Sofranul-crocus sativus

Postat de aziz in Condimente pe 26 Ian 2011, 17:42

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza
Sofranul-crocus sativus

Provine din familia Iridaceae si este stigmatul uscat al florii de Crocus sofran.De ce este cel mai scump condiment din lume ,o sa ma intrebati ?pai sa vedeti ca pentru jumatate de kg de sofran este nevoie de 75000 mii de flori sau 225000 stigmate culese cu mina.Deci va puteti inchipui ce il face sa fie asa scump.Potrivit unui mit foare vechi al Greciei Crocos un muritor de rind s-ar fi indragostit nebuneste de nifa Similax.Dar favorurile sale au fost respinse de aceasta si el a fost transformat de aceasta intr-o frumoasa floare violet numita Crocus.(este o floare ca brindusa care apare primavara).

Se spune ca sofranul ar fi adus in Spania in secolul 8 impreuna cu orezul si zaharul de musulmani.Sofranul este cultivat in India,Turcia ,China si Iran.Numele sau provine din limba araba ,,zafaran,,care inseamna galben.Este folosit ca condiment pentru mincaruri pentru gustul inconfundabil dar si ca colorant.In India exprima simbolul frumusetii si este culoarea robelor budiste. Deasemeni sofranul a fost folostit pentru a aroma baiele romane in antichitate.Pliniu a scris ca sofranul era marfa cea mai frecvent falsificata si inlocuita cu petalele de galbenele.In Anglia ar fi fost adus de romani insa  s-ar fi pierdut prin Evul Mediu .Este cultivat in acest moment in cantitati foarte mari in Essex intr-un oras numit Saffron Walden,a carei stema include trei brinduse .

Descriere:Sofranul este defapt cele 3 stigmate ale Crocus sofran.Acestea sint foarte delicate masurind fiecare intre 2,5 si 4 cm.Culoarea lui este portocaliu-rosiatic iar cind este de calitate foarte buna culoarea lui este perfect uniforma.Este foarte parfumat,cu aroma de miere.

Pentru a colora jumatate de kg de orez a-ti avea nevoie de 4-5 fire lasate la inmuiat intr-o cescuta cu apa calda.poate fi transformat in pudra deasemeni dar nu este recomandat tinerea sa pe perioade lungi pentru ca se altereaza si isi va pierde proprietatile.

Sofranul este folosit intens in bucataria asiatica,cea italiana (careia i-a si dat un renume deosebit pt risotto milanez).Apoi in bucataria Indiana si cea spaniola folosit la paella . În Anglia, sofranul este probabil cel mai bine cunoscut pentru utilizarea sa în chifle şofran .

Proprietati medicale:folosit in doze mari este fatal. Sofranul este recunoscut ca avind calitati antispastice, diaforetic, carminative, sedative.

Alte nume
Alicante Saffron,  Crocus, Gatinais Saffron, Karcom Saffron Hay, Stima Croci, Zaffer
Franceză: Safran
Germană: safron
Italiană: zafferano
Spaniolă: azafran
Indian: kesa, kesram, khesa, zafran

sursa acestui articol http://www.theepicentre.com/Spices/saffron.html

Comentarii (11)

01.02.2011, 21:04

cris merci de aprecieri, nu am studiat dar niciodata nu e prea tirziu

01.02.2011, 21:07

Mona

12.02.2011, 19:28

interesant bravo

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola