Zmeura-savoare, prospetime si o multime de beneficii

Postat de SanatateAcasa in Fructe pe 5 Iun 2012, 22:33

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Zmeura-savoare, prospetime si o multime de beneficii

Fascinanta prin culoare si a sa savoare, zmeura este un fruct foarte sarac in calorii, ceea ce o recomanda ca pe un desert light pentru oricare din zilele calduroase de vara. Putinele calorii care se inghesuie in aceste fructe de padure le recomanda si in dieta. Astfel, 100 de grame de zmeura inregistreaza doar 52 de calorii si 6,5 grame de fibre. Desi are foarte putine calorii, zmeura vine sa ii furnize organismului un aport important de fibre, nutrienti esentiali in digestie.  Fibrele regleaza digestia, o usureaza si previn problemele cauzate de o digestie deficitara. In plus, se absorb lent si previn astfel senzatia de foame. Cu alte cuvinte, zmeura poate ajuta in pierderea in greutate.

Pe langa toate acestea, zmeura vine sa ii furnizeze organismului cantitati importante de de fitochimicale precum antociani, tanini, quercitina, acid galic, cianidin, pelargonidin, catechin, kemferol si acid salicic. Iar prezenta acidului salicilic ii confera zmeurei proprietati antibacteriene. Si cu atatia antioxidanti in structura chimica, zmeura se inscriere cu succes pe lista alimentelor anti cancer. Dar nu este tot. Zmeura previne semnele imbatranirii premature, inflamatiei, dar si afectiunile neurologice.

Zmeura contine zahar natural, adica o forma de zahar dar nu precum variantele din comert. Xylitolul, varianta de zahar natural regasit in zmeura, se absoarbe lent si este net superior zaharului rafinat. Xylitolul nu are multe calorii si este foarte sanatos, in plus exista un astfel de produs in magazinele de tip plafar, fiind foarte bun in retetele de desert dar nu numai. Inlocuieste cu brio zaharul rafinat si nu ii furnizeaza organismului atatea calorii, deci este sigur si pentru sanatate, dar si pentru silueta. Astfel o lingurita de xylitol contine 9,6 calorii, in timp ce zaharul rafinat are 15 calorii pe lingurita. Si pentru ca are un index glicemic mic, xylitolul se absoarbe lent si este recomandat persoanelor care sufera de diabet.

Zmeura mai este si o sursa excelenta de vitamina C-puternic antioxidant care anihileaza actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt particule nocive pentru organism, declanseaza celulele canceroase, acel tip de celule rezistente in organism, care nu mor. Dar antioxidantii distrug radicalii liberi, celulele canceroase, le opresc din evolutie si distrug si tesuturile tumorale. Astfel, 100 de grame de zmeura contin26,2  mg de vitamina C. Si gratie vitamina C, zmeura ofera organismului rezistenta la agentii infectiosi, la inflamatie dar si in lupta cu radicalii liberi.

Totusi, zmeura nu este recomandata doar pentru acidul ascorbic, ci si pentru vitamina A si E. Aceste vitamine stimuleaza regenerarea pielii, fiind in acelasi timp benefice si pentru par. Pe langa acestea, zmeura contine luteina, zeaxantin si betacaroten, aceste substante fiind  antioxidanti puternici.

Zmeura este bogata si in minerale esentiale, asa cum este potasiul, manganul, cuprul, fierul si magneziul. Toate sunt  minerale esentiale unui sistem imunitar puternic, fierul stimuleaza aceasta capacitate de protectie naturala impotriva bolilor. Un nivel scazut de fier ducand la aparitia anemiei. In schimb, potasiul reduce hipertensiunea, asigurand un flux normal al sangelui. Astfel scade riscul bolile de inima. Manganul are si el rol antioxidant, iar cuprul ajuta in productia de celule din sange.

Zmeura mai contine si vitamina din complexul B, dar si vitamina K.  Aceste vitamine ajuta in metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor.

poze:http://www.sxc.hu/

Comentarii (6)

27.08.2012, 19:53

11.09.2012, 18:38

salutare! sunt placut surprinsa sa aflu in articol despre xylitol!!!intrucat saptamana trecuta mi-a fost recomandata aceasta solutie de prietena mea-medic diabetolog si nutritionist- ca fiind ideala: naturala 100%, slab glicemica si calorica, arata si se comporta ca zaharul, are proprietati antibacteriene, se poate folosi la temperaturi inalte, nu altereaza gustul alimentelor, recomandata tuturor acelora interesati de un stil de alimentatie sanatos, ideala in diabet si cure de slabire. Se numeste XyloSweet - 100% xylitol (100% natural, fabricat prin fermentatie naturala) si l-am cumparat de pe un site www.xlear.ro dar am inteles de la ea ca se gaseste si in Plafar, Naturalia, famaciile Catena, poate si in alte magazine naturiste..

02.12.2012, 11:49

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!