Cozonac cu cocă opărită

de elucubratiiculinare in Dulciuri, 28 Mai 2013 | 6863 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină,
  • 1 linguriță sare
  • 50 g drojdie proaspătă,
  • 500 ml lapte,
  • 3 ouă,
  • 3 gălbenușuri,
  • 350 g zahăr,
  • 150 ml ulei,
  • esență vanilie,
  • coajă lămâie.
  • Umplutură:
  • 250 g nucă măcinată,
  • 3 albușuri,
  • 3 linguri cacao,
  • 3 linguri lapte,
  • 3 linguri zahăr,
  • esență rom,
  • stafide,
  • rahat.
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte,
  • zahăr
  • mac
  • susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu cocă opărită:

Într-un vas mai mare cernem făina cu sarea. Laptele se pune la fiert cu zahărul și se amestecă până se topește tot zahărul. Într-un castron mai mic amestecăm drojdia cu o lingură zahăr, o lingură de făină și 50 ml lapte călduț (se ia din cei 500 ml pus la fiert). Batem bine cu un mixer cele 3 ouă întregi cu cele 3 gălbenușuri. Când laptele clocotește se adaugă peste făina cernută, ametecând ușor cu o lingură de lemn. Adăugăm apoi drojdia - care trebuie să-și fi mărit volumul și ouăle bătute. Adăugăm esența de vanilie și coaja de la o lămâie. Punem la încălzit uleiul și se lasă 2 minute la foc mic.


Se începe frământatul ușor cu podul palmei, niciodată cu pumnul :), turnând câte puțin ulei călduț. Se frământă cât mai mult posibil - eu nu pot mai mult de 10 minute ;) Se lasă la crescut într-o cameră unde este cald pentru o oră. Vasul se acoperă cu un șervet curat.


Între timp se pregătesc tăvile - se ung cu ulei și se tapetează cu hârtie pergament. Se pregătește compoziția de nucă.


Se bat bine cu mixerul cele 3 albușuri cu un praf de sare, adăugăm apoi zahărul în ploaie. Adăugăm cacao, laptele, nuca și esența de rom și amestecăm cu o lingură de lemn.


Când aluatul a crescut se împarte în două. Pe o planșetă unsă cu ulei se întinde o parte de aluat. Compoziția de nucă am împărțit-o în două și am întins-o la distanțe egale față de margine și mijloc. Pe laterale și la mijloc am pus rahat și stafide. Rulăm și se pune în tavă. La fel se procedează și cu partea cealaltă de aluat.


Se mai lasă la crescut în tavă pentru 30 minute. Se unge un gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte. Se presară zahăr, mac și susan. Se coc pentru 60 minute la 180 grade C.


Poftă bună!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu cocă opărită" nu uita sa-i faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

elucubratiiculinare 1

28.05.2013, 19:38

multumesc

MotanLaOale 1

28.05.2013, 19:52

Rocsi 1

28.05.2013, 20:54

Ce pufosenie buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

RETETA RECOMANDATA
Biscuiti fragezi sau Ciucalai