Dulceata de visine cu baton de vanilie

de Lia_ in Dulceata / Gem, 24 Iun 2014 | 1986 vizualizari

 

Buna si aromata, reteta clasica.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg fructe fara samburi (visine, cirese, capsuni)
  • 1kg zahar tos
  • 1 pastaie de vanilie
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de visine cu baton de vanilie:

1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele.


2. Intr-o cratita cu fund dublu (cat mai gros) si cu o suprafata mare de evaporare, pune jumatate din fructe, apoi aproape jumatate din zahar.


3. Spinteci pastaia de vanilie pe lung, razui semintele cu un cutit si le presari peste zahar. Pui si pastaia acolo.


4. Apoi adaugi restul de fructe si restul de zahar. Nu amesteci, doar scuturi cratita ca sa se strecoare zaharul printre fructe. Ii pui capacul si o lasi pana a doua zi in frigider ca sa lase sucul. A doua zi dimineata arata asa. Daca o mai lasi, va avea si mai mult suc.


5. O pui cratita la fiert la inceput la foc mediu si apoi redus la minim, in momentul in care lasa mult lichid si incep sa fiarba.


6. Spuma care se formeaza o aduni cu o spumiera uscata, sau cu o lingura intr-o farfurie adanca.


7. Fierbe fructele in continuare pana cand cantitatea lor scade la jumatate. In cazul dulcetii, daca nu vei amesteca prea des, fructele se vor pastra intregi. Repet, nu este nevoie de capac. Nu este nevoie de apa, decat in cazul acelora care nu contin suficient lichid cum sunt nucile verzi. In rest, toate fructele vor lasa zeama atunci cand le incalzesti. Sa fierbi intotdeauna dulceata sau gemul la foc foarte mic, in oale de calitate (ceramice, de inox sau emailate cu fund dublu). Daca este cazul, pune o bucata de tabla intre flacara si oala. Sa urmaresti punctul critic cand incepe sa isi schimbe culoarea in maroniu, opresti focul pentru ca va capata gust de zahar ars. Dupa vreo ora picuri sirop pe o farfurie rece si daca nu curge imediat, poti sa opresi. Se va mai gelifia dupa racire.


8. In timp ce fierb fructele pe plita, sau a doua zi daca dupa metoda clasica vei pune in borcane dulceata rece, pregatesti borcanele: le speli bine cu detergent, le limpezesti constiincios si le pui pe gratar in cuptor. Pot sa stea culcate. Dai drumul la cuptor la maxim pentru 20-30 minute dupa care opresti focul si le lasi acolo pana in momentul in care dulceata este gata sa fie pusa in borcane. Capacele le-am oparit in apa clocotita pentru cateva minute si le-am pus la uscat alaturi de borcane in cuptorul cald, numai dupa ce focul a fost oprit.


9. Recomandarea clasica este sa toarni dulceata rece, nu fierbinte ca la gem, in borcane foarte curate si uscate, cu capace care se inchid ermetic si sterilizate in prealabil. Eu prefer metoda de la reteta trecuta pentru ca este verificata de mine, asa am procedat anul trecut cu 5 feluri de dulceata din care mai am si acum. S-au pastrat perfect in conditii de atmosfera calda in camara de bloc si nu si-au stricat consistenta, gustul nu este modificat, desigur. Prin urmare recomand sa fie pusa fierbinte in borcane si dupa ce le inchizi bine, intoarce borcanele cu capacul in jos si lasa-le asa pentru cateva minute. Orice crapatura sau deschizatura a capacului va fi umpluta imediat cu dulceata/gem si va fi sigilata. Pe vremuri nu puteau intoarce borcanele pentru ca le inchideau cu celofan.


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Inainte de a turna intreaga cantitate de dulceata fierbinte in borcane, pune in fiecare borcan cate o lingurita din ea. In acest fel sticla borcanului se va incalzi treptat si nu va suferi soc termic, riscand sa se sparga.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de visine cu baton de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

babi5 1

17.12.2014, 19:26

gaby_gabytza 1

29.03.2015, 11:59

adry88 1

30.03.2015, 21:27

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

RETETA RECOMANDATA
Dulceata de visine