Vasele de lut - ce facem cu ele?

Postat de Cristi Roman in Ustensile de bucatarie pe 1 Aug 2010, 01:08

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Nevoia i-a invatat pe oameni, in vremurile trecute, sa foloseasca 3-4 tipuri de vase pentru a gati mancarea. Consumerismul il obliga insa acum pe acelasi om sa foloseasca mii de vase. Zeci de materiale diferite, mii de modele, zeci de intrebuintari, mii de firme. In tot acest amalgam de vase de bucatarie, cele de lut ocupa un loc special in bucataria mea. Le ador.

Si fiindca le ador le folosesc cel mai des, alaturi de tigaia grill. Am in acest moment 8 vase diferite de lut/ceramica pe care le folosesc. 4 insa doar de lut si atat. Am asa: un tajine marocan adus direct de la sursa, din Marrakech, un vas roman primit de la o matusa din Bucuresti, un vas inalt si rotund cumparat acum doua luni din Dublin si, de curand, in 4 exemplare, un vas de lut rotund, cu diagonala de 12 cm si inalt de 4 cm, adus din Spania.

Ce fac eu cu vasele de lut sau de ceramica? In principal mancaruri de tip sarat, nondulce. Am un vas alb de ceramica, dreptunghiular, a carui intrebuintare e preponderent de tip dulce.

Din toate aceste vase, momentan, vasul marocan de tajine il folosesc destul de constant, sa zic de 5-6 ori pe luna, apoi, in ordine, cel inalt si rotund, apoi vasul roman. Acum ramane de vazut cat de des voi folosi vasele mici si rotunde aduse special din Spania. Stiu eu exact ce vreau sa fac cu ele, dar despre asta cat de curand.

In orice caz, iubesc vasele de lut fiindca, folosite la cuptor (ele pot fi folosite si pe plita electrica, fara probleme, cel putin vasul de tajine si cele  4 vase mici rotunde), difuzeaza in interior o caldura constanta/echilibrata si astfel mancarea s epatrunde uniform. Practic, nu stai cu grija.

Avand atatea vase de lut le-am invatat destul de bine pe fiecare, la ce merg mai bine sau de cat timp are nevoie, fiecare vas, in functie de caldura setata, sa scoata ceva exceptional. Si da, fara modestie spun ca scot preparate excelente din vasele mele de  de lut.

Spre exemplu, am experimentat un tajine marocan in vasul inalt si rotund, dar rezultatul nu a fost asa de gustos precum in vasul specializat de tajine. Insa in vasul mare si rotund am facut o mancare de varza cu carne absolut fenomenala. Mai buna decat a mamei mele, am curajul sa-i zic asta :).

Imi place de vasele mele de lut si ca se spala foarte usor, cu peria sarmata, nu am nici o emotie ca s-ar zgaria sau ceva asemanator.

Voi ce vase de lut/pamant/ceramica aveti si cat de des le folositi si, mai exact, ce preparate ati reusit sa scoateti din ele?

Comentarii (19)

19.01.2011, 11:29

si eu am un vas roman, in care pregatesc in el sarmale, friptura,ardei umpluti, pui, este foarte bun l-am luat din obor cu 50 de ron, dar merita banii din plin, orice ai face in el iese foarte bun

19.01.2011, 13:48

Bucatarie fara oale de lut si vase romane ... cam nashpaaaaaaaaaa , chiar de exista yena , tefal ,amway si zepter ...

LUK

LUK
03.03.2011, 14:56

eu nu am dar cred ca sunt bune

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort aperitiv cu mazare si crema de branza

de Rocsi 9

ieri la 21:00

Biscuiti fragezi cu branza sarata si seminte: Reteta simpla si gustoasa

de laura_n 7

ieri la 17:20

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

ieri la 13:15

Rețetă de vedetă. Marele tenor Luciano Pavarotti pregatea  Spaghetti aglio ca nimeni altul!

ieri la 11:14

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!