Cum sa faci bors moldovenesc dupa o reteta din 1868

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Iul 2015, 12:43

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

Botezata Borsch moldave, aceasta reteta veche de ea aproape 150 de ani, se gaseste la pagina 63 din volumul Cuisine de tous les pays. Études cosmopolites (Bucataria tuturor tarilor. Studii cosmopolite), dupa cum scrie Costachel pe blogul sau.

Cartea de bucate a aparut pentru prima oara la Paris, in 1868, si a fost scrisa de Urbain Dubois, un celebru bucatar francez, cunoscut pentru serviciile sale in slujba Printului Orlov si a Imparatului Wilhelm I al Germaniei. 

Avand de-a face cu un asemenea personaj, reteta de bors este una rafinata, destinata gusturilor rafinate ale boierilor. 

Iata cum suna reteta de bors moldovenesc, veche de 150 de ani: 

"Pentru prepararea acestei supe, trebuie să faceți mai întâi borș, care-i un fel de koas (adică cvas – n.m.). Iată metoda de obținere: puneți într-un castron 1 kg de aluat de pâine, ușor fermentat, desfăceți-l cu apă călduță, încorporându-i și 2 kg de tărâțe de grâu, în așa fel încât să obțineți o pastă lichidă, vărsați-o într-o putină de lemn, lăsați la fermentat două zile; filtrați lichidul printr-o pânză.

Pârliți o găină mare, curățați-o, dezosați-o, scoateți-o de pe piele. Tocați fin carnea, împreună cu slănină (jumătate din volumul cărnii) și puțin jambon. Puneți tocătura într-un castron, adăugați-i orez opărit (pe jumătate ca volum), asezonați cu sare, piper și mărar tocat, adăugați și câteva ouă, amestecați și închideți-o în pielea păsării, împărțită în două, în așa fel încât să obțineți doi cilindri de diametru mediu. Rulați-le separat în două bucăți mici de pânză curată, legați-le cu sfoară.

Puneți la fiert, într-o supă ușoară și limpede, legume și oasele găinii. Când au fiert, strecurați și puneți la fiert cele două galantine făcute mai devreme. Când sunt gata, scurgeți-le și lăsați-le să se răcorească pe jumătate. Luați 1 litru și jumătate din supa rămasă, strecurat și degresat, adăugați un volum egal de borș, puneți totul la fiert într-o cratiță, adăugând 200 g orez opărit. Când acesta a fiert, turnați supa în supieră, adăugați galantinele tăiate felii și un pic de mărar tocat."

Sursa foto si articol: costachel.ro

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (4)

16.07.2015, 13:59

Super!

16.07.2015, 17:39

Interesant!

16.07.2015, 19:12

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

6520 puncte

Lau

Lau 9

6410 puncte

Rocsi

6390 puncte

MotanLaOale

5270 puncte

Panacris

4290 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert prajitura Kinder Bueno
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sandvis Caprese

de RODIMUR 5

ieri la 23:15

Milkshake de piersici si banane

de vasimur 3

ieri la 18:35

Tortellini cu carne si legume

ieri la 14:43

Desert tort Anca

de Ancutsa 5

ieri la 11:46