Cozonac floare cu nuca

de T I M E A in Dulciuri, 24 Dec 2013 | 6341 vizualizari

 

Reteta de cozonac intr-o forma festiva! Eu vazusem mai intai aceasta floare la fetele dragi de pe Bucataras: Claudia Baban si Corina. Lor le multumesc ca au facut aceasta floare atat de frumoasa si cum eu ador sa ma joc cu aluatul am facut-o si eu. Va doresc sa aveti parte de Sarbatori minunate alaturi de cei dragi!

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 3 oua
  • 100 gr zahar
  • 70 ml ulei
  • 270 ml lapte
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • un varf de sare
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • Pt umplutura:
  • 1 albus ou
  • 3 linguri zahar
  • 250 gr nuca macinata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 4-5 linguri lapte
  • Pt uns: 1 galbenus de ou
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac floare cu nuca:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecata cu o lingurita de zahar si o lingurita de faina.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Adaugam ouale si framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.

Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.

In acest timp pregatim umplutura. Mixam albusul de ou cu zaharul si adaugam nuca, esenta de rom si laptele si amestecam.

Aluatul dospit il impartim in 3. Dupa parti le folosim pt coronita si o parte pt minicozonacel.

Pt cozonacel e simplu: intindem foaia ungem cu crema de nuca si dupa ce a mai dospit 20 min ungem cu galbenus si dam la cuptor.

Dar mai bine va zic despre coronita ca de fapt asta e vedeta principala. Nici nu am mai facut poze cozonacelului :) 

Intindem prima foaie pe masa tapetata cu faina si o asezam intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt.

Ungem foaia cu crema de nuca. 

Intindem apoi cea de a doua foaie si o asezam peste prima, apasand cu degetele de jur imprejur pe margine sa se lipeasca putin. Luam o cana si facem un cerc in mijloc, apoi cu un cutit foarte ascutit taiem 12-13 fasii dispre mijloc spre margine. Rasucim fiecare fasie de doua-trei ori. Puteti vedea in imagine.

Lasam la dospit 20-30 minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 25-30 de minute pana se rumeneste frumos deasupra.

Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca putin inainte de a servi.

Pofta mare!

TIPS-URI

1

Umplutura o puteti alege voi, mie asta imi place cel mai mult

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de Pancakes cu Cacao cu Sos de Ciocolata si Fructe

ieri la 17:49

Spaghete bolognese reteta traditionala de paste din Italia

pe 20.05 la 23:04

Supa gulas - Reteta ungureasca de supa savuroasa

pe 20.05 la 17:30

TOP
utilizatori

Rocsi

1540 puncte

Ksenya

1075 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

227 puncte

 Merisor

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Baigli - Cozonac unguresc cu nuca si mac