monik80 1

14.03.2015, 09:06

Dorka 1

21.03.2016, 11:39

MInunat!!!

silvi0ara 1

26.05.2016, 14:29

Super.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cum se face mamaliga
  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rulouri cu visine

de Rocsi 9

ieri la 19:18

Limba soacrei

ieri la 19:05

Iaurt înghețat din doar 4 ingrediente pe care sigur le aveți în casă!

de Meea 4

ieri la 18:32

Aperitiv cu castraveti si crema de branza

ieri la 12:58

Salata Fattoush

de -Miti- 7

ieri la 11:03

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura "O noapte la Venetia"