Ratacind drumul catre stele ...

Postat de Mutulica in Cu de toate pe 13 Noi 2012, 09:12

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Inainte de a incepe sa scriu aceste randuri , eram manat de dorinta de a dezvalui putinilor mei cititori cateva  adevaruri nespuse de catre oficialii Ministerului Culturii , sau de catre cei care sunt platiti sa ne educe .

Multi romani nu stiu ca opera lui Brancusi se bazeaza pe cunoasterea “proportiei divine “ , a acelui misterios  “Numar de Aur “  , numarul tainic dupa care au  fost create toate vietatile . Este Numarul Fundamental (pi ) dupa care a fost alcatuit omul , este Numarul Gratiei si Iubirii , acelasi cu Numarul mantuirii si renasterii finale in Duh   . Este esenta tainica a iubirii eterne  , expresia Ordinii universale si a Legii divine a Iubirii .  Si mai putini stiu ca ansamblul statuar de la Targu Jiu este un mesaj catre poporul roman !

Sculpturile sale sunt spiritualizate , urmarind formele esentiale ale lucrurilor ,  au valoarea obiectelor de ritual , concentrand energii sacre . 

Dar cate nu ar fi de spus despre Brancusi ! Cate interpretari nu se pot da operelor sale in functie de nivelul de educatie si de puterea de intelegere a privitorilor . Adevaratele sensuri ale operei lui Brancusi nu sunt accesibile intelegerii simple , directe , specifice oamenilor simpli ca noi .

Brancusi spunea ca sculptura este un efort si nu unul fizic , asa cum am crede noi , ci unul spiritual , esential  fiind sa stii unde sa lovesti cu ciocanul . Geometriile sculpturilor sale sunt foarte greu de descifrat si au aceleasi scopuri esoterice  ca si Piramidele egiptene .  

Sunt scarbit de vulgarizarea operei sale de catre te miri ce idioti ajunsi in scaune inalte . Mi-am pus intrebarea daca se cade ca tocmai un lumpenproletar ca mine sa vorbeasca despre patriarhul sculpturii moderne universale , care a fost mai mult decat un sculptor de geniu : a fost un initiat ! Mesajele sale , unele transmise in mod inconstient , trebuie sa fie  descifrate de catre niste minti pe masura titanului de la Hobita , altfel o sa avem parte de aceleasi idiotenii cu staif spuse  de niste mediocri incorect asezati in piramida societatii .

M-am decis ,  in timp ce scriam(constientizand ca am putini cititori si , inexplicabil pentru mine ,  mult prea multa faima ) , sa respect dorinta celui care a revolutionat sculptura moderna : “Nu cautati formule obscure sau mistere . Ceea ce va ofer eu e bucuria pura . Contemplati lucrarile mele pana le vedeti . Cei aproape de Dumnezeu le-au vazut “.

Cei care vor dori sa stie mai mult , o vor face  fara ajutorul meu  si poate ca vor intelege mai bine decat mine semnificatiile esoterice  . Cei care nu sunt in stare sa inteleaga mesajele  lui Brancusi   , ar fi plictisiti de vorbaria mea  , s-ar simti intrigati sau chiar enervati . O sa-l ascult pe cel care este considerat unul dintre cei trei Dumnezei ai culturii (alaturi de Shakespeare si Beethoven ) lasand la latitudinea fiecaruia de a cunoaste sau de a ignora simbolistica  operei brancusiene . Atrag atentia doritorilor de cunoastere ca sunt  cu mult  peste 100 de interpretari . Unele tin de puterea de intelegere a vitelului ajuns in fata Portii Sarutului , altele tin de patologia medicala . Pana la urma , Brancusi a spus ca o sculptura este un prilej de meditatie .

Mai bine v-as spune ca , pe vremuri , un miliardar american a vrut sa cumpere Coloana Infinita sau  Coloana Recunostintei Fara Sfarsit   cum i se mai spune ( pe oficialii si ”oamenii de cultura” care i-au spus ”Coloana Infinitului ”ii desparte infinitul de intelegerea operei marelui sculptor ), angajandu-se in schimb  sa modernizeze toata infrastructura  judetului , adica sa faca drumuri ,  sa construiasca moteluri , restaurante etc . In vremurile noastre ,  se spune ca la ultima restaurare piesele originare ar fi ajuns   intr-o colectie privata americana , noi ramanand cu copiile .

Suntem de neintrecut in a crea mituri despre lucrurile pe care nu  ne obosim sa le intelegem . Si mai suntem unici la ceva : am obligat administratorii  monumentului sa posteze la o distanta mai mare scaunele de Masa Tacerii , pentru ca noi stim sa facem picnicuri iar  dupa  1990  , liberi fiind si mai fara frica  , am putut vedea cum au disparut trei dintre bancile sale . 

Ce rost ar avea sa  spun eu acum ca toate piesele din acest ansamblu au fost puse la distante ce se pot calcula matematic  , sau ca dimensiunile fiecarui lucru din aceasta minune  pot fi si ele determinate pe baza unor formule , deci orice mica modificare duce la anularea rostului pentru care Brancusi a refuzat sa fie platit desi a muncit multa vreme ? Mai bine v-as povesti cum s-a incercat in anii 50 demolarea coloanei , deoarece era mult mai utila daca ar fi fost dusa la fier vechi . Oare ce s-ar fi intamplat daca monumentul ar fi fost aurit , asa cum isi dorea autorul ? Sa va mai spun si ca ansamblul statuar este mutilat de dezvoltarea haotica a orasului ?

Va rog sa mergeti la Targu Jiu si daca n-o sa fiti miscati de ce vedeti sau simtiti , va voi ruga sa ascultati vorbele lui Brancusi :”Cei care si-au pastrat in suflet armonia care exista in toate lucrurile , vor intelege foarte usor , pentru ca sufletele lor vibreaza la unison cu legile naturii “.

Momentul in care majoritatea romanilor  vor fi capabili sa descifreze Codul lui Brancusi va fi semnul ca putem incepe adevarata revolutie .Va fi o  revolutie tacuta , fara falsi idoli , fara dogme si  fara ipocrizie  ,  deoarece ne vom aseza toti  la Masa Tacerii !

 

Comentarii (11)

19.11.2012, 16:48

Mi-ai adus aminte de momente unice, cand la varsta de 15 ani am ramas fara grai in fata acestor opere de geniu intr-o vizita de neuitat la Tg.Jiu.
Momente de meditatie la varsta tulburata de vise ,incertitudini si lupte interioare ( ah hormonii!!!) pe care le-am purtat ca un scump tezaur pentru momente in care ai nevoie de putina poezie...


Bine ca nu le-a venit ideea " geniilor" moderne sa organizeze un festival de manele acolo

20.11.2012, 09:10

Ma bucur mult ca a placut articolul si ma bucur si pentru rememorarea anilor adolescentei .Cine isi retraieste anii cand toti suntem nemuritori , ramane un suflet tanar .

20.11.2012, 09:14

In privinta manelelor , nu sunt sigur , pentru ca evit stirile de la tv si politica romaneasca in general , dar am avut impresia ca un lider care doar seamana cu Titulescu si-a lansat campania electorala in preajma ansamblului statuar si tot acolo un alt lider senzational aduna toti lumpenii in jurul lui ...

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]