Mămăligă (reţeta de bază)

de miki_a in Mancaruri de post, 1 Dec 2015 | 7463 vizualizari

 

Banala mămăligă este un aliment foarte gustos şi sănătos, nutriţioniştii numind mălaiul "prietenul intestinului subţire"! Este un înlocuitor foarte bun al produselor de panificaţie şi însoţeşte numeroase preparate culinare (borşuri, sărmăluţe, fripturi, ouă fierte, scrob, produse lactate, peşte), fiind servită nu numai în familie ci şi în cele mai mari restaurante de lux. 
De asemenea, există mai multe modalităţi de pregatire: fiartă în apă, supă (stoc), lapte, cu adaos de condimente, ierburi uscate, unt, smântână, brânză etc.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru o mămăligă vârtoasă avem nevoie de:
  • 1 l apă;
  • 250 gr. de mălai grisat;
  • 1 praf de sare (cât se ia între degete);
  • ceaun.
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mămăligă (reţeta de bază):

Într-un ceaun se pune apa la fiert, cu 2 linguri de mălai presarat deasupra. 

Când apa începe să clocotească, se adaugă praful de sare şi mălaiul, în ploaie, amestecând uşor, constant, cu o lingură de lemn, în aceeaşi direcţie.

Fierbem la foc mic, amestecând frecvent, până începe să se îngroşe şi să se desprindă de pe pereţii ceaunului (aproximativ 35-40 de minute).

Se răstornă cu atenţie pe un tocător de lemn sau pe o farfurie întinsă! De obicei se taie cu aţa curată, de bumbac! 

Se serveşte caldă, dar şi rece!

Spor şi poftă bună! 

TIPS-URI

1

Cu cât mămăliga se fierbe mai mult cu atât se va îngroşa mai tare!

2

Dacă mămăliga este prea subţire se fierbe până la consistenţa dorită sau se mai adauga câteva linguri de faină, treptat. Dacă este prea vârtoasă şi ea nu este fiartă se mai adaugă apă, neapărat caldă!

3

Este un înlocuitor foarte bun al produselor de panificaţie şi însoţeşte numeroase preparate culinare (borşuri, sărmăluţe, fripturi, ouă fierte, scrob, produse lactate, peşte) fiind şi un preparat foarte sănătos!

4

Există mai multe modalităţi de pregatire: fiartă în apă, supă (stoc), lapte, cu adaos de condimente, ierburi uscate, unt, smântână, brânză etc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mămăligă (reţeta de bază)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Rocsi 1

02.12.2015, 20:33

Gospodina adevarata!

Gicuta 1

03.12.2015, 08:39

Mamaliguta... o bunatate!

miki_a 1

03.12.2015, 09:10

Multumesc fetelor!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Găluşte de mămăligă cu şuncă şi ciuperci