Agrisele

Postat de lili in Fructe pe 12 Iul 2011, 21:56

Articol pe placul a 0 bucatarasi
comenteaza
Agrisele

Din punct de vedere botanic, agrisele sunt bace, care la cele mai multe soiuri au o greutate de 4-10 g. Se cultiva soiuri de Agris cu fructe verzi (Donetkj, Eezistent de Cluj, Cereless), verzi-galbui (Somes), galbene (White Smith) si rosii (Maurers Samling, Muntenesc de America).In conditiile tarii noastre, agrisele se coc in iunie-iulie.


Agrisele contin 83,5-88,0% apa, 4,2-10,0% zaharuri, 1,18 -2,45% acizi (predomina acidul citric), 0,23-1,62% substante pectice, provitamina A, vitaminele C, B1, B2, PP, acid pantotenic, saruri minerale, iod si alte substante. Zaharurile din agrise sunt reprezentate prin levuloza 1,18-3,85%, glucoza 1,19-3,60% si zaliaroza 0,13 - 0,60% prelucrate sub forma de compot, peltea, dulceata, suc, cidru etc. ; se preteaza la congelare.prelucrate sub forma de compot, peltea, dulceata, suc, cidru etc. ; se preteaza la congelare Agrisele se pot pastra in stare proaspata 3-5 zile. Ele se consuma proaspete sau  sub forma de compot, dulceata, gem, peltea, cidru, suc. Se preteaza la congelare. De la Agris, in scop terapeutic, se folosesc fructele ajunse la maturitatea deplina. Fiind diuretice, agrisele sunt folosite in afectiuni urinare (litiaze), artritism, reumatism si in guta.

Cu agrise se poate face o cura de dezintoxicare, cu pana la 1 kg fructe pe zi (o zi pe saptamana sau trei zile consecuti) si de catre pletorici, hipertensivi si obezi. In ziua cu fructe se recomanda sa nu se consume alte alimente. Cura de agrise mai este indicata in astenii si convalescente, deoarece agrisele au si efect remineralizant. hepatica. Ele se folosesc in hepatite, ciroza hepatica si alte afectiuni hepatice.Intrucat in agrise zaharoza se gaseste in cantitate foarte mica,, iar levuloza si glucoza sunt, practic, egale, aceste fructe pot fi consumate de diabetici. Agrisele stimuleaza functia- Avand si actiune hipotensiva, agrisele se folosesc in tratarea hipertensiunii arteriale. Consumate inainte de masa, sunt tonic-aperitive, iar dupa masa stomahice.


Sursa: www.medicul.com



Comentarii (4)

Lau

Lau
15.07.2011, 11:01

nu am mancat pana acum

16.07.2011, 00:02

eu am mancat si sunt foarte bune

20.07.2011, 20:35

f bune sunt dar numai acasa la mama am...si ciorba de agrise ce buna eeeeee ....

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă de ciorbă rădăuțeană

pe 01.12 la 18:43

Reteta de somon cu legume en papillote

pe 01.12 la 17:38

Reteta tort trio de ciocolata - Cristiana

pe 01.12 la 16:23

Reteta de tarta cu dovleac si lapte de cocos

pe 01.12 la 15:19

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2387 puncte

Catalina L

1636 puncte

Rocsi

1387 puncte

oanapl

1334 puncte

 Merisor

1100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]