Tincturi de plante

Postat de Cris2711 in Bucataras eFeminin pe 1 Apr 2012, 18:17

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Tincturi de plante

Tincturile sunt extracte de plante,care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 60% alcool rafinat alimentar diluat cu apa,rachiu de fructe sau de secara,vodca. Este strict interzisa atat folosirea alcoolului etilic,cat si a spirtului medicinal. Preparatele se pun la soare sau in locuri calde,se scutura zilnic,se lasa vreme de 2-3 saptamani. Cand sunt gata,se strecoara prin doua bucati de tifon,se preseaza bine,pentru ca sucul sa iasa din plantele macerate,se pastreaza in sticle de culoare inchisa,infundate bine cu un dop de pluta. Doza obisnuita: 5-10 picaturi,luate ca atare sau diluate in ceai ori in apa fierbinte. Extern,tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave sau sub forma de cataplasme.

Tinctura de cimbrisor (Thymus serpyllum)

Preparare: Florile de cimbru(salbatic sau de gradina),culese pe soarele amiezii de vara,se toaca marunt si se pun intr-o sticla,umpland-o pana la gat(fara sa fie presate).Deasupra se toarna rachiu de fructe(prune,pere,mere,etc.)de 38-40%,care trebuie sa acopere complet florile.,Se leaga la gura si se pune la soare vreme de doua saptamani.Se scutura in mod regulat.

Cand este gata,se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.

Bolile care se vindeca:incetinirea cresterii la copii(se ung picioarele cu tinctura de cimbru),scleroza in placi(ingerea sirei spinarii cu tinctura de cimbru),tulburari menstruale,infectii ale traiectului urinar,boli de nervi,nevroze faciale,reumatism,dureri de ovare,boli ale cailor respiratorii,boli de plamani(pleurezii)

Administrare: intern-23-30 picaturi de cimbru se iau o data pe zi,diluate cu apa.

Tinctura de coada-soricelului (Achillea millefolium)

Preparare: florile culese pe soare ,se toaca marunt,se pun intr-o sticla si se acopera cu rachiu de 38-40%.

Se lasa la soare vreme de 14 zile,scuturandu-se din cand in cand.Se strecoara,se pune in sticle bine infundate,de culoare inchisa.

Bolile pe care le vindeca:menstre neregulate,menopauza,cancer genital,inflamatii ale testicolelor,leucoree,lipsa menstrelor,migrene,expectoratii cu sange,hemoroizi,dureri de stomac,arsuri.

Administrare: intern-30-40 picaturi de tinctura se dilueaza cu ceai sau cu apa.Se iau dimineata si seara,inainte de mese.

Tinctura de coada-calului (Equisetum arvense)

Preparare: doua maini de coada calului proaspata,taiata foarte marunt,se pun intr-o sticla si se acopera cu rachiu curat de secara.Se lasa la soare 14 zile,scuturand sticla regulat.Se strecoara,se pune la pastrat in recipiente de culoare inchisa.

Ce boli vindeca:bolile de rinichi si de vezica(inclusiv pietrele),acumulari de apa in tesuturi,rani deschise,ulceratii,hemoroizi,picioare transpirate.

Administrare:intern-ca adaos in ceaiuri,40-50 picaturi de 2-3 ori pe zi,extern-ca dezinfectant aplicat pe afectiunile pielii si pe picioarele transpirate.

Tinctura de galbenele (Calendula officinalis)

Preparare: planta intreaga-tulpina,frunze si flori-se toaca marunt si se baca intr-o sticla de un litru(pana la gat),acoperindu-se cu rachiu de secara sau de fructe(38-40%).Sticla se pune apoi la soare,vreme de 2 saptamani,agitandu-se permanent.

Se strecoara si se trage in sticle de culoare inchisa.

Ce boli vindeca:imbolnaviri ale muschilor,lenevirea sfincterului si a muschilor care includ traiectul urinar si vaginul,cadere de intestine.

Posologie: intern-40 picaturi de tinctura,luate de trei ori pe zi,in ceai de cretisoara(o lingurita de planta,oparita cu un sfert de litru de apa in clocot,se infuzeaza scurt,se strecoara);extern-masarea zonelor dureroase.

Tinctura de valeriana (Valeriana ofiicinalis)

Preparare: radacina uscata se zdrobeste marunt in piua sau se macina cu rasnita electrica de cafea,dupa care se pune intr-un borcan pana se umple pe trei sferturi,iar restul se completeaza cu rachiu.

Se lasa trei saptamani la macerat,dupa care se strecoara.Se tine in sticlute mici,inchise la culoare.

Ce boli vindeca:insomnia,palpitatiile cardiace,hipertensiunea,starile de nervozitate,tulburarile de menopauza.

Administrare.se iau 20-40 de picaturi in jumatate de pahar cu apa,seara,inainte de culcare.

Tinctura de sunatoare (Hypericum perforatum)

Preparare: doi pumni de flori culese pe soare se pun intr-o sticla,dupa care se acopera cu rachiu.Se lasa trei saptamani la soare.Se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.

Ce boli vindeca:boli de nervi,inflamatii ale nervilor,nevroze,insomnii,slabiciuni provocate de nervi,hepatita,inflamatii ale colecistului

Administrare: intern-se iau o data pe zi 10-15 picaturi de tinctura,intr-o lingura de apa;extern-tinctura se unge pe locurile dureroase.

Tinctura de urzica (Urtica dioica)

Preparare: frunzele plantei,proaspat culese,se spala bine cu apa,se taie marunt,se pun intr-o sticla.Se toarna deasupra rachiu de secara curat(38-40%),astfel ca planta sa fie acoperita.Se lasa la loc cald,vreme de 14 zile.

Ce boli vindeca:caderea parului,eczeme,ulceratii,bataturi dureroase,micoze,pete pe piele,sciatica,inflamatii ale nervilor.

Administrare: se ung repetat locurile bolnave cu tinctura de urzici.

 

Sursa:www.sanatateata.com

 

Comentarii (6)

01.04.2012, 20:04

Exact asa si la mine Rocsi,personal nu le-am preparat,dar acum vreau sa incerc

02.04.2012, 23:04

10.04.2012, 01:13

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola