Vasele de lut - ce facem cu ele?

Postat de Cristi Roman in Ustensile de bucatarie pe 1 Aug 2010, 01:08

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Nevoia i-a invatat pe oameni, in vremurile trecute, sa foloseasca 3-4 tipuri de vase pentru a gati mancarea. Consumerismul il obliga insa acum pe acelasi om sa foloseasca mii de vase. Zeci de materiale diferite, mii de modele, zeci de intrebuintari, mii de firme. In tot acest amalgam de vase de bucatarie, cele de lut ocupa un loc special in bucataria mea. Le ador.

Si fiindca le ador le folosesc cel mai des, alaturi de tigaia grill. Am in acest moment 8 vase diferite de lut/ceramica pe care le folosesc. 4 insa doar de lut si atat. Am asa: un tajine marocan adus direct de la sursa, din Marrakech, un vas roman primit de la o matusa din Bucuresti, un vas inalt si rotund cumparat acum doua luni din Dublin si, de curand, in 4 exemplare, un vas de lut rotund, cu diagonala de 12 cm si inalt de 4 cm, adus din Spania.

Ce fac eu cu vasele de lut sau de ceramica? In principal mancaruri de tip sarat, nondulce. Am un vas alb de ceramica, dreptunghiular, a carui intrebuintare e preponderent de tip dulce.

Din toate aceste vase, momentan, vasul marocan de tajine il folosesc destul de constant, sa zic de 5-6 ori pe luna, apoi, in ordine, cel inalt si rotund, apoi vasul roman. Acum ramane de vazut cat de des voi folosi vasele mici si rotunde aduse special din Spania. Stiu eu exact ce vreau sa fac cu ele, dar despre asta cat de curand.

In orice caz, iubesc vasele de lut fiindca, folosite la cuptor (ele pot fi folosite si pe plita electrica, fara probleme, cel putin vasul de tajine si cele  4 vase mici rotunde), difuzeaza in interior o caldura constanta/echilibrata si astfel mancarea s epatrunde uniform. Practic, nu stai cu grija.

Avand atatea vase de lut le-am invatat destul de bine pe fiecare, la ce merg mai bine sau de cat timp are nevoie, fiecare vas, in functie de caldura setata, sa scoata ceva exceptional. Si da, fara modestie spun ca scot preparate excelente din vasele mele de  de lut.

Spre exemplu, am experimentat un tajine marocan in vasul inalt si rotund, dar rezultatul nu a fost asa de gustos precum in vasul specializat de tajine. Insa in vasul mare si rotund am facut o mancare de varza cu carne absolut fenomenala. Mai buna decat a mamei mele, am curajul sa-i zic asta :).

Imi place de vasele mele de lut si ca se spala foarte usor, cu peria sarmata, nu am nici o emotie ca s-ar zgaria sau ceva asemanator.

Voi ce vase de lut/pamant/ceramica aveti si cat de des le folositi si, mai exact, ce preparate ati reusit sa scoateti din ele?

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (19)

19.01.2011, 11:29

si eu am un vas roman, in care pregatesc in el sarmale, friptura,ardei umpluti, pui, este foarte bun l-am luat din obor cu 50 de ron, dar merita banii din plin, orice ai face in el iese foarte bun

19.01.2011, 13:48

Bucatarie fara oale de lut si vase romane ... cam nashpaaaaaaaaaa , chiar de exista yena , tefal ,amway si zepter ...

LUK

LUK
03.03.2011, 14:56

eu nu am dar cred ca sunt bune

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro