Bucătăras hai-hui – Grădina Zmeilor

Postat de diaconta in Bucataras hai hui pe 27 Aug 2013, 23:15

Articol pe placul a 24 bucatarasi
comenteaza

Anul acesta am cam fost restanţiera la plimbareala din diferite motive,în special din lipsa de timp şi a faptului că devin din ce în ce mai costisitoare în aste vremuri de criza.. Aşa ca musai a fost sa fac o ieşire ca nu mai bifasem nimic în agenda demultişor.

Prima destinaţie a fost Grădina Zmeilor deşi ţinta calatoriei era alta.Demult planificasem sa ajung si aici,începusem sa cred ca nu va mai fi posibil.

Aceasta este situata în judetul Salaj,la 10 km de orasul Jibou,fiind o rezervatie naturala,arie protejata ce se întinde  pe doua hectare,în bazinul Almaşului ,în partea vestica a satului Gâlgaul Almaşului.

Desi se aseamana mult cu Babele din Bucegi si este o rezervatie unica în Europa,aceasta este o zona turistica puţin exploatata,desi este de o frumuseţe uluitoare.

Accesul se face foarte usor pâna foarte aproape de formatiunile stâncoase,putând privi imensele blocuri de piatra atât de la baza lor cât si  de la înaltime,privelistea fiind încântatoare.Dupa ce am urcat cam greu peste stânci(partenerul meu mi-a zis „hopa sus ursuleţ”),am descoperit ca existau scari din lemn pentru un acces mai uşor.

Stâncile au forme bizare de turnuri,ciuperci,ace, de oameni ori de animale si s-au transformat de-a lungul timpului sun actiunea vântului,a apei,îngheţului si dezgheţului,precum si a prabusirilor si surparilor.

Localnicii au denumit zona „Fata cătănii” pornind de la legenda ce povesteste despre o fata îndragostita de o cătană si transformata în stana de piatra prin blestemul mamei sale vitrege.Stânca Fata cătănii,care reprezenta o fata tânara alaturi de un soldat, s-a prabusit în urma unor inundaţii,dar celelalte stânci au primit si ele denumiri interesante: Zmeul şi Zmeoaica,Moşu,Calugarii,Căpitanul,Soldaţii,Eva,Dorobanţul,Degeţelul ori Sfinxul,fiecare având o frumusete aparte.

Amuzant era ca la popasul din apropiere se servea „ciorba de cătană” :)))))

Asezata confortabil pe o stânca,cu o privelişte de o frumuseţe care-ţi taie respiraţia,mai ca n-aş mai fi plecat de acolo.Ma cuprinsese o senzaţie atât de placuta de tihna sufleteasca.Dar cum norii ne mai ameninţau din când în când vroiam sa ajungem si la urmatoarea

Va las mai bine în compania pozelor care spun mai mult decât cuvintele.Când eşti înconjurat de atâta frumuseţe cuvintele nu prea-şi mai au rostul.

 

 

Comentarii (24)

29.08.2013, 13:52

Foarte frumos!

29.08.2013, 14:11

Cleme,cum spuneai si tu,daca ar fi dupa capul nostru am bate tara asta la picior sa ne bucuram de toate locurile minunate

29.08.2013, 14:11

Cristinap multumesc

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!