Cozonac cu stafide si cacao

de Tabita _ in Dulciuri, 26 Feb 2013 | 15989 vizualizari

 

Aceasta reteta are reusita garantata daca se respecta toti pasii. Mie mi-a iesit din prima.

Ingredientele sunt numai pentru un cozonac.

 

INGREDIENTE

Aluatul:

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 150 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 250 ml lapte
  • 50 ml lapte
  • 50 g unt moale
  • 3 galbenusuri
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de la o portocala, lamaie

Umplutura:

  • 150 g stafide
  • 2 albusuri
  • 3 linguri zahar
  • 1 si 1/2 linguri cacao
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu stafide si cacao:

Faina sa cerne de 3 ori, este foare important daca doriti sa aveti un cozonac pufos.

Apoi se pune intr-un castron mai mare. Am incalzit laptele la foc mic si l-am amestecat cu zaharul si zaharul vanilat.

Am facut maiaua. Am dizolvat drojdia in 1-2 linguri de lapte caldut (f putin) si am pus-o in faina, in mijloc si am acoperit-o cu putin faina. Am pus castronul intr-un loc cald pana crapa faina care am pus-o peste maia.

Am frecat galbenusurile cu sarea  si am adaugat coaja de portocala / lamaie. Am pus galbenusurile peste maiaua si faina din castron, am adaugat si restul de lapte si am amestecat cu lingura pana la incorporare.

Acum urmeaza vestita framantare. Am pus uleiul si untul intr-un castron si mi-am uns mainile pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de maini. Tot ce trebuie e sa va ungeti mainile cu ulei si unt, fara a mai adauga faina. Am framantat 30 de minute incontinuu. Se acopera castronul cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut intr-un loc cald pentru 1 ora jumate.

Intre timp pregatim umplutura. Am batut spuma albusurile cu zaharul. Am adaugat cacaua si stafidele si am amestecat bine toata compozitia. Dupa ce aluatul a crescut, si-a dublat volumul, pregatim masa de lucru. Ungem suprafata cu ulei, rasturnam aluatul. Il impartim in doua daca vrem sa-l facem impletit intr-o tava mare de cozonac. Eu l-am impartit in patru si l-am facut in tavi mici impletit. Se intinde una din bucatile de aluat si se unge cu umplutura. Se ruleaza. La fel procedam si cu cealalta bucata ramasa.

Pregatim tava de cozonac. Punem hartie de copt sau o ungem cu ulei si o tapetam cu faina. Prindem cele doua rulouri de un capat si se rasucesc intre ele. Se aseaza in tava si se lasa intr-un loc cald sau in cuptorul incins la 40 ° pana aproape isi dubleaza volumul. Se unge cu galbenus si cu zahar pe deasupra. Se da cuptotul pe 170°-180° si se lasa 45-60 minute in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea, trebuie sa o scoatem curata cand e gata. Se lasa intr-un loc cald, ferit se curent pentru a nu se lasa. Dupa ce se raceste, se poate taia, daca puteti astepta pana atunci. ;) 

TIPS-URI

1

Se poate pune si nuca cam 100 g.

2

Eu am pus cateva migdale maruntite.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu stafide si cacao" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

Tabita _ 1

26.02.2013, 20:16

Ma bucur ca va place si mie mi-a placut si l-am mancat imediat pana la ultima firimitura.

Rocsi 1

26.02.2013, 20:59

Foarte bun

Tabita _ 1

26.02.2013, 21:30

Mersi Rocsi

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Aluat dospit Bertinet cu scortisoara