Desert prajitura cu mere

de RODIMUR in Prajituri, 8 Noi 2021 | 1674 vizualizari

 

Mie mi se pare că prăjiturile (plăcintele) cu mere sunt oarecum specifice toamnei, când frumoasele și sănătoasele fructe se culeg de prin livezi și încântă privirile...
Soțul meu dorea de mult timp să fac o prăjitură cu mere, dar a trebuit să se termine carantina forțată și neplăcută la care am fost supuși, la fel și starea precară de sănătate, ca să încerc o rețetă cât mai simplă, dar cu mari sorți de izbândă. Aceasta a fost și ne-a plăcut amândurora, deopotrivă...

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 5 grame de sare extrafină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 150 grame de făină albă
  • 150 grame de unt topit
  • Pentru umplutură:
  • 7-8 mere
  • 3-4 linguri de zahăr tos
  • 1-2 linguri de scorțișoară (pudră)
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru decor:
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilinat
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu mere:

Mai întâi se pregătește umplutura. Merele se spală, se curăță de coajă, se dau pe răzătoarea mare și se călesc într-o cratiță în care s-au pus 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui. Se adaugă 3-4 linguri de zahăr tos și se ține umplutura la foc mic, până ce scade lichidul. Apoi se ia cratița de pe foc și se lasă 10-15 minute să se răcorească, după care se adaugă 1-2 linguri de scorțișoară pudră și se omogenizează umplutura.

În timp ce se răcește umplutura, se face aluatul pentru blat. Se separă albușurile de gălbenușuri, se mixează cu un praf de sare extrafină și când iau volum, se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat, iar apoi gălbenușurile, unul câte unul. Se mixează întruna, până ce nu se mai simte zahărul și atunci se adaugă, în ploaie, făina albă amestecată cu praful de copt. La urmă se adaugă treptat untul topit și lăsat puțin să se răcorească.

Se toarnă o jumătate din această compoziție în tava în care s-a pus în prealabil hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc mediu (180 grade Celsius) pentru 10 minute.

După acest interval de timp se scoate tava din cuptor, se lasă puțin să se răcorească blatul și apoi se întinde umplutura, în strat uniform pe toată suprafața tăvii. Deasupra se toarnă restul de compoziție pentru blat și apoi se dă din nou tava la cuptor, până ce aluatul crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor, se presară deasupra zahăr pudră amestecat cu 1 plic de zahăr vanilinat și când se răcește prăjitura, se porționează și se poate servi.

TIPS-URI

1

Nu lăsați merele să se oxideze, ci căliți-le imediat ce le-ați decojit și răzuit.

2

Umplutura trebuie scăzută bine, la foc mic, ca să nu fie apoasă.

3

Adăugați aromele în umplutură, după ce s-a răcorit puțin.

4

Lăsați untul topit să se răcorească puțin, înainte de a-l adăuga, puțin câte puțin în aluatul de blat.

5

Lăsați blatul să se răcorească puțin, înainte de a întinde umplutura, în strat uniform.

6

Presărați zahărul pudră amestecat cu cel vanilinat, imediat ce ați scos prăjitura din cuptor. Astfel, zahărul va adera bine la aluat. Este posibil chiar să se înmoaie și atunci va trebui să mai presărați puțin zahăr pudră.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

madi_marin 1

13.11.2021, 09:54

Ce frumoasa e!

Rocsi 1

13.11.2021, 20:44

Ador prajiturile cu mere si le servesc cu drag oricand, in orice sezon!

Anett 1

28.11.2021, 22:29

Ce imi place!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata de vinete cu ciuperci si ardei

pe 24.01 la 21:18

Rata cu cartofi la cuptor

pe 24.01 la 19:52

Slaninuta cu usturoi si boia, fiarta in zeama de varza acra

pe 24.01 la 19:13

Salata de citrice cu burrata

pe 24.01 la 18:51

Parizer de pui facut in casa

de katty 7

pe 24.01 la 11:34

TOP
utilizatori

mihaelar63

7027 puncte

katty

4779 puncte

dantes

3181 puncte

Gherca Daniela

2299 puncte

madi_marin

2120 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata de vinete cu ciuperci si ardei

pe 24.01 la 21:18

Rata cu cartofi la cuptor

pe 24.01 la 19:52

Slaninuta cu usturoi si boia, fiarta in zeama de varza acra

pe 24.01 la 19:13

Salata de citrice cu burrata

pe 24.01 la 18:51

Parizer de pui facut in casa

de katty 7

pe 24.01 la 11:34

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si bezea