Postul Pastelui - prilej de reculegere si iertare

Postat de Cris2711 in Cu de toate pe 28 Mar 2012, 22:01

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Postul Mare, numit si Paresimi, ne pregateste pentru cea mai profunda si mai importanta sarbatoare crestina, Invierea Domnului. Prilej de reculegere si iertare, Postul Pastelui curata sufletul si il innobileaza. Post inseamna rugaciune, iertare, atitudine sanatoasa, dar si o alimentatie cu masura.

Cum postim sanatos?

In primul rand,trebuie sa-i asiguram organismului substantele nutritive de care are nevoie.In caz contrar, apare starea de epuizare, slabiciune, ameteala, uneori de lesin, inca din primele zile de post. Din meniul zilnic nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in proteine, vegetale, pentru a compensa lipsa produselor de origine animala. Trebuie evitate bauturile dulci, care sporesc secretia de insulina si senzatia de foame.

Plantele primaverii

Plantele primaverii ajuta la detoxifierea organismului de toate otravurile acumulate de-a lungul iernii. Este precum o renastere la o conditie mai pura, asa cum natura renaste la viata in noul anotimp.de aceea Postul Pastelui are un rol important si in regenerarea organismului.

Urzicile

Apar in primele zile de primavara, fiind numite si "sangele verde". Bogate in clorofila, urzicile contribuie la eliminarea excesului de uree din organism, maresc diureza, transpiratia si curata sangele.

Leurda

Puternic vitaminizata,la fel ca si urzicile, leurda curata sangele de metalele grele si radicalii liberi din organism, fiind un antiumoral de exceptie. Este recomandata marilor consumatori de carne intrucat previne bolile cardiace si protejeaza vasele de sange.

Ridichiile de luna

Pe langa ca sunt foarte gustoase,ridichiile de luna au un rol important in sanatatea rinichilor, a vezicii urinare si a colecistului. Contribuie la dizolvarea pietrilor de rinichi, au efect diuretic si antiinfectios, ajutand si la vindecarea aparatului urinar. De asemenea, ele previn formarea tumorilor maligne si ajuta la remisia celor existente.

Ceapa verde

Cu un continut foarte bogat de vitamine,ceapa verde este un leac bun pentru tiroida. Ea regleaza cantitatea de zahar din sange si ajuta, intr-o masura foarte mare, la eliminarea toxinelor din organism.

Frunzele de papadie

Consumate sub forma de salate, frunzele de papadie stimuleaza digestia, fiind si un bun laxativ. Sunt recomandate in curele de slabire.

Salata verde

Salata verde micsoreaza ricul de aparitie a cancerului. Este foarte buna pentru imunitate prin continutul bogat de oxidanti. Normalizeaza digestia si tranzitul intestinal. Lupta cu stresul si insomniile. Se poate consuma si impreuna cu ceapa verde si leurda.

Stevia

Poate fi considerata o bomba de sanatate. Fara calorii, stevia regleaza glicemia, scade apetitul pentru dulciuri, fiind indicata in alimentatia diabeticilor si in curele de slabire.

Alte alimente de post

Fasolea

Prin continutul bogat de fier si proteine,fasolea inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri.

Ciupercile

Fiind foarte bogate in proteine, ciupercile pot inlocui carnea cu succes.din ciuperci se pot face sarmale, ardei umpluti, chiftele, tocanita, ori in supe si ciorbe.

Mierea de albine

Este o inegalabila sursa de nergie pentru toate varstele. Ea poate inlocui produsele de patiserie si cofetarie pe care le-am consumat in timpul iernii.

Fructele

Nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica.Fie ca sunt consumate crude sau sub forma de sucuri,ele vitaminizeaza si revigoreaza organismul.

Lichidele

In perioada de post,nu trebuie sa lipseasca ceaiurile si sucurile naturale de fructe. Sucurile din citrice,preparate in casa, o sursa de vitamina C si substante detoxifiante. Ceaiul verde, de urzica si de soc detoxifiaza organismul. Sucul de Aloe vera este un puternic detoxifiant. El curata ficatul, intestinele si vezica biliara.

Obiceiuri din Postul Pastelui

In trecut, Postul Pastelui era respectat cu rigurozitate, fiind tinut de intreaga familie, nefiind perceput doar ca o restrictie alimentara. Postul era perceput ca un exercitiu spiritual, ca o izbavire de dusmanie si ca iertare de pacate.

Rugaciune din Postul Pastelui:

Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandavirii, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie.

Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-l mie, slugii Tale.

Asa, Doamne, daruieste-mi sa vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor.

Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul.

Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului.

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, miluieste-ma.

Fara de numar am gresit, Doamne, iarta-ma. Amin!


Sursa: www.accentmedia.ro

 

Comentarii (4)

28.03.2012, 22:36

Bravo Cris!

28.03.2012, 23:00

Din pacate ne indepartam tot mai mult de ceea ce semnifica postul Pastelui,adevaratul post.Din diferite motive,ne gasim mereu scuze puerile pentru faptul ca ne indepartam tot mai mult de acesta.
Adevarul e ca am inceput sa traim ca intr-un carusel,suntem invalmasiti de evenimente,probleme si nu prea ne concentram la problemele sufletului.
Dintre toate sarbatorile crestinesti cea mai draga imi este cea a Pastelui.
Abia astept .Noi incercam sa pastram traditiile de multa vreme.Iar cea de a merge cu cosul cu alimente la Biserica in ziua de Paste imi place cel mai mult.
http://www.bucataras.ro/articole/cosercuta-cu-bunatati-19492.html
Felicitari pentru articol Cris

29.03.2012, 07:58

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola