Murele, adevarate minuni ale naturii - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 27 Iul 2015, 14:46

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre mure si despre beneficiile consumului de fructe de padure asupra sanatatii.

 

Fructele de padure reprezinta adevarate minuni intre alimentele pe care le avem la dispozitie in acest sezon.

Intre ele, murele au un loc special, fiind cele mai bogate in antioxidanti (conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition - putere antioxidanta 3990mmol/100g)

Pigmentii care le dau culoarea inchisa, de tipul anthocianine, prezenti in cantitati importante (80-300mg/100g), sunt antioxidanti cu rol antineoplazic, anti-inflamator si vaso-protector.

Alti fitonutrienti, de tipul acidului elagic de exemplu, le confera si proprietati antivirale si antibacteriene.

De asemenea, murele au foarte putine calorii (aproximativ 43kcal la 100g), dar sunt bogate in fibre, fiind fructe ideale pentru dietele hipocalorice recomandate pacientilor cu diabet zaharat sau obezitate.

In ceea ce priveste micronutrientii, murele aduc in organism:  

- vitamine (C, E (alfa-tocoferol), vitamine din grupul B (acid folic), K) 

- minerale: potasiu, magneziu, cupru.

Cateva sfaturi in ceea ce priveste consumul de mure:

- Alegeti fructe coapte, de culoare neagra intensa. Fiind perisabile, murele sunt fructe al caror consum se recomanda in 2-3 zile de la culegere, timp in care pot fi pastrate la frigider, de preferat intr-un vas asezate intr-un singur strat. De asemenea, pot fi congelate in pungi sigilate si folosite ulterior cu iaurt sau in diverse deserturi.

- Desi consumam in principal fructele dulci-acrisoare, in medicina traditionala se folosesc si frunzele, pentru taninurile astringente,  de exemplu, ca infuzii in enterocolite.

- Ar putea exista si pericolul unui exces de taninuri, la cei care consuma in mod regulat ceai negru cu aroma de mure. Acestia pot resimti disconfort abdominal, greata pana la varsaturi.  Efectul poate fi neutralizat prin adaugarea de lapte in ceai.

Sursa foto: youqueen.com, scalingback.tumblr.com

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (2)

27.07.2015, 15:06

Deci eu ar trebui sa am meniu cu supa de mure , mure la felul doi si mure la desert . ... Asa fara nimic altceva

27.07.2015, 17:41

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rulouri de șuncă, umplute cu salată boeuf

de RODIMUR 5

ieri la 21:16

Mancare de legume cu linte

de Rocsi 9

ieri la 20:48

Naut cu ciuperci si spanac in sos de rosii

de katty 5

ieri la 19:12