Trucuri pentru cea mai bună friptură la grătar

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 28 Mai 2020, 17:17

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza

Doar dacă te gândești la o friptură la grătar îți lasă gura apă, nu-i așa? Dar să o și savurezi, fragedă, suculentă și perfect rumenită? Este deja un vis gustos pe care chiar îl poți transforma în realitate cât ai clipi. Indiferent că alegi un grătar pe gaz sau pe cărbuni, ambele variante fiind la fel de eficiente și bine cotate, ceea ce trebuie să știi sunt câteva trucuri pentru a găti cea mai bună friptură la grătar și noi ți le vom dezvălui mai jos.

Marinează carnea

Indiferent de tipul de carne pe care vrei să o pui pe grătar, aceasta va fi mult mai gustoasă și mai fragedă dacă va fi marinată în prealabil. Poți să o marinezi chiar și cu două ore înainte, iar rețetele în acest sens sunt multiple. Important este, dacă ai ținut-o la marinat în frigider, să o lași să ajungă la temperatura camerei înainte de a o pune pe grătar. De asemenea, în prealabil, trebuie să îndepărtezi de pe carne ingredientele cu care ai marinat-o pentru a nu se lipi de grătar.

Încinge grătarul corespunzător

Pentru ca friptura ta să iasă ca la carte este nevoie să încingi foarte bine grătarul înainte de a o așeza. Specialiștii recomandă să lași minim 10 minute să ardă cărbunii, astfel încât să nu mai aibă flacără și să poți observa la suprafața lor acel strat fin de cenușă albicioasă. Un truc în acest sens este să pui mâna deasupra jarului, la o distanță de câțiva centimetri, și să reziști maxim 3-4 secunde.

Nu întoarce carnea de mai multe ori

Unul din trucurile marilor chefi bucătari este tocmai acesta: carnea nu trebuie întoarsă de mai multe ori pe grătar. Este suficientă o singură întoarcere, iar intervalul de timp trebuie ales în funcție de grosimea feliei de carne și de temperatura grătarului, în majorotatea cazurilor, nu mai puțin de 10 minute pe o parte. Pentru a ști exact când să faci asta ai nevoie de un termometru alimentar. Ține cont că bucățile întregi de carne sunt rumenite când temperatura ajunge la minim 62 de grade, iar carnea tocată are nevoie de aproximativ 70-71 de grade. Pentru a obține o friptură medium, temperatura necesară este de 50-51 grade Celsius.

Nu presa și nu înțepa carnea

Acest truc este valabil nu doar pentru grătarul cu jar sau cu gaz, ci și pentru grătarul de aragaz. Carnea nu trebuie presată, înțepată sau tăiată în timpul gătirii pentru că își va pierde zeama care o face suculentă și, totodată, și gustul său se va reduce. Pentru a o întoarce, folosește un clește de grătar.

Lasă carnea să prindă aromă

Aroma fumului de grătar trezește toate simțurile și ar fi păcat ca aceasta să se piardă până ce friptura ajunge să fie servită, mai ales dacă nu ai în bucătăria ta un aparat de afumat. Un truc în acest sens este să depozitezi carnea de pe grătar într-o oală și să o acoperi cu un capac etanș. Astfel, trebuie lăsată aproximativ 10 minute. Pe lângă faptul că se va îmbiba cu aroma de fum de grătar dorită, acest truc o ajută să devină și mai fragedă și, implicit, mai gustoasă.

Foto: Pixabay

 

 

Comentarii (10)

29.05.2020, 10:03

31.05.2020, 13:54

Yamyyyy, yamyy!

31.05.2020, 15:20

interesant

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola