Istoria fascinantă a patiseriei franceze (2) - Madlena

Postat de RODIMUR in Alimente pe 8 Iun 2017, 21:48

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (2) - Madlena

 

 

Madlena este și ea, la fel ca eclerul, o prăjitură franceză clasică, din ouă și unt. Este o prăjiturică originară din ținutul Lorraine, estul Franței (mai precis din Commercy) care are o formă de cochilie (scoică), alungită, sau rotundă.

În ceea ce privește istoricul madlenei, se zice că încă din Evul Mediu se făceau astfel de prăjituri mulate în cochilii numite Sfântul Iacob, (Saint Jacques) pentru a le oferi călătorilor în pelerinajul lor spre Compostella. Actualmente, Santiago de Compostella, este un oraș mic, dar celebru din nord-vestul Spaniei, care poartă numele Sfântului Iacob (Sant Iago = Sfântul Iacob), unde se presupune că s-ar afla mormântul Sfântului Iacob, fiul lui Zebedeu și către care se îndreaptă multe drumuri din Europa.

Legenda spune că numele madlenei vine de la o fată, Madelaine, care ar fi oferit pelerinilor astfel de prăjituri...

O altă legendă spune că madlena a apărut în anul 1755, ca urmare a unei dispute izbucnită în bucătăria castelului Commercy, între intendent și bucătar. Supărat, bucătarul și-a abandonat serviciul, iar stăpânul său, Stanislas Leszczynsky, fost rege al Poloniei și duce de Lorena, aflând de scandalul izbucnit, era în imposibilitate de a-și trata cum se cuvine invitații la dineu. Din fericire, o servitoare a marchizei Perrotin de Baumont, aflată în vizită, a improvizat ceva și a salvat situația, pregătind niște prăjituri din ouă bătute, ca desert. Încântat, nu doar de salvarea situației jenante în care se afla, dar și de gustul prăjiturii, regele Stanislas a cerut să i se prezinte servitoarea patisieră, care se numea Madeleine Paumier (sau Paulmier). Drept recompensă, ducele a dat numele acestei patisiere, prăjiturii pe care a improvizat-o. Așa a apărut rețeta și numele madlenei din Commercy.

De la curtea ducelui Stanislas, madlena a ajuns, într-un colet, la curtea de la Versailles, la fiica sa, Marie, căsătorită cu regele Franței, Ludovic al XV-lea și apoi s-a răspândit în toată țara.  

De atunci, comerțul cu aceste produse de patiserie, din Commercy a luat amploare, madlenele vânzându-se și în gară, călătorilor care stăteau la ferestrele trenurilor în tranzit.

Dar renumele madlenei se datorează în principal scriitorului francez, Marcel Proust, care în romanul său, „În căutarea timpului pierdut” („À la Recherche du temps perdu”) îi dedică o pagină celebră prin care se explică, de fapt,  funcționarea memoriei involuntare. Scriitorul își amintește la vârsta adultă, de momentul când, copil fiind, se ducea dimineața în camera mătușii sale de la Combray pentru a o saluta, iar aceasta îi oferea o cană de ceai de tei și o madlenă. De atunci, Marcel Proust nu a mai văzut madlene decât pe tăvile patisierilor din Paris și văzându-le, își amintea automat de Combray, de mătușa Léonie și de copilăria fericită...

 

Pentru redactarea acestui articol am consultat următoarea sursă de pe internet www.bonjourdumonde.com

Pentru o rețetă ușoară de madlene, consultați acest link de pe Youtube  - 

https://www.youtube.com/watch?v=DNuSnRt7Eys

Am preluat imagini ilustrative pentru madlene de pe  www.google.com

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (2)

08.06.2017, 23:00

09.06.2017, 06:33

Mulțumesc frumos, Mihaela!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

10180 puncte

xana

8370 puncte

anca_rm

7550 puncte

vasimur

5650 puncte

oanapl

5440 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert rulouri cu branza dulce
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!