Ce mancam in post la micul dejun?

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 8 Dec 2011, 10:00

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Ce mancam in post la micul dejun?

Micul dejun este, sau ar trebui sa fie cea mai importanta masa din zi, pentru multi poate singura pe care o luam acasa. Ce mancam de dimineata ne poate oferi energia de care avem nevoie pentru a fi intr-o forma buna atat fizic, dar si mental. Mai mult, cei care au parte de un mic dejun consistent sunt mai putin tentati sa consume multe calorii pe durata zilei, un lucru demn de luat in calcul de catre cei care vor sa piarda in greutate. 

A sari peste micul dejun ne determina sa alegem fara a ne da seama neaparat mancaruri foarte bogate in calorii, organismul incercand sa compenseze pentru momentele in care a fost privat de nutrientii necesari, iar persoana care nu mananca dimineata si ia doar doua mese pe zi sa zicem ajunge sa consume mai mult decat una care a mancat bine la micul dejun, dar care nu a simtit nevoia de manca mai mult la urmatoarele mese, pentru ca organismul nu i-a cerut. Daca in general omleta, laptele si pateurile sunt un mod popular de a incepe ziua, pentru cei care tin post sau au o dieta vegana exista optiuni la fel de numeroase si sanatoase. Cateva dintre ele sunt:

Laptele de migdale

Consistenta sa este aproape aceeasi ca a laptelui de vaca. Aceasta bautura delicioasa este usor de preparat acasa si poate fi consumata nu doar ca un inlocuitor, ci si pentru ca este intr-adevar nutritive si sanatoasa. Se stie ca laptele de vaca proaspat are o durata de viata destul de scurta daca nu este tinutla frigider. Oamenii din Evul Mediu il transformau in branza si unt pentru a preveni risipa, iar laptele de migdale (click pentru reteta) era folosit inca de pe atunci chiar si la gatit.

Are avantajul de a putea fi pastrat pentru mult timp. Este o sursa buna de energie pentru organismul uman si contine destul de mult magneziu si flavonoizi care ajuta la buna functionare a inimii. Migdalele contin si seleniu, un antioxidant popular ce mentine oasele si dintii sanatosi.  Mai mult, seleniul previne distrugerea tesutului celular, ajuta functiile reproductiveale corpului si ale metabolismului in general. Este bogat si in vitamina E ce protejeaza membranele celulare. Pentru ca nu contine grasimi, este si o bautura care ne ajuta sa ne mentinem in forna.

Tofu

O jumatate de cana de tofu crud in stare ferma contine 10.1 grame de proteine. Doza recomandata zilnic este de 56 de grame pentru barbati si 46 pentru femei. Prin comparatie, ½ cana de lapte de vaca are in componenta sa 5.1 grame de proteine. Tofu este astfel o sursa excelenta de proteine vegetale. Aceesi jumatate de cana de tofu contine 94 de calorii, iar ½ de cana de lapte cu 2% grasimi contine 60 calorii.

Dimineata, tofu poate fi mancat in sandviciuri in loc de branza, poate fi marinat cu ulei si condimente pentru un gust mai bun, facut crema, sau faramitat si facut in tigaie ca o omleta.

Fructele

Fructele sunt un mod foarte bun de a ne incepe ziua pentru ca sunt bogate in fibre si vitamine si sunt recomandate sa fie mancate sub forma de salata si nu de suc, pentru ca fibrele se gasesc in pulpa.

In forma lor cruda, fructele sunt exact ce are corpul nevoie pentru a avea energie. Sunt usor de digerat, iar zaharul din fructe (glucoza) se gaseste intr-o forma pe care corpul o poate transforma usor in energie. In loc ca organismul sa consume destul de multa energie pentru digestie, incercand sa transforme mancarea intr-o forma de combustibil pe care corpul sa o poata folosi, aceasta energie va fi folosita pentru alte activitati pentru ca fructele nu necesita mult efort. Mai mult, a manca numai fructe pana la ora pranzului reprezinta o modalitate buna de a slabi si a deveni mai sanatos in scurt timp.

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt o sursa buna de fibre, sunt consistente si tin foamea deoparte pentru mult timp. Pot fi consummate cu iaurt sau lapte, iar in perioada postului cu lapte de soia sau migdale. Pentru mai mult gust si savoare, micul dejun poate fi indulcit cu miere, fructe uscate sau proaspete si sunt delicioase amestecate cu nuci si seminte tocate. Trebuie retinut insa faptul ca fructele ii vor adauga acestui mic dejun un plus de calorii.

Fibrele din cerealele integrale ne protejeaza impotriva bolilor de inima si reprezinta un aliment ce tine nivelul colesterolului sub control. Mai mult, ele ajuta la o digestive mai buna si la eliminarea toxinelor din organism.

Ciuperci, rosii si dovlecei copti

Legumele coapte sunt consistente, au un gust dulceag si pot fi folosite pentru a pregati un sanvis delicios de post. Foloseste paine integrala pentru ca aceasta contine vitamina B, E, fibre si o gama larga de minerale. Nu coace sau praji legumele foarte mult pentru a te bucura la maximum de valoarea lor nutritiva.

Foto: eatdrinkbetter.com

Comentarii (4)

08.12.2011, 12:53

bune sfaturile tale nici nu am auzit de lapte de migdale

08.12.2011, 12:59

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

ieri la 19:58

Reteta simpla de briose pufoase cu cacao

de laura_n 7

ieri la 16:39

Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna

de laura_n 7

ieri la 16:17

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!