Obiceiuri de Craciun

Postat de Miha in Craciun pe 3 Dec 2009, 21:59

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Inainte de sarbatori cu 40 de zile, crestinii respecta Postul Craciunului, post care se termina in seara de Craciun.

Ziua de Ignat, ziua in care se taie porcul este o zi importanta de dinainte de Craciun. Atunci se vor prepara carnatii, chisca, sarmalele, caltabosul si cozonacul, bucate alese ce vor imbelsuga masa de Craciun.

"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei".  (Ion Creanga)

Inainte de Craciun se pregatesc si turtele sau „pelicincile Domnului”. Aceste turte se fac din faina, apa si sare, din aluat nedospit.  Din aluat se rup bucati mici, care se intind cu sucitorul pana devin foarte subtiri.  Aceste foi se coc pe plita sau pe o tabla,iar in momentul coacerii acestea fac niste basicute. Dupa ce  turta s-a rumenit pe o parte, se intoarce si pe cealalta. Se intind intr-un loc uscat pentru cateva zile,pentru a se usca pe deplin.

In trecut se foloseau niste crengute verzi de brad pentru a impodobi casele in ziua de Crraciun, crengute care mai tarziu au fost inlocuite cu pomul intreg. Acest obicei, ca si acela de a face daruri, era considerat pagan.

 

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

katty

5202 puncte

Panacris

4841 puncte

Rocsi

4199 puncte

RODIMUR

3311 puncte

mirela0911

3310 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert baclava turceasca cu nuca
  • 18

    D

  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!