Roma in 4 zile

Postat de Sylvia in Bucataras hai hui pe 28 Iun 2016, 00:08

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Roma ziua 1

  In prima zi am ajuns in oras abia pe la ora 13, transferul de la aeroport a fost mult mai lung decat ne asteptam.  Ne-am decis sa nu facem nimic concret sa hoinarim restul zile in cautarea frumoaselor fantani din Roma.  Am avut cazarea in spatele Vaticanului asa ca am pornit pe jos agale spre centrul Romei . Dupa Vatican am luat-o pe " Via della Conciliazione " celebra strada care pleaca din Piazza St Piedro,  din fata bisericii ST Petru din Inima Vaticanului spre centru orasului, dupa ce am trecut Tibru pe celebrul pod Sait'Angelo am ajuns in vechea zona istorica a Romei. Ne-am hotarat sa parasim marile strazi si sa ne pierdem pe stradute mici , atat de mici ca uneori  trebuia sa te lipesti de zid sa poate trece o masina pe langa tine. Am descoperit locuri magice, cladiri vechi imbracate de edera, mici terase unde se servea vin si paste proaspete, buticuri mici cu genti de piele, ateliere de fierarit, magazine de tablouri. In drum spre piazza Navona am intrat intr-o mica trattoria si am degustat niste pannini minunate, eu m-am lasat tentat de unul cu porchetta italianna a carei reteta am vazut-o intr-o emisiune a Marthei Stewart si mi-am zis ca trebuie sa o gust o data in viata. Este un muschi intreg de porc facut cu ierburi aromate si invelit apoi intr-o pancetta adevarata cu soric si lasata pret de cateva ore bune in cuptor, credeti-ma pe cuvant ca merita toata osteneala :) . Vanzatoarea a fost foarte draguta si ne-a propus o degustare de jambon , micul ei magazin era plin de viata, de arome de branza si jambon, avea peste 50 de sortimente de bere si vinuri si propunea o supedenie de combinatii pentru un pret de 4,5 - 5 euro si merita din  plin de degustati cu adevarat preparatele traditionale italiene. 

  Dupa Piazza Navona si Piazza Piazza Venezia am mers spre Piazza del Popollo , aici in pe locul unde ste biserica Santa Maria del Popollo se spune ca ar fi ingropat Nero, ca si in multe alte piete puteti sa admirati un obelisc egiptean vechi de peste 3200 de ani ( de fapt Roma are mai multe obeliscuri egiptene edcat Egiptul insusi in acest moment :)  ) . Piazza del Popollo a fost o piaza pentru negoturi, petreceri si din pacate executii, multe lacrimi si zambete trebuie sa fii gazduit aceste locuri in multele mii de ani care le-au marcat existenta. Acum la Fontana dell'Obelisco un grup de 4 magice fantani cu cate un leu pe soclu, linistea si pacea s-au asezat, la ceas de seaar oamenii stau la terase, pe scari sau jos pe pavaj si artistii isi spun povestea sub cortina magica a serii, merita sa ajungeti pe inserate si sa profitati din plin. 

 Si pentru ca seara se lasa incet am pornit agale spre Fantana Trevi, o capodopera arhitecturala din secolul XVIII, comandata de papa Clement al XII si executata in 1762 de Giuseppe Pannini, in stilul baroque care te lasa fara suflare. Nu stiu daca magia ei este toata sculptura impozanta in marmura, apa care se scurge fara incetare in bazinul albastru sau sutele de oameni care zambesc si inchizand ochii arunca un banut peste spate punandu-si o dorinta secreta pe care numai aceste ape care curg fara incetare o sa il stie....Merita de asemene ajuns la ceas de seaar si intrat la fantala pe lateral nu in fata unde este  o coada enorma, odata ajusa pe soclul ei totul era asa perfect ca mi-am dat seama ca nici nu mai am ce sa imi doresc....m-am bucurat de cateva momente magice si am aruncat si eu un banut dorindu-mi doar sa stea timpul in loc si ca zilele si anii care o sa vina sa fie tot atat de generosi in clipe frumoase :). 

  De la fantana Trevi am pornit agale pe stradute, am degustat o minunata felie de pizza cu creveti si bucuioc si o inghetata de mango....a carei aroma inca o simt si am pornit spre casa, pe jos pana la Coloseum de unde am luat Metro-ul . Recomand Metro-ul ca mijloc de transport pentru ca e foarte rapid si sigur, un bilet costa 1,5 euro si e valabil 100 de minute , in fiecare statie sunt soldati si in fata fiecarui monument sau vestigiu o sa vedeti o masina ed Carabinieri si adesea un hummer militar, poate pentru unii suparator dar mie mi-au transmis o senzatie de liniste si  siguranta, am umblat pana noaptea tarziu si nu am avut nici cea mai mica problema in Roma . 

 

  Roma ziua 2  

  A doua zi a  fost dedicata Vaticanului, am luat o vizita cu ghid care a costat 36 de euro dara meritat din plin pentru ca dincolo de faptul ca am avut intrare la Muzeul Vatican, Capela Sixtina si Biserica St Piedro am putut sa ne bucuram si de toate explicatiile si povestile ascunse in spatele multor picturi si incaperi.  Pentru Vatican trebuie sa prevedeti vreo 5-6 ore de vizitat pe fuga....peste tot sunt permise pozele mai putin in Capela Sixtina unde nu se pot face poze , tinuta decenta este obligatorie in tot Vaticanul , sunt foarte toleranti, este cerut doar sa ai umerii acoperiti si o lungime decenta la rochii . 

  Muzeul Vaticanului cred ca poate fi vizitat de 100 de ori si tot mai ramane ceva de vazut, de la tapiserii vechi la mii de picturi, camera lui Rafaelo, incaperi de-ale papilor , sute de sculpturi si vestigii. Este un loc cu asa incarcatura emorionala incat te simti mic de tot iar sub cupola Capelei Sixtine senzatia este de nedescris , ghidul ne-a explicat in avans toate picturile si faptul ca Michelangello a pictat toate personajele dezbracate, vesmintele fiind pictate mai tarziu pentru a aduce mai multa decenta. Cupola Capelei Sixtine nu este doar o minunata poveste de la facerea lumii ci este o poveste despre cat de minunata poate sa fie lumea asta si ce talente poate sa gazduiasca, sunt momente unice in viata in care stai pret de cateva clipe sub fresca care ilustreaza creatia divina a omului si vezi imaginea arhicunoscuta a degetelor omului si a lui Dumnezeu carora le lipsesc cativa centrimetrii sa se atinga... Daca vizitati Biserica St Piedro care este leaganul crestinismului sa va faceti timp sa vizitati la subsolul ei sarcofagele cu papi si alte personalitati care si-au gasit acolo locul de veci, este o buna lectie de istorie . 

   Pentru ca era deja dupa-amiaza cand am terminat de vizitat Vaticanul am hotarat sa hoinarim din nou si sa cautam un restaurant bun , eu vroiam sa gust un adevarat risotto :) asa ca am pornit iarasi hai hui pe stradute mici. Dupa ce am lasat in urma Piazza Venezia in drum din nou spre fantana Trevi am gasit pe o straduta mica un superb restaurant mic care propunea meniuri la alegere, cu 15 euro eu am luat un meniu care avea o salata cu gambas, un risotto cu fructe de mare si un pahar de vin alb. Le-am spus ca am mari asteptari pentru ca lucrez in domeniu, sunt si eu chef in Franta si vreau sa degust un risotto ca la carte :) dupa ce au ras si au zis ca daca nu e pe masura asteptarilor nu il platesc mi-au adus risotto, care a fost printre ceel mai bune mancate vreodata, al dente cum numai italienii au curaj sa il serveasca . Radeam ca era un meci de fotbal si bucatarii tot fugeau sa vada meciul dar pana la urma mancarea a fost foarte buna, nu ne-a dezamagit. Cu o inghetata mancata in drum spre fantana Trevi si ce-a dea- doua zi a fost desavarsita. 

   Revin sa va povestesc pe indelete si celalalte doua zile ca sa nu fie prea lunga povestea :) 

 

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Comentarii (3)

28.06.2016, 18:29

Parca am fost impreuna cu tine in mica escapada,astept partea a doua..

28.06.2016, 18:54

Eterna Roma Atragatoare in orice detaliu al ei . Mi-am amintit de celebrele ,,nasole'' - nasuri cum sunt denumite micile cismele de la care am baut cea mai buna si rece apa din calatoriile mele Da , la fel am avut mereu un sentiment de siguranta dat de prezenta carabinierilor , vanatorilor de munte-amuzanti cu palaria la care purtau o pana de cocos . .

11.07.2016, 21:53

ma bucur ca v-a placut revin cu finalul povestii

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola