“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”

de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri, 15 Dec 2011 | 3785 vizualizari

 

In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat( sau “strecurat”) este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun, cina, “mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri.
Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat, produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak, in mici fabrici de produse lactate.
Labaneh autentic se pastreaza in ulei de masline, care adauga un plus de aroma.
Se fac mici bilute(de dimensiunea unei nuci) din labaneh ,care se pun in borcane cu ulei de masline virgin si se pastreaza astfel pe perioade de pana la 1 an.
Cu trecerea timpului ,labaneh pastrat in ulei de masline devine mai acrisor.
Labaneh se poate prepara din lapte de vaca,oaie sau capra.

 

INGREDIENTE

  • 2 litrii lapte proaspat pasteurizat  
  • 3 linguri de iaurt  
  • 1 lingura de sare  
  • ulei de masline  
  • o bucata de panza -muselina  
  • rozmarin  
  • ardei iute
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”:

Prepararea iaurtului(”laban”)



Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.



Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.



Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.



Preparare “labaneh”



Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 10-12 ore; se obtine astfel labaneh cremos.



Sau se poate pune intr-o strecuratoare inoxidabila deasupra unui vas si se lasa la frigider.



Acesta se consuma uns pe lipie arabeasca sau se foloseste pentru prepararea unui mare numar de aperitive:“mezze”.



Pentru labaneh concentrat se mai lasa 2-3 zile la frigider; se recomanda schimbarea muselinei dupa 24 de ore.



Bilutele de labaneh se pun in borcane sterilizate in prealabil si se adauga ulei de masline virgin.



Se pot condimenta optional cu oregano verde, rozmarin sau ardei iute.



Se scot bilutele de iaurt pe un platou si se servesc cu lipie arabeasca.



Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

Mihaela11_jo 1

22.12.2011, 18:17

Kamy

VERONICA2607 1

19.03.2012, 17:15

tare reteta!!!

Mihaela11_jo 1

22.03.2012, 09:03

Veronica

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!