Ziua internationala a inghetatei

Postat de dantes in Cu de toate pe 20 Iul 2014, 07:41

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza
Ziua internationala a inghetatei

Inghetata pare a fi fost consumata inca din Antichitate. Desigur, nu avea compozitia elaborata a celei actuale, rezumandu-se la a fi alcatuita din bucati de gheata (sau zapada), peste care se turna un sirop. Rezultatul amintea, probabil, de sorbeturile actuale. Se spune ca provine din China, Marco Polo fiind cel care a adus-o pe meleaguri europene. In timp, pe masura ce au aparut spatii frigorifice din ce in ce mai perfectionate, si ingredientele din inghetata s-au diversificat. Inghetata frantuzeasca a inceput sa aiba galbenusuri, pe cand cea in stil „Philadelphia” folosea numai albusuri. Frisca, laptele gras, fructele confiate, alunele sau nucile, cacaua... inghetata a capatat incet, incet o mie de infatisari, o mie de forme, care mai de care mai atragatoare si mai racoritoare.

Inghetata poate fi bogata in nutrienti

In principiu, inghetata este un desert foarte sanatos. Daca este pe baza de lapte, reprezinta o sursa de calciu, vitamine si chiar proteine. Daca e preparata cu fructe proaspete, ne aduce vitamina C si antioxidanti. Daca are ciocolata neagra, ne aduce polifenolii foarte sanatosi din cacao. Daca are fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune) iarasi e sanatoasa, pentru ca acestea sunt bogate in fibre, vitamina E si grasimi Omega-3. Da, sigur, cantitatile sunt mici, deci s-ar putea spune ca aportul este minimal. Dar vorbim aici de nutrienti utili in cantitati infime (cu exceptia calciului si a proteinelor), unde fiecare miligram conteaza. Iar problema se pune si altfel: un desert oricum ai sa mananci. De ce sa nu fie unul mai sanatos?

Dar problema caloriilor cum o rezolvi?

In cazul inghetatei, foarte simplu. Exista intotdeauna si variante light, facute cu lapte degresat si fara adaos de substante dulci. Daca problema se pune acut, poti opta pentru un sorbet, deci o inghetata asa cum mancau cei din vechime, facuta din suc aromat de fructe si gheata. Sorbeturile au un continut absolut nesemnificativ de calorii si sunt indicate atunci cand tii o dieta cu cat mai putin aport energetic.

Inghetata preparata acasa

Daca esti o inamica declarata a aditivilor alimentari, este bine sa stii ca poti prepara inghetata si acasa. Inghetata de casa iti va permite sa controlezi in detaliu calitatea ingredientelor si sa le eviti pe acelea pe care le regasim in inghetata industriala. Mai mult, poti folosi ingrediente bio (oua, lapte, fructe), indicate mai ales cand doresti sa imparti inghetata cu cel mai mic membru al familiei!

Pentru a face inghetata de casa poti folosi o masina speciala, care are marea calitate de a amesteca omogen interiorul si a evita formarea cristalelor de gheata. Daca nu doresti sa te complici, te poti descurca si fara masina de inghetata. Dar ai grija sa amesteci de 3-4-5 ori in vasul pus la congelator, in prima ora dupa ce l-ai pus acolo, astfel incat sa minimalizezi formarea cristalelor despre care am pomenit. Desigur, acestea nu sunt in niciun fel daunatoare, dar este bine ca inghetata sa aiba un interior omogen si cremos

Nu mananci inghetata pentru ca ti-e frica sa nu te doara gatul?! Ei bine, cred ca stii de-acum ca asta este doar o prejudecata fara niciun fel de fundament. Durerile de gat sunt date de microbi, nu de inghetata. Aceasta poate, cel mult, sa scada temporar temperatura locala, favorizand inmultirea unor microbi, dar asta numai daca este consumata necorespunzator, in cantitate mare si in viteza.

Morala?! Vara este aici, nu uita sa mananci zilnic inghetata. Alege-o pe cea care ti se potriveste si savureaz-o incet, oriunde te-ai afla!

Dr. Corina Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Comentarii (4)

20.07.2014, 08:39

multumesc

20.07.2014, 09:18

Atunci sa facem inghetata !

20.07.2014, 13:42

Am papat deja:fistic,vailie si iaurt

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]