Bors de cartofi, cu ceafa afumata

de RODIMUR in Ciorbe, 18 Sep 2018 | 3658 vizualizari

 

Dincolo de tema generoasă a concursului, rămâne cartoful, ca ingredient omniprezent în meniurile noastre, atât la amiază, cât și seara (uneori, chiar și dimineața!). Hors concours, am făcut acest borșuleț cu cartofi și ceafă afumată, care a întrunit exigențele soțului (acrișor, consistent și cu afumătură) așa că a fost foarte apreciat. Și încă mai este, pentru că abia ieri l-am făcut...
Pentru a acri, am folosit borș natural, umplut de mine în casă:   https://www.bucataras.ro/retete/cum-se-umple-borsul-83506.html
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de cartofi, cu ceafă afumată.

 

INGREDIENTE

  • 350 grame de ceafă afumată
  • 6-8 cartofi roz
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 roșie mare
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele
  • 1,5 litri de borș natural
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de cartofi, cu ceafa afumata:

Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă deasupra, se adună și se aruncă.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină dulce.

Se spală roșia, se taie mărunt și se călește peste ceapă.

Ardeiul capia se spală, se curăță de semințe și cotor, se taie julienne și se călește și el peste ceapă și roșie. Se lasă legumele la foc mic, la călit înăbușit, până ce se înmoaie ardeiul capia.

Ceafa afumată se spală, se feliază subțire și se pune la fiert în oală.

Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în oală.

Se adaugă în oală și legumele călite si se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, până ce cartofii sunt aproape fierți.

Se alege, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul, pentru încă două clocote și se condimentează cu sare și piper, după care se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se lasă ”să se odihnească” încă 10-15 minute.

După acest interval de timp, borșul se poate servi, cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.

TIPS-URI

1

Nu căliți tare legumele, ca să nu se ardă și să devină amare, ci înmuiați-le la foc mic, în ulei suficient și înăbușit, ca să se pătrundă și să devină dulci.

2

Nu adăugați borșul decât atunci când cartofii sunt aproape fierți.

3

Condimentați cu sare și piper în ultimele 3-4 minute de fiert.

4

Adăugați pătrunjelul tocat la sfârșit, când ați oprit focul de la aragaz.

5

Înainte de servire, borșul trebuie să stea ”să se odihnească” 10-15 minute.

6

Serviți borșul cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți sau murați.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de cartofi, cu ceafa afumata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

RODIMUR 1

21.09.2018, 10:08

Da, Mirela e foarte bun și eu te servesc cu mare plăcere...! Mulțumesc frumos!

cristinutanicolita 1

05.10.2018, 15:06

Tare bun fierbinte!

RODIMUR 1

05.10.2018, 16:00

Chair că a fost tare bună...Mulțumesc frumos, Cristinuța!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Bors de pui cu galuste imperiale