Inaltarea Domnului

Postat de trifadalia in Cu de toate pe 9 Mai 2018, 11:07

Anul acesta 2018 aceasta sarbatoare cade joi 17 mai. Aceasta sarbatoare se mai numeste " Ispas" si se sarbatoreste la 40 de zile de la Pasti si 10 inainte de Rusalii, in a sasea saptamana dupa Inviere. Ea se mai numeste in popor si " Pastele Cailor" deoarece atunci cand Maica Domnului se pregatea sa-l nasca pe Iisus, animalele care nu i-au respectat linistea au fost caii. Fecioara i-a blestemat sa nu se sature decat odata-n an si-atunci doar un ceas Si in acesta sfanta zi se saluta cu " Hristos a Inviat". Noi romanii suntem un popr plin de traditie, cultura si de ce nu si superstitii cu ce este bine si ce nu sa faci in aceasta zi mare de sarbatoare.

In aceasta zi se spune ca nu este bine sa dai nimic din casa si nici sa iei nimic cu imprumutul de la cineva, deoarece iei si dai sporul casei. Nu se imprumuta surse de foc cum ar fi chibrituri, brichete sau alte obiecte din casa deoarece aduce ghinion si saracie. La țară,niciun gospodar nu dă sau ia sare de Înălțare pentru ca vacile să nu rămână fără laptele cel mai bun și mai gras.Semănatul se face până în această zi, deoarece orice este semănat după nu o să rodească.Nu se face curățenie prin casă și nu se spală rufele ca in orice mare zi de sarbatoare dealtfel.

Se crede ca cine moare de la Pasti pana la Ispas ajunge in Rai, femeile care au morti in familie, impart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele acestora, crezandu-se ca e ziua in care sufletele lor se inalta la cer si sa aiba merinde de drum. De Ispas se bat vitele cu leustean, ca sa se ingrase si sa fie ferite de boli.

Comentarii (3)

09.05.2018, 11:22

09.05.2018, 11:25

09.05.2018, 11:38

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!