Fasole cu ciolan

de florian in Porc, 22 Noi 2010 | 7131 vizualizari

 

Ce rezonanţă deosebită au aceste cuvinte...răsună în urechi precum o invitaţie la un bal de zile mari! Reverberăm profund la auzul unei astfel de melodii, structurată pe o tradiţie profundă, pe simplitate şi autenticitate şi percepem această arie abruptă precum am percepe orice capodoperă clasică, ascultată de zeci şi sute de ori...însă de fiecare dată cu un sunet minunat, repetabil şi îndrăgit...niciodată nu suntem dezamăgiţi.

De ce fasole cu ciolan?!...păi pentru că privesc întunecarea de afară, ceaţa groasă şi guguştiucii zgribuliţi care dormitează înfoiaţi pe crengi goale şi reci cireşi scuturaţi. E nevoie de ceva fierbinte, consistent şi profund care să mă scoată din starea de lentoare gravă care mă ia în stăpânire... Şi atunci...îmi dă prin minte gândul ăl bun...fasole...fasole cu ciolan...

 

INGREDIENTE

  • 500 grame fasole
  • 1 ciolan afumat...măricel
  • 6 morcovi
  • 1 albitură
  • 6 roşioare
  • 2 ţeline
  • 3 cepe
  • 2 ardei capia
  • câte 2 linguriţe de sare, boia dulce, cimbru
  • 3 frunze de dafin
  • ulei
  • 1 legătură mărar
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole cu ciolan:

Pun la înmuiat câteva ore boabele albe, iar apoi la fiert împreună cu un ciolan grăsuţ şi afumat cu măsură. Fac din cuţit o tocătură fixistă din morcovi, ţelină, ceapă, albitură, ardei capia şi roşioare.

Las fasolea la fiert şi din când în când schimb apa...în speranţa că vom scăpa de ceva vânturi ce se pot arăta pe aşa o vreme rece...
După vreo oră şi jumătate de fiert, scot ciolanul, tai carnea bucăţi măricele şi o pun la fript într-o tigaie cu puţin ulei. Fasolea fierbe în continuare...şi îi adaug sare, cimbru, boia dulce şi frunze de dafin. Bucăţile rumenite de ciolan, vin din nou spre fiert, iar puţin mai târziu vin şi legumele pe care le trag la tigaie doar o ţâră, în grăsimea rămasă de la ciolan.

Le mai las o oră...să le ajungă...opresc apoi focul, arunc o mână de mărar tocat şi aştept să se răcorească puţintel...
Eu unul nu fac nici ciorbă...nici mâncare...e ceva între...adică o ciorbă mai groasă sau o mâncare mai subţire...atât cât să o poţi mânca cu lingura...

Şi merge de minune...iar pentru ca o astfel de minune să fie completă...trag alături şi câteva murături...aşa...ca să completeze gustul...
Nu mai aşteptaţi părinţii ori bunicii să vă facă asemenea bucate...puneţi mâna şi faceţi că e simplu şi ar fi mare păcat să se piardă asemenea nestemate...!

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu ciolan" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (117)

diaconta 1

26.11.2010, 19:14

Iti da Sefu' credit nerambursabil in galbeni de aurce-ti poti dori mai mult

diaconta 1

08.04.2012, 16:08

Floriane,am venit tocmai la fasolea asta cu rating mare sa-ti urez "La multi ani" multi si frumosi si sa ramai la fel de vesel cum te stim dar mai ales sa mai vii pe la noi

diaconta 1

08.04.2013, 08:28

Tot la fasolea asta iti spun si anul asta La multi ani poate mai vii pe la noi

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Schweinefilet-File de porc