Croissant-ul nu este de origine franceză!

Postat de RODIMUR in Alimente pe 12 Iun 2017, 11:43

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Croissant-ul nu este de origine franceză!

 

 

Croissant-ul face parte obligatoriu dintr-un mic-dejun tipic francez și totuși el nu este de origine franceză, ci austriacă. De altminteri, el este numit „viennoiserie”, ceea ce ar însemna „produs din Viena”. Istoria croissant-ului începe în secolul al XVII-lea, mai precis în anul 1683, când armatele Imperiului Otoman au asediat noaptea Viena, pentru a nu fi observate de austrieci.

Legenda spune că turcii au săpat un canal subteran care să-i ducă, foarte discret în Viena, pentru a o invada. Un brutar care în miez de noapte își cocea pâinea, a a auzit sunetele suspecte provenind din pivnița sa și și-a dat seama că acestea vin din tunelurile orașului. De îndată i-a anunțat pe generalii austrieci, care și-au luat toate măsurile pentru a contracara tentativa turcă. Suveranul austriac, aflând de fapta brutarului, a dorit să-i ofere o recompensă. Brutarul i-a spus suveranului că nu-și dorește decât ca el și familia lui să poată fabrica pâinițe sub formă de corn, pentru a aminti de victoria austriecilor asupra turcilor. Suveranul i-a ascultat cerința și i-a mai acordat și dreptul de a purta sabie.

O altă legendă povestește că inventatorul croissant-ului era un brutar vienez pe nume Pierre Weidler. Acesta a avut ideea să dea formă de corn unui produs de patiserie, ca amintire a victoriei asupra otomanilor și toată lumea se înghesuia atunci să cumpere celebrele semilune. Pe atunci croissant-ul era numit „lună”, sau „cornet”.

Potrivit altei legende, la originea croissant-ului este brutarul vienez August Zang, care servise în armată în tinerețe și care în jurul anului 1839-1840 a deschis o patiserie la Paris (pe care o numea „viennoiserie”) în care se vindeau cornuri numite „kipfel”, strămoșul croissant-ului, la origine, un fel de pâine de Viena. Cu timpul aceste cornuri au devenit un simbol culinar al tradiției și culturii franceze.

Se zice că prin 1870 Marie-Antoinette, soția regelui Ludovic al XVI-lea, care era originară din Viena a introdus oficial fabricarea acestui produs de patiserie la Paris (cu care era obișnuită din copilărie), dar la vremea aceea el era făcut dintr-un aluat îmbunătățit de pâine. Abia din 1920 a apărut, la Paris croissant-ul din foietaj cu unt, așa cum se face în zilele noastre.

Astăzi rețeta s-a mai îmbunătățit, iar patisierii au inventat și croissant-ul umplut cu cremă de ciocolată, sau de vanilie, sau chiar învelit în ciocolată. Totul pentru a satisface gusturile din ce în ce mai rafinate ale gurmanzilor, pentru a învinge concurența și pentru a cuceri clientela...

 

Pentru a redacta acest articol m-am documentat de pe internet:

https://scribium.com/chantal-dumont/origine-et-histoire-du-croissant-des-legendes-croustillantes-sek2sd

Pentru o rețetă explicită despre fabricarea croissant-ului acasă, consultați:

https://lacuisinedannie.20minutes.fr/recette-croissants-facon-boulangerie-355.html

Pentru imagini cu croissant-ul am folosit:  www.google.com

Comentarii (10)

13.06.2017, 07:06

Așa e, Kytz! Fiecare prăjitură are timpul său... Cred că în vara asta voi încerca prăjiturile astea ale francezilor, fie ce-o fi!

18.06.2017, 11:41

Ce iubesc eu croissantele!

18.06.2017, 12:06

Și eu! Iar mie-mi plac cele simple, fără umplutură și le mănânc goale, să le simt gustul...!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

ieri la 19:58

Reteta simpla de briose pufoase cu cacao

de laura_n 7

ieri la 16:39

Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna

de laura_n 7

ieri la 16:17

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!