Desert cozonaci Pascali

de Ancutsa in Dulciuri, 11 Apr 2018 | 2385 vizualizari

 

Anul acesta am pregătit pentru Paşte doi cozonaci mari cu cacao, nucă, stafide şi rahat. Pe unul din ei l-am luat la ţară, unde am petrecut alături de naşa şi alte rude, sărbătorile Pascale. Au fost cu toţii încântaţi de cozonac.
Ce am schimbat la reţetă faţă de alţi cozonaci pregătiţi anterior: nu am mai pregătit maia, ci am frământat direct. La final, am lăsat la crescut cozonacii în tăvi un timp dublu comparativ cu alte dăţi. Au ieşit mai pufoşi şi mai mari.
 
"Bunatati de Paste"

 

INGREDIENTE

  • pentru 2 cozonaci mari:
  • 75 g drojdie (un cub şi jumătate),
  • 4 ouă,
  • Aprox 1 kg făină,
  • 300 ml lapte călduţ,
  • 250 ml apă caldă,
  • 1 linguriță sare,
  • 5 linguri zahăr,
  • Aprox 150 ml ulei pentru frământat,
  • pentru umplut:
  • 7 linguri zahăr,
  • 5 linguri cacao,
  • 5 linguri de nuci rumenite şi măcinate,
  • 1 plic zahăr vanilat,
  • stafide înmuiate în vin alb,
  • rahat asortat tăiat cubuleţe,
  • 1 gălbenuş şi puţin lapte pentru uns înainte de copt.
  • în plus: puţină apă şi zahăr pentru uns după copt
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci Pascali:

 

Se fărâma drojdia şi se dizolvă în puţin lapte cald. Se adaugă zahărul, ouăle, restul de lapte, apa, şi sarea, încorporând făina treptat. Se frământă, adăugând la nevoie ulei, câte puţin, până devine consistent, bine legat, dar pufos, nu vârtos. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi.

 Se presară făină pe masa de lucru şi se împarte aluatul în două părţi.

Pentru cozonacul împletit, am întins o foaie, pe care am împărţit-o în trei fâşii. Se presară pe fiecare câte puţin din amestecul de cacao, nucă, zahăr, zahăr vanilat, stafide şi rahat. Se împletesc fâşiile. Se aşază cozonacul într-o tavă cu foaie de copt.

Pentru cozonacul simplu, se întinde al doilea aluat în foaie, se presară restul de umplutură şi se rulează. Se aşază şi el în tavă.

 Se lasă cozonacii la crescut în tăvi, de data aceasta, i-am lăsat până au depăşit tăvile. Se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte. Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute sau până se rumenesc. După ce se scot din cuptor, se ung cu apă şi zahăr, pentru luciu, apoi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcesc, se pot felia.

 Timp de pregătire: aprox 2h 50min

Timp de coacere: aprox 50min

Porţii: 24

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/04/cozonaci-pascali-2018.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci Pascali" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Baigli- Cozonac unguresc