Mirodenii...mirodenii...CIMBRUL

Postat de claudiaO in Condimente pe 4 Feb 2014, 10:13

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Mirodenii...mirodenii...CIMBRUL

Cimbrul de gradina face parte din familia mentei si este originar din Europa meridionara, de unde s-a raspandit pe toate continentele, cunoscut si sub denumirea de cimbrul comun.

Cimbrul de gradina face parte din familia LABIATAE;este o planta anuala, erbacee, cu aspect de tufa ramificata incepand de la baza, cu tulpina inalta de 30-70 cm.
Toate organele plantei contin uleiuri eterice ce le imprima o aroma puternica. Recoltarea se face la declansarea infloritului, manual, prin taierea plantelor de la suprafata solului, apoi se leaga in buchete si se usuca in locuri aerisite si uscate.   


In medicina populara romaneasca este un adevarat panaceu pentru digestie si pentru metabolism. Ca planta melifera, cantribuie la obtinerea unei mieri cu un gust si o aroma aparte.

Pe vremuri era folosit in medicina considerandu-se bun pentru limpezirea vederii, imbunatatirea auzului, ameliorarea digestiei si se socotea ca “ii trezeste pe adormiti si-i insenina pe melancolici”,

Calitatile sale il fac indispensabil pentru urmatoarele probleme de sanatate:

Aplicatii interne:

* indigestie si gastrita - se ia inainte de masa putina pulbere de planta sau se bea imediat, dupa, o cana de infuzie;
* flatulenta - se face o cura de 2 saptamani cu infuzie;
* atonie gastro-intestinala - se consuma zilnic 1-2 cani de macerat la rece de cimbru de gradina. Suplimentar se administreaza plante amare (anghinare, pelin, tintaura) pentru activarea mai puternica a digestiei si a functiei de eliminare. De altfel, in medicina populara combinatia dintre cimbrul de gradina si plantele amare este imbatabila in tratarea bolilor digestive.
* indigestie si tulburari digestive pe fond de stres, gastrita hipo-acida - se pune in mancarurile mai grele cimbru din belsug. In plus, inainte de masa cu 5-10 minute se ia un varf de cutit de pulbere de cimbru de gradina, pe stomacul gol;
* balonare, dispepsie - pentru efecte rapide se consuma infuzie fierbinte de cimbru - o jumatate de pahar. Persoanelor care se confrunta frecvent cu aceasta problema le este recomandata o cura de o luna cu pulbere de cimbru de gradina: o jumatate de lingurita de patru ori pe zi;
* dischinezie biliara - se fac tratamente succesive de 3 saptamani, cu o saptamana de pauza, timp in care se administreaza o combinatie in proportii egale de pulbere de cimbru de gradina si de anghinare (Cinara scolymus). Doza este de 1 lingurita rasa, care se administreaza de trei ori pe zi, cu un sfert de ora inaintea meselor principale;
* crampe stomacale, contractii si dureri abdominale pe fond nervos - ca remediu de prim ajutor, se bea cu inghitituri mici o cana cu infuzie fierbinte de cimbru de gradina. Pentru tratament de lunga durata, se consuma zilnic cate o jumatate de litru de macerat la rece de cimbru de gradina;
* amenoree, frigiditate - se face un tratament de doua luni, in care se administreaza extract alcoolic de cimbru de gradina, cate 4 lingurite pe zi. Cimbrul de gradina are efecte emenagoge (declanseaza ciclul menstrual) si este un afrodisiac de intensitate medie.

Aplicatii externe:
-* tuse convulsiva - se recomanda infuzia de cimbru;
* raceala si stari febrile - se fac bai calde in care s-a turnat infuzie;
* Rani, plagi - se fac spalari cu infuzie concentrata (3 lingurite la o cana de apa) de cimbru. Are efecte antiinfectioase si cicatrizante usoare.
* Nevralgii - se pun pe locurile afectate comprese fierbinti cu infuzie concentrata (3 lingurite la jumatate de cana de apa) de cimbru de gradina.
* Crampe musculare (carcei) - se fac bai locale cu infuzie cat mai calda de cimbru de gradina. Aplicatia dureaza 15-20 de minute si are efecte relaxante si decongestionante.

Dar acestor insusiri terapeutice le-a luat locul reputatia de planta aromatica. El si-a intarit si sporit considerabil pozitia in arta culinara:
* englezii il folosesc intr-un chip original, aromatizand pudingurile si produsele de patiserie, dand savoare si conservelor;

* americanii merg cu originalitatea si mai departe, presarand cimbrul pe fursecuri, adaugandu-l in blaturile de tort, in placinta de dovleac sau in painea aromata.Aroma lui se armonizeaza perfect cu pastravii sau fructele de mare. Tot ei sustin ca daca se adauga cateva frunze de cimbru in apa in care se fierb legumele cu miros puternic ca: varza, ceapa, gulia, napul, aerul din bucatarie ramane nealterat.

* pe meleagurile europene, mai ales in sud, cimbrul este cel mai bine instalat in drepturile lui de planta aromatica de prima mana, intr-o gama si o serie de preparate, aproape nelimitata: carne, peste, oua, legume preparate sub forma de supe, ciorbe, salate, sosuri, aromatizarea otetului, a pastelor, a cremelor pe baza de unt si este deosebit de apetisant impreuna cu leguminoasele ca: fasolea, lintea, mazarea, bobul, etc.

In diete poate inlocui cu succes piperul, deoarece aroma sa picanta da iluzia de piperat. El trebuie sa excite papilele gustative, exact atat cat sa scoata in evidenta gustul mancarurilor pe care le condimentezi.

Precautii:
Cimbrul de gradina trebuie sa fie dozat cu masura si diferentiat.
Persoanele care sufera de ulcer gastric trebuie sa fie atente daca folosesc cimbrul in vreo schema de tratament.

 

Sursa: http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/C/cimbrul_de_gradina/

Sursa foto: http://decostyle.mayra.ro/legume/plante-medicinale/cimbrul-thymus-vulgaris/441/

 

 

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola