Desert prajitura Mozaic

de RODIMUR in Prajituri, 3 Feb 2020 | 5138 vizualizari

 

Plecând de la checul colorat al mămicăi, cel cu rahat și nucă, pe care eu l-am apreciat întotdeauna foarte mult, am făcut această prăjitură pe care am numit-o ”Mozaic”, atât pentru aspectul ei în secțiune, cât și pentru decorul ei. Este o prăjitură uscată, foarte aromată și bună, ceva deosebit, datorită cantității mari de nucă și de rahat.
Această prăjitură, la fel ca și checul, cere multă osteneală, pentru ca ingredientele care dau aspectul de mozaic să rămână suspendate în textură, să nu se lase la baza ei. Pentru aceasta, trebuie mixată fără oprire de la început, până la turnarea aluatului în tava de copt.
Trebuie să mai menționez că prăjitura Mozaic nu este numai delicioasă și parfumată. În același timp ea prezintă un mare grad de siguranță alimentară, păstrându-se mult timp, spre deosebire de dulciurile preparate cu frișcă, sau cremă, care sunt foarte sensibile și ușor alterabile, la căldură.
Am copt această prăjitură într-o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm. După înlăturarea capetelor, am tăiat prăjitura în 24 de bucăți, câte 2/porție.

 

INGREDIENTE

  • 7 ouă
  • 300 grame de zahăr pudră
  • 250 grame de nuci mărunțite
  • 250 grame de rahat colorat, de fructe
  • 250 grame de făină albă
  • 2 plicuri de vanilie
  • coaja răzuită de la 1 lămâie
  • 1 vârf de cuțit de sare extrafină
  • 1/2 linguriță de scorțișoară (opțional)
  • unt pentru uns tava
  • Pentru glazură:
  • 50 grame de ciocolată neagră
  • 2 linguri de smântână
  • Pentru decor:
  • ornamente din ciocolată albă
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Mozaic:

În prealabil, chiar cu o zi înainte, se taie cubulețe rahatul, iar nucile se rumenesc, se curăță de pielițe și apoi se taie mărunt.

Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un vârf de cuțit de sare. Când albușurile au luat volum, se adaugă vanilia și puțin câte puțin zahărul pudră, mixându-se întruna. Când zahărul s-a dizolvat, iar albușurile sunt bătute spumă, arătând ca o pastă, se adaugă pe rând gălbenușurile, mixând întruna și apoi scorțișoara.

Se adaugă apoi puțin câte puțin, alternativ, făina, nuca și rahatul, mixând fără oprire. Când pasta se îngroașă foarte tare, se renunță la mixer și se încorporează îngredientele amestecându-le cu lingura, cu mișcări circulare, de jos în sus.

Se unge tava cu unt și se tapetează cu făină. Se toarnă compoziția în tavă, se nivelează și se dă la cuptor, la început la foc mic, timp de 20 de minute și apoi la temperatură medie, până ce crește și se rumenește ușor. 

Se face testul cu scobitoarea și dacă prăjitura este gata, se scoate tava din cuptor. Prăjitura nu trebuie rumenită decât foarte ușor!

Când prăjitura s-a răcorit, se scoate din tavă și se lasă să se răcorească total.

Între timp se prepară glazura, la bain-marie, din 50 de grame de ciocolată neagră și 2 linguri de smântână grasă. Când glazura este gata, se lasă să se răcorească timp de 2 minute și apoi se toarnă peste prăjitură. Se decorează imediat prăjitura cu frânturi de ciocolată albă, (cât timp nu s-a întărit glazura) ca să arate asemeni unui mozaic.

După ce se întărește glazura, se îndepărtează marginile prăjiturii și se porționează.

TIPS-URI

1

Scoateți ouăle la timp din frigider, ca să fie la temperatura camerei. Astfel, albușurile se vor mixa mai bine.

2

Pentru ca bucățelele de rahat să nu se lipească unele de altele, tăvăliți-le prin puțină făină, când le tăiați.

3

Puteți folosi și nuci crude, dar sunt mai bune rumenite și decojite de pielițele amare, care în plus pot denatura și culoarea texturii.

4

Scorțișoara dă o aromă aparte, dar va închide culoarea texturii (ceea ce am pățit și eu). Așa că folosirea ei este opțională...

5

Nu opriți mixarea până la sfârșitul preparării. Acesta este secretul prăjiturii.

6

Dacă nu veți mixa compoziția până la sfârșit, ingredientele grele (nuca și rahatul) se vor lăsa la baza prăjiturii, nu vor mai fi suspendate în textura prăjiturii, așa cum ar trebui.

7

Nu rumeniți decât foarte ușor prăjitura, ca să nu se usuce.

8

Lăsați prăjitura să se răcească total, înainte să o glazurați.

9

Lăsați glazura să se răcorească timp de 2 minute. Astfel ea se va și îngroșa și nu va curge de pe prăjitură, ci o va înveli frumos și substanțial.

10

Decorați prăjitura cu frânturi de ciocolată albă, cât timp glazura nu s-a răcit, ca să se lipească și să dea aspectul unui mozaic.

11

Nu porționați prăjitura, decât după ce s-a întărit glazura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Mozaic" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

RODIMUR 1

05.02.2020, 20:23

Mulțumesc frumos, Rocsi, pentru apreciere! Daaa, respectând secretul (mixarea continuă, până la sfârșit), s-a ajuns la acest aspect pufos...

oanapl 1

18.02.2020, 20:03

Ce bne arata!

RODIMUR 1

18.02.2020, 21:39

Mulțumesc frumos, Oana!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

Reteta Cremsnit, cum sa prepari rapid cel mai delicios desert cu crema de vanilie

de Miha 9

ieri la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Opera