Salam de biscuiti

de Lia_ in Prajituri, 12 Dec 2013 | 2917 vizualizari

 

L-as numi “Salam de biscuiti in travesti” pentru ca la prima vedere, cei carora li s-a deschis in fata cutia cu aceste glumite dulci nu au ghicit despre ce preparat este vorba, atasata fiind de ei imaginea clasica a salamului de biscuiti. _________Era ajunul venirii lui Mos Nicolae. Am pozat si cutia Mosului, asa cum a gasit-o fiica-mea pe ghete la ora parului valvoi si ochilor carpiti din zorii zilei. Supraveghetor de profesie, i-am urmarit mimica feţei, mesaj de bucurie care m-a ridicat de la rangul de muncitor necalificat la zâna, binecuvantare care mi-a sters vina de a nu incerca sa fac imposibilul, posibil. Va dau reteta cum puteti si voi deveni zâne si zâni peste noapte:

 

INGREDIENTE

  • PENTRU SALAM
  • 300 gr biscuiti simpli
  • 300 gr zahar
  • 120 gr unt
  • 60 gr cacao
  • 90 gr nuca prajita si migdale
  • 140 ml lapte
  • extract de vanilie Bourbon
  • esenta de rom (sau rom) - optional
  • PENTRU PASTA DE LAPTE
  • miere sau sirop din dulceata sau sirop legat din zahar -5 linguri
  • lapte praf (cat cuprinde)
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salam de biscuiti:

1. Intr-o tigaie groasa fara ulei sau la cuptor, prajim nucile si migdalele usor, amestecand continuu daca prajim pe flacara.

Daca incep sa se arda cojile cazute scotand fum, intrerupem, este suficient, nu trebuiesc mult timp coapte.

2. Mi-a placut sa le maruntez cu cutitul, voi puteti sa dati cateva impulsuri la rasnita electrica, granulatie medie.

3. La robot zdrobim biscuitii, pot fi chiar marunti pentru ca se vor sparge oricum la framantat, in varianta mea se framanta. Amestecam cu nucile.

4. In 72 ml lapte caldut dizolvam pudra de cacao, de fapt obtinem un conglomerat si lasam in asteptare.

5. Restul de 72 ml lapte se pun intr-un ibric gros si incapator sau craticioara mica, impreuna cu tot zaharul.

6. La foc moderat, amestecam continuu pana se dizolva zaharul si se leaga un pic siropul dar daca il fierbem prea mult timp se zahariseste.

7. Adaugam untul bucatisi continuam sa amestecam pana se topeste.

7. In castronelul cu pudra de cacao turnam cate putin din sirop ca sa se transforme in pasta conglomeratul de cacao.

8. Cand e fluid, rasturnam cacaoa in ibricul cu sirop si mai dam cateva clocote.

9. Oprim focul si adaugam esentele.

Turnam siropul obtinut peste amestecul uscat din biscuti si omogenizam bine. Este destul de sfaramicios. Daca nu doriti cu lapte in plus,

il turnati asa intr-o tava protejata cu folie alimentara intr- foaie de 1,5 cm grosime si dati 10-15 minute la congelator. Experimentati voi daca se tine.

Eu pentru ca n-aveam timp sa probez am adaugat cateva linguri de lapte praf famantand minim 5 minute cat sa se tina cat de cat, sa nu fie uscacios.

10. Am intins intr-o tava de tiramisu infoliata toata compuzitia intr-un strat de cca 1.5 cm si l-am tinut cam 15 minute, apoi l-am mutat in frigider pana am

preparat pasta.

11. Cu pasta este usor, puneti intr-un castronel mierea si la ochi ceva lapte praf si omogenizati cu o lingura. Adaugati lapte pana devine consistent cat sa framantati.

Trebuie framantat in mana, nu pe blat, cam multisor adaugand progresiv lapte praf pana devine ca o plastilina. Sa stiti ca trebuie sa avesti rabdare cu modelarea pastei pentru ca e usor lipicioasa.

Se modeleaza pe un blat lucios "infainand" cu lapte praf (eu asa am procedat) sau zahar pudra dar n-are rost sa o indulcim excesiv. Probati variante, poate acceptati amidon.

12. Pasta o preparam alba si in functie de modelele ce ne vin in minte coloram bulgarasi din ea.

Colorant gel, un varf de scobitoare cred ca e mult, evitati culorile tari in suprafete mari. Culorile pastelate sunt mai placute. Eu stiind ca nu voi prepara des cu colorant, am cumparat unul lichid de la Kaufland care este foarte ieftin, am vrut sa fac probe pentru inceput.

13. Se decupeaza forme din foaia de biscuit si se orneaza dupa inspiratie. Daca nu aveti ustensile de modelare fondant, nu-i problema, imaginatia trebuie sa lucreze, va ajutati de un cutter de bucatarie, scobitoare, coada rotunjita a unui cutit sau ceva similar si manutele astea doua.

14. Se tin la frigider pana la ultimul consum.



Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Pentru ca voiam ca baza din salam de biscuiti sa poata fi decupata,am adaugat in reteta clasica cateva linguri de lapte praf ca sa nu fie sfaramicios si sa ii dau oarece elasticitate.

2

Eu in caiet am o veche reteta cu sirop cu rahat dar am optat pentru o alta varianta de teama sa nu iasa prea lipicios.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salam de biscuiti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (46)

Mutulica 1

15.12.2013, 14:03

eu daca nu citeam titlul nu stiam ce e.Superba prezentarea.

Lia_ 1

15.12.2013, 16:33

Ma bucur ca iti place.
Eu am salvat in favorite reteta Inei de turta dulce. De parca ai avea vreun merit

... bine, daca ar fi fost cea cu peste si arpagic, era altul comentariul

Panacris 1

29.12.2013, 10:15

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA

ieri la 22:10

Spirale cu mozzarella

de GeorgiG 5

ieri la 21:30

Cum se umple borșul

de RODIMUR 4

ieri la 20:49

Tort diplomat

ieri la 20:17

Gem de caise

de RODIMUR 4

ieri la 18:38

RETETA RECOMANDATA
Biscuiti cu aroma de lamaie si stafide