Lumea ceaiului- Alegerea ceainicului potrivit

Postat de Satisfyyourcravings in Bauturi pe 19 Noi 2012, 22:38

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

Alegerea ceainicului potrivit este în sine o artă. Pe cât de variate sunt tipurile de ceai, pe atât de numeroase sunt accesoriile care le pun în valoare. Am vorbit în articolele trecute despre infuzoare, acum a venit timpul să vorbim despre ceainice. Fie că sunt realizate din sticlă, porţelan, ceramică, argilă, fier sau argint, ceainicele au rol nu numai estetic, ci şi unul gustativ pentru că nu orice material este potrivit pentru fiecare tip de ceai în parte. La fel ca vinul, ceaiul are nevoie de ustensile potrivite pentru a-și dezvălui întreaga frumusețe.

Ceainicele din porțelan impresionează prin eleganță, dar și prin faptul că porțelanul are proprietăți de conductor termic. Numit și „aurul alb”, porţelanul poate fi folosit pentru cele mai multe dintre tipurile de ceai, dar sunt potrivite mai ales pentru ceaiurile negre şi verzi de calitate superioară.

Ceainicele din ceramică şi cele din argilă reţin pentru foarte mult timp căldură, proprietate care le face foarte potrivite pentru ceaiurile care se infuzează la temperaturi înalte, cum este pu-erh, dar şi pentru infuziile de fructe, plante mediciale sau Rooibos. Sunt foarte populare datorită durabilităţii lor şi pot fi folosite în fiecare zi. Cele mai faimoase ceainice din argilă sunt cele realizate din argilă mov, produse în regiunea Yi Xing din China. Acestea au o formă specifică şi o paletă de culori diversificată. Aceste ceainice sunt numite şi „ ceainice cu memorie” deoarece materialul poros absoarbe mirosul ceaiului infuzat şi-l păstrează pentru foarte mult timp. De aceea, aceste ceainice nu se spală cu detergent și se usucă în mod natural. De asemenea, pentru acest tip de ceainic se recomandă infuzarea aceluiași tip de ceai într-un ceainic timp de cel puțin 2 ani pentru a ajuta la formarea peliculei protectoare din interiorul ceainicului. Această peliculă de ceai este cea care face ca ceainicele de Yi Xing să fie atât de apreciate.

Ceainicele din sticlă au devenit foarte populare printre băutorii de ceai nu numai datorită faptului că nu alterează gustul ceaiului, ci și pentru că permite observarea stadiilor de deschidere a frunzelor sau de absorbție a lichidului, mai ales că pot fi folosite pentru aproape orice ceai.

 Recomand aceste ceainice mai ales pentru „blossoming tea”= ceaiuri ce înfloresc, frunze de ceai verde şi alb cusute manual în forme diverse ce se deschid sub formă de floare în timpul infuzării oferind un adevărat spectacol.

Ceainicele din fontă se găsesc în nenumărate forme și culori. Acestea sunt folosite în China și Japonia, mai ales pentru ceaiul verde Sencha. Cele mai populare se numesc tetsubin și au o formă tradițională, ușor aplatizată. Folosirea acestui tip de ceainic își are originea în mișcarea de contestare a Cha-No-Yu despre care am mai vorbit cu alte ocazii. Tetsubinul nu este însă folosit la prepararea ceaiului matcha.

Există și „ceainice” speciale pentru tipuri speciale de ceai. Vorbim despre bolul pentru matcha- “chawan” şi despre „Calabasse” pentru mate (arbust din America de Sud).

Chawan-ul este de cele mai multe ori realizat manual şi are o formă imperfectă pentru a sublinia natura perfectibilă a omului şi efemeritatea lucrurilor.

Mate se consumă dintr-un bostan scobit numit „Calabasse” şi se soarbe printr-un pai din metal numit „Bombilla”.  Vom discuta despre cele două tipuri de ceai şi metodele de infuzare în articolele viitoare.

Ceainicele din fontă şi calabassa nu se spală cu detergent pentru că pot păstra reziduri. Acestea se spală prin clătire cu apă fierbinte.

O altă informaţie importantă este că ceainicele se aduc la „temperatura de lucru” prin clătire cu apă caldă, lucru foarte important mai ales pentru ceaiurile cu temperaturi joase cum sunt cele albe.

V-am arătat astăzi că vasele folosite pot influența nu numai gustul mâncării, cu toții apreciem gustul preparatelor gătite în vasul roman, ci și pe cel al ceaiului.

Până data viitoare vă las să cugetați asupra unui citat din filosofia asiatică: „Ceaiul este o religie a stilului de viaţă”.

 

 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (1)

26.11.2012, 17:05

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!