Cum sa pregatesti oul fiert perfect - reteta oamenilor de stiinta

Postat de Bucataras in Tipsuri pe 27 Oct 2015, 11:21

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

Nu e mare filozofie sa fierbi un ou, nu? Ei bine, este. De fapt, nu e chiar o "mare filozofie", cat o treaba care tine de stiinta.

Atunci cand vrei sa faci un ou moale, care sa arate ca in reviste, trebuie sa tii cont ca oul este alcatuit din doua parti, albus si galbenus, iar acestea reactioneaza diferit cand sunt expuse la temperaturi diferite. 

Chef J. Kenji López-Alt explica in cartea sa de bucate, care combina gastronomia cu stiinta, The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, ca temperatura de gatire ideala pentru albusuri este de 82 grade Celsius.

Fiert la aceasta temperatura, albus devine ferm, dar moale la atingere.

Insa, cand vine vorba de galbenusuri, temperatura ideala de fierbere este de 72 de grade Celsius.

Pentru a le impaca pe ambele, el propune urmatoarea metoda:

- ouale se pun in apa care fierbe, unde sunt lasate 30 de secunde;

- se adauga putina gheata pentru a cobori temperatura si, apoi, se lasa apa sa ajunga din nou la temperatura de fierbere;

- se mai lasa 11 minute la o temperatura de 88 grade Celsius

Astfel se obtine cel mai bun ou fiert. 

In acelasi timp, daca nu ai timp pentru tot acest proces si te intereseaza doar sa-ti fierbi oul pentru micul dejun, nu uita macar de urmatoarele reguli:

- oua moi - 4 minute in apa clocotita.

- oua mai ferme, dar cu galbenus moale - 6 minute in apa clocotita.

- oua tari - 10 minute in apa clocotita. 

Sursa foto: melskitchencafe.com

Sursa articol: delish.com

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (5)

27.10.2015, 14:19

27.10.2015, 16:50

Și eu ce să facă stau cu termometrul în ibric și gheața alături? Ai avut intenții bune,Ancuța,da mai cârcotim nițel))

29.10.2015, 09:05

Bunica Exact asta bombăneam la finalul articolului )

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro