Meniu de post

Postat de mihaelaradu in Cu de toate pe 15 Mar 2011, 13:10

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Postul Pastelui este postul dina­intea Invierii Domnului. Este cel mai lung si mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe. Postul Pastelui mai este numit si Postul Mare.

Din invatatura bisericeasca stim ca postul nu este destinat numai trupului, ci si sufletului. Astfel ca, in aceasta perioada, e indicat sa ne abtinem de la vorbaria lunga; vorbarie desarta, de cele mai multe ori. 

Pentru "postul" sufletului nu-s eu in masura sa creez meniuri, insa m-am gandit ce usor ar fi pentru mine sa gatesc si sa reusesc sa tin postul, daca as avea un meniu prestabilit. 

Asadar, iata Saptamana 1:

Luni:

  • Mic dejun: 2 felii de paine prajita cu pate vegetal, 1 cana ceai sau/ si 1 cafea (indulcita sau nu, dar fara lapte; eventual lapte de soia);
  • Pranz: Supa de legume cu fidea (fara ou). Cus cus cu legume vegetale
  • Cina: O salata mare de fructe sau de legume (salata verde, ceapa, masline, rosii, ardei, 1 lingurita ulei masline, putina zeama de lamaie)

Marti

  • Mic dejun: 2 felii de paine prajita cu margarina vegetala si dulceata, 1 cana ceai sau/si 1 cafea
  • Pranz: Ciorba de varza. Cartofi natur cu cascaval vegetal ras si salata de legume asortate
  • Cina: Budinca de orez cu lapte de soia, decorata cu pudra de cacao sau 1 lingurita de dulceata de capsuni/ cirese

Miercuri: 

  • Mic dejun: 2 felii de paine cu zacusca, 1 cana ceai sau/si 1 cafea
  • Pranz: Ciorba de cartofi. Legume fierte: conopida, morcovi, dovlecel cu un glob de orez 
  • Cina: Salata de fructe  sau Prajitura de post NISTISIMO :) 

Joi:

  • Mic dejun: 1 bol cereale cu lapte de soia, 1 cafea
  • Pranz: Ciorba de zarzavat cu orez si cartofi. Brocolli cu sos bechamel de post
  • Cina: Gris fiert in lapte de soia

Vineri:

  • Mic dejun: daca puteti sariti peste micul dejun vinerea si tineti un post negru pana la ora 12 (fara cafea, ceai, apa). Insa, cei care au un loc de munca solicitant pot alege una dintre sugestiile anterioare sau pot consuma fructe.
  • Pranz: O supa crema (brocolli, morcovi, telina). Paste (fara ou) cu varza calita
  • Cina: Cartofi copti cu margarina vegetala si cascaval vegetal ras si salata de ceapa rosie. Daca luati cina in oras, optati pentru cascaval vegetal pane sau pizza vegetariana

Sambata:

  • Mic dejun: 2 felii paine cu unt de arahide/ dulceata/zacusca, 1 cana ceai sau/si 1 cafea
  • Pranz: Ciorba de fasole verde fara smantana. Mancarica de mazare cu pasta de rosii.
  • Cina: 2-3 felii de prajitura de post (gasiti o sumedenie de retete pe bucataras.ro) si 1 cana de ceai

Duminica:

  • Mic dejun: Salata de vinete de post, 1 cana ceai sau /si cafea. Daca, totusi mergeti la biserica astazi, nu mancati inainte; sariti micul dejun.
  • Pranz: Supa de legume cu fidea (fara ou). Piure de cartofi (folositi margarina vegetala si lapte de soia) cu vinete, ardei si rosii la cuptor.
  • Cina: Salata cu avocado si ardei capia

Pe parcursul zilei, incercati sa beti multe ceaiuri, infuzii de plante care au un dublu rol: de a va umple stomacul si de a ajuta drenajul toxinelor.  Iesiti in oras? Nicio problema! Restaurantele se pregatesc cu un meniu diversificat in aceasta perioada. Acestea fiind scrise, mai lipseste rabdarea si disciplina poftelor si a tentatiilor. Pentru satisfacerea poftei de dulce, gasim o vasta gama de produse de post, insa fructele sunt cele mai la-ndemana. Apoi, avem compoturile sau bucataras.ro pentru a gasi idei delicioase de post. Bafta multa si rabdare!  Si sa nu uitam ca la finalul acestui post, vom privi in oglinda un ten mai luminos, o talie mai subtire si un suflet mai curat.

Comentarii (8)

LUK

LUK
17.03.2011, 21:31

foarte util articolul..eu nu ma incadrez din pacte printre cei ce postesc...lipsa de vointa sau ce o fi..macar de am face alte lucruri pentru suflet..dar prea putine mai facem.. ..felicitari pentru articol

21.03.2011, 14:04

Multumesc

23.03.2011, 17:07

Fie care dupa masura sa , unii pot posti, altii sunt mai rugatori , altii fac fapte bune
Post cu folos celor ce il tin

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!