Baigli- Cozonac unguresc

de mena29 in Dulciuri, 22 Ian 2017 | 740 vizualizari

 

   De multa vreme ma gandesc la Baigli.  M-am gandit sa incerc si eu sa-i fac si va spun sincer ca am fost foarte incantata de rezultat. Am tot cautat retete in stanga si in dreapta si m-am oprit asupra retetei de Baigli a Jamilei.
 P.S. Sa nu-mi cereti ca n-am, i-am facut anul trecut de Paste. Am acolo si doua poze, nu de alta dar sa va convingeti singuri :))))

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 70 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1/4 lingurita sare
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 150 ml lapte caldut
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru umplutura de nuca:
  • 250 g nuca macinata
  • 70 g zahar
  • 100 ml lapte
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • Pentru umplutura de mac:
  • 250 g mac macinat
  • 70 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 ou pentru uns cozonacii
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli- Cozonac unguresc:

Prima data pregatim aluatul. Cernem faina, adaugam drojdia uscata si incorporam untul care trebuie sa fie la temperatura camerei. Vom obtine o compozitie nisipoasa, la fel ca la aluatul pentru tarte. Adaugam laptele caldut, galbenusurile, sarea, zaharul, extractul de vanilie si coaja rasa de la o lamaie. Framantam bine aluatul circa 5 minute. Invelim aluatul intr-o folie alimentara si-l dam la frigider pentru 30 de minute. In acest timp, vom pregati cele doua umpluturi. Pentru umplutura de nuca, punem laptele intr-un vas pe foc, adaugam zaharul si lasam laptele sa fiarba pana cand se dizolva zaharul. Luam laptele de pe foc si-l punem peste nuca macinata, adaugam coaja de lamaie si extractul de vanilie. Amestecam din nou si trecem la pregatirea umpluturii de mac. Procedam exact la fel cum am procedat la pregatirea umpluturii de nuca. Punem laptele cu zaharul intr-un vas pe foc, sa fiarba pana se dizolva zaharul, turnam laptele fiert peste macul macinat, adaugam coaja de lamaie si extractul de vanilie si amestecam din nou.


Scoatem aluatul din frigider, il taiem pe jumatate, oprim o parte iar cealalta jumatate o lasam la frigider. Intindem aluatul intr-o foaie subtire, dreptunghiulara, punem deasupra umplutura de nuca, o intindem bine pe suprafata aluatului, lasind insa circa 2-3 cenimetri din margine aluatul fara umplutura. Dupa ce am intins bine umplutura , aducem marginile laterale peste umplutura si rulam frumos aluatul. Cand ajungem aproape de final, ungem marginea cu albus de ou pentru a se lipi bine dupa care rulam pana la capat. Procedam exact la fel si cu cealalta jumatate de aluat pe care o vom umple cu compozitia de mac. Cat timp pregatim cel de-al doilea baigli, pe primul il lasam la frigider. Este foarte important sa stea la rece pentru ca aluatul sa nu dospeasca pentru ca altfel, aluatul va crapa in cuptor. Dupa ce am pregatit cei doi cozonaci, ii punem in tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem cu galbenus de ou. Dam tava cu cei doi cozonaci la frigider pentru circa 10 minute pana se usuca galbenusul pe ei. Cand galbenusul s-a uscat pe ei si nu se ia pe degete, ungem cozonacii cu albus de ou si ii dam din nou la frigider pentru inca 10 minute. Dupa cele 10 minute, timp in care s-a uscat si albusul, scoatem cozonacii de la frigider si ii intepam cu o scobitoare din loc in loc, adanc, pentru a nu crepa in timpul coacerii. Dam cozonacii la cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru circa 35-40 minute. Cand cozonacii s-au copt, este obligatoriu sa-i lasam sa se raceasca bine inainte sa-i taiem, altfel se vor sfarama cand ii taiem. Ii pastram inveliti in folie alimentara. Trebuie neaparat sa-i incercati deoarece sunt o bunatate. Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli- Cozonac unguresc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (38)

noiinbucatarie 1

23.01.2017, 11:41

mihaelar63 1

23.01.2017, 15:00

Daca spui baigli se intampla ceva ciudat cu mine . Se ciulesc urechile si adulmec aroma

Gherca Daniela 1

23.01.2017, 20:35

delicios!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

14520 puncte

RODIMUR

7690 puncte

Andreea Caroline

7300 puncte

oanapl

7170 puncte

-Licurici-

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mac, visine si bezea