Desert cozonac pufos fara framantare

de Steffy in Dulciuri, 8 Feb 2014 | 146302 vizualizari

 

Am gasit aceasta reteta pe un blog http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2010/12/cozonac-pufos-cu-nuca-si-cacao-fara.html. Am fost incantata, l-am pregatit o data inainte cu o saptamana de Craciun (de proba) si apoi la Craciun. Ambele dati mi-a iesit foarte frumos, doar ca eu am exagerat cu umplutura si s-a mai crapat. Incercati reteta si cu siguranta va va iesi un cozonac foarte bun, fara prea multa munca (fara framantare).

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina tip 000 sau speciala pentru cozonaci
  • 42 g drojdie proaspata Dr.Oetker
  • 5 oua + unul pentru uns cozonacii
  • 400 g zahar
  • 100 g unt 80% grasime
  • 5 linguri ulei
  • 400 ml lapte caldut
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • 4 linguri cacao
  • 400 g nuca maruntita
  • 2 linguri de stafide
  • 8-10 bucati de rahat colorat
  • o esenta de rom fiola
  • un praf de sare
  • un pliculet zahar vanilinat pentru presarat deasupra cozonacilor
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac pufos fara framantare:

Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu cateva ore inainte de a ne apuca de pregatirea cozonacilor.

Cele 5 oua se separa. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca impreuna cu nuca si cacaua pentru umplutura.

Faina se cerne intr-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-o gropita facuta in castronul cu faina. Topim untul si il lasam sa se raceasca. Cand  drojdia s-a activat si incepe sa creasca (cam dupa 10 minute) se adauga galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit caldut, nu fierbinte! 

Se amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.
Atentie, nu se framanta deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acopera vasul cu folie si se lasa aluatul la cald, timp de o ora.

Dupa o ora, cu mainile unse cu ulei, se imparte aluatul in patru, se intind apoi patru foi si se umplu cu umplutura de cacao si nuci, se presara stafidele, rahatul taiat bucatele, apoi se ruleaza.  Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare, impletim cate doua rulouri, apoi le asezam intr-o tava bine unsa si tapetata cu faina.

Repetam operatiunea si cu cel de-al doilea cozonac, apoi ii lasam la temperatura camerei sa mai cresca timp de o ora.

Dupa expirarea timpului, ii ungem cu oul batut, presaram cu zahar vanilinat, apoi ii introducem in cuptorul bine incazit la 180 grade, pentru 40-50 minute, in functie de cuptor (se verifica prima data dupa 40 minute). Cand s-au copt, ii lasam sa se raceasca putin si apoi ii scoatem din tavi pe un grilaj.

Sunt deosebit de pufosi si buni...si toate astea fara nicio urma de framantare (decat amestecarea ingredientelor de la inceput).
Incercati! Eu am fost incantata de aceasta reteta!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac pufos fara framantare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

marcela1979 1

21.04.2016, 15:08

elenah 1

25.04.2016, 15:47

e sigura reteta?fac pt prima data cozonac si nu vreau sa dau gres :S :S :S ....

MissRoxi85 1

04.10.2023, 18:45

Arată delicios!! În cazul în care folosesc drojdie uscată, care este cantitatea necesară? Mulțumesc

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu rahat