Cozonac cu cocă opărită

de elucubratiiculinare in Dulciuri, 28 Mai 2013 | 6598 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină,
  • 1 linguriță sare
  • 50 g drojdie proaspătă,
  • 500 ml lapte,
  • 3 ouă,
  • 3 gălbenușuri,
  • 350 g zahăr,
  • 150 ml ulei,
  • esență vanilie,
  • coajă lămâie.
  • Umplutură:
  • 250 g nucă măcinată,
  • 3 albușuri,
  • 3 linguri cacao,
  • 3 linguri lapte,
  • 3 linguri zahăr,
  • esență rom,
  • stafide,
  • rahat.
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte,
  • zahăr
  • mac
  • susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu cocă opărită:

Într-un vas mai mare cernem făina cu sarea. Laptele se pune la fiert cu zahărul și se amestecă până se topește tot zahărul. Într-un castron mai mic amestecăm drojdia cu o lingură zahăr, o lingură de făină și 50 ml lapte călduț (se ia din cei 500 ml pus la fiert). Batem bine cu un mixer cele 3 ouă întregi cu cele 3 gălbenușuri. Când laptele clocotește se adaugă peste făina cernută, ametecând ușor cu o lingură de lemn. Adăugăm apoi drojdia - care trebuie să-și fi mărit volumul și ouăle bătute. Adăugăm esența de vanilie și coaja de la o lămâie. Punem la încălzit uleiul și se lasă 2 minute la foc mic.


Se începe frământatul ușor cu podul palmei, niciodată cu pumnul :), turnând câte puțin ulei călduț. Se frământă cât mai mult posibil - eu nu pot mai mult de 10 minute ;) Se lasă la crescut într-o cameră unde este cald pentru o oră. Vasul se acoperă cu un șervet curat.


Între timp se pregătesc tăvile - se ung cu ulei și se tapetează cu hârtie pergament. Se pregătește compoziția de nucă.


Se bat bine cu mixerul cele 3 albușuri cu un praf de sare, adăugăm apoi zahărul în ploaie. Adăugăm cacao, laptele, nuca și esența de rom și amestecăm cu o lingură de lemn.


Când aluatul a crescut se împarte în două. Pe o planșetă unsă cu ulei se întinde o parte de aluat. Compoziția de nucă am împărțit-o în două și am întins-o la distanțe egale față de margine și mijloc. Pe laterale și la mijloc am pus rahat și stafide. Rulăm și se pune în tavă. La fel se procedează și cu partea cealaltă de aluat.


Se mai lasă la crescut în tavă pentru 30 minute. Se unge un gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte. Se presară zahăr, mac și susan. Se coc pentru 60 minute la 180 grade C.


Poftă bună!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu cocă opărită" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 18 %
389.99 lei
319.99 lei

COMENTARII (11)

elucubratiiculinare 1

28.05.2013, 19:38

multumesc

MotanLaOale 1

28.05.2013, 19:52

Rocsi 1

28.05.2013, 20:54

Ce pufosenie buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Aperitiv biscuiti sarati
  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

  • 29

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura rapida cu capsuni si nectarine

de oanapl 5

ieri la 23:12

Tarta cu ciuperci, broccoli si telemea

de oanapl 5

ieri la 19:34

Cartofi franțuzești

de RODIMUR 1

ieri la 16:32